oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka
Szefowa kuchnidomu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli(...)drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in English Klasyczna włoska bruschetta (3-4 porcje) Składniki: 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki posiekanych listków bazylii 2 pomidory
karmelowyZnane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste
mojewypiekiinietylkowprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym. Składniki: - 500 g brukselki - 50 g orzechów włoskich - 100 g szynki serrano - sól - świeżo zmielony(...)wrzuciłam na pozostały po szynce tłuszcz. Smażyłam 3 minuty, oprószyłam pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, dodałam zrumienione orzechy i szynkę – wymieszałam. Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi była wielkim zaskoczeniem, nie tylko dla mnie. Dodatek orzechów włoskich i serrano wysunął się na plan pierwszy, jednocześnie łagodząc specyficzny smak brukselki. Mogę tylko powtórzyć za Panią Basią Ritz – „prosto
mojewypiekiinietylkookazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób. Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne(...)też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam
mojewypiekiinietylkobitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)! Włoski biszkopt z malinami- składniki: 40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy 4 duże jajka 125g cukru 125g przesianej mąki 1 łyżeczka olejku waniliowego otarta skórka z 1 cytryny(...)masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji. Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek(...)smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia Wszystkich miłośników pesto bazyliowego zachęcam do zrobienia pizzy z jej dodatkiem. Dajcie koniecznie znać czy wam również smakowało Post Włoska pizza pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach(...)szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej Wierzch: 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki zimne, włoskie
Poezja smakukrewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię(...)wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze
Mango Papajaszklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - półtorej łyżeczki sody oczyszczonej - ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru(...)najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - półtorej łyżeczki sody oczyszczonej - ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
W kuchni Karmel-itkiwłaściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć, czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren, zdrowy tryb życia, odpowiednie(...)nasze oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2. Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ. Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat. Składniki -kilka soczystych pomidorów -1 papryka czerwona -1papryka igołomska -czosnek -sół
Z Kuchni Do Kuchnidzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „ verdure di campagna ” lub „ verdure spontanee ”, a w zakres ich zainteresowań wchodzą podobne co u Greków rośliny: dziki koper włoski, portulaka, mniszek lekarski, gorczyca, dziki chmiel (z dzikiego chmielu – bruscandori robi się taki oto omlet w Poniedziałek Wielkanocny(...)można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających we Włoszech Jasona i Ashley znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością
Chilli Czosnek i OliwaLekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty(...)szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka • plasterki szynki westfalskiej • 1/4 opakowania szpinaku • kapary marynowane • orzechy włoskie w miodowej zalewie Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z miodem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. Sosy do pizzy: 1. Sos czosnkowy(...)jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Po przygotowaniu gotowy od razu do spożycia. Smacznego
SMYKWKUCHNIochotę na włoskie jedzenie. Robione w domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też
Grunt to przepis!zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych . Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo(...)MyGreekDish , proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużo na 1 blachę 36 x 25 cm czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków
Chilli Czosnek i OliwaSmaczna odsłona szarlotki z dodatkiem orzechów włoskich. Orzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony(...)blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego(...)masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki mleka Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty
Smakołyki Berenikidomowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem? " Składniki na 2 porcje: opakowanie świeżego makaronu (włoski) 100 g białego sera (typu włoskiego) 200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożone ew. śmietana 12% do polania Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu : makaron rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościcudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :) Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwek Mała cebulka ½ liścia selera naciowego
Słodkie Przyjemnościgarnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb(...)czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy je podlać dotychczas ugotowanym bulionem. Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje. Tak przygotowane pomidory
BaRepaszapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione . To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru . Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki : 2 jajka 4 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 80 ml wina marsala Biszkopty Wykonanie : Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce . Wstaw naczynie do garnka
