włoska - 3159 przepisów (strona:10/211)

Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 167

śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj . A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 236

chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :) Sernik: 120 g biszkoptów 700 g zmielonego sera szklanka cukru galaretka brzoskwiniowa garść orzechów włoskich garść skórki pomarańczowej Wierzch: 4 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone(...)orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy

sama złodycz
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 137

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki .  Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 165

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 401

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)formy jak uderzymy w spód ciasta i jest głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Źródło: C.Bretherton, Baking Post Włoskie ciasto drożdżowe Panettone pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 184

Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu(...)kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 211

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 193

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny

Smakowity Blog Kulinarny
We włoskich klimatach 158

tydzień w Gdańsku z C. i moją Rodzinką. Nie mogę się już doczekać... A czasu na czekanie mam sporo, bo wyjeżdżamy dopiero w drugiej połowie sierpnia.  Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 167

wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki

pieprzny smaczek
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 161

Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z brokułem,fetą, grillowanym kurczakiem, makaronem kukurydzianym i orzechami włoskimi 266

Składniki: 250 gram piersi kurczaka 1 brokuł, około 500 gram 60-70 gram makaronu kukurydzianego lub innego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron gotujemy(...)opakowaniu. W misce lub na talerzu układamy warstwami (lub nie, jak u mnie) brokuł, makaron, pokrojoną w paski lub kostkę pierś kurczaka, pokruszoną fetę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe

Mango Papaja
Gdzie zjeść najlepszą pizzę włoską w Warszawie ? 186

Lubicie pizzę ? Na pewno ! Ale czy wiecie jak powinna wyglądać i smakować taka prawdziwa, włoska ? Przyznam, że ja długo nie miałam o tym pojęcia. Niestety, w wielu miejscach podaje się placki a'la pizza, które nie maja z nią wiele wspólnego poza nazwą. Żeby zjeść rzeczywiście dobre danie trzeba się nieźle naszukać. Ja mogę Wam już podpowiedzieć gdzie

Smaczna Pyza
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 502

dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy

Mango Papaja
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 154

Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić

Kulinarny karnet Christophera