Sama słodycz i szczypta chiliZiemi, jakie byś wybrała/wybrał? 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? 9. Potrawa, która uzależnia? 10. Twoja największa kulinarna porażka(...)najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki
mojewypiekiinietylkoAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (p rosciutto di parma, speck, pancetta ), serów ( grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala ), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności(...)jeśli tylko macie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść orzechów włoskich mała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek dobrego pieczywa
W kuchni Katiewykorzystaniem tego makaronu, postanowiłam wziąć w nim udział. Zadanie konkursowe to makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje(...)pęczka pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego 1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonego sól do smaku + parmezan do posypania przygotowanie Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu
Stare Garygustu. Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustą Składniki : pół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili(...)paski kapustę. Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem. Smacznego Źródło: Silvana Franco, „Family” Post Makaron z boczkiem i z kapustą włoską pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSkładniki na piernikowy spód: 2 jajka 140 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 130 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 50 ml wody 1 płaska łyżeczka cynamonu niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)cytryny Karmelizowane jabłka: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny niewielka ilość masła Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które
Świat CiastaJest dużo wariacji na temat włoskiej potrawy- bolognese :) Dzisiaj dodajemy nowy dodatek -szparagi. Miała być fasolka :) , ale jak zobaczyłam szparagi tak pięknie uśmiechające się do mnie w sklepie -okej, okej- no dobrze -uwielbiam szparagi- po prostu wiedziałam że obiad będzie na pewno, bolognese też, ale ze szparagami. Obiad wyszedł przepysznie, szybko i zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Co mogę(...)marchewki 2 cebule 500 gr mięsa mielonego wołowego pęczek szparagów 400 ml pomidorów z puszki lub passaty 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego sól, pieprz,słodka papryka, mix włoskich przypraw( z bazylią ) oliwa do smażenia parmesan- kostka Makaron fusilli Wykonanie: Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty
Smaki Edytywyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem. Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw. ( info ze strony ). ______________________________________________________________________________________________________ 13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ). Ze względu na charakter restauracji(...)Wnętrze stylowe , bardzo eleganckie …. ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Oferował kolację o wartości 120 zł w cenie 59 zł. Dostępna tutaj: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/palac-bonerowski-restauracja-milano/47594757 ______________________________________________________________________________________________________ Karta obejmuje szeroki wybór dań kuchni włoskiej, wśród którym znajdą coś dla siebie zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs. Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało
Ostra na SłodkoWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham(...)dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem! Ps. udało się ;) Wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyłam! … a to chyba dzięki temu włożonemu sercu! Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs! ____________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * makaron casarecce – 200 g * oliwa z oliwek – 100 ml * duża cebula – 1 szt * kalmary
Ostra na SłodkoUwielbiam włoskie produkty, włoski makaron bardzo. Już dawno zauważyłam, że jest bardziej smaczny i bardziej syty. Dobra wiadomośc dla mnie, ale również(...)już nie muszę czekac, aż ktoś znajomy mieszkający we Włoszech przyjedzie do Polski z makaronem dla mnie, bo w internecie już jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini . Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie. Ale o tym możecie przekonac się sami. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad, makaron z kurkami smakował świetnie. Z racji, że mamy
Blondynka Gotujelukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 łyżki wody 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać por i przyprawy. Kiedy por zmięknie, zdjąć patelnię z palnika i ostudzić. Drożdże pokruszyć. Wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie(...)charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się do kawy, ale też na drugie śniadanie na przykład. Koniecznie spróbujcie. Chlebek bananowy z orzechami włoskimi Składniki: (na keskówkę 27x8 cm) 2 jajka 100 g cukru 150 ml oleju z orzechów włoskich 3 dojrzałe banany 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKaczyńskich!). Wieża jest w tej chwili zamknięta dla zwiedzających – nie można wjechać na górę – w przyszłości będzie tu widokowa restauracja i być może mini-hotel. Wieża alfabetu Włoska... wróć... tzn. batumska Piazza Uniwersytet Technologiczny w Batumi Tak jak wieża dawno alfabetu ukończona – ale pusta (bo zmieniają się pomysły rządzących), tak samo w nowoczesnym budynku uniwersytetu technologicznego(...)sprecyzowanych planów. Sama jestem ciekawa. Plac o nazwie „plac” W Batumi znajdziemy pełno zapożyczeń z Europy. Znajdziemy londyńskie budki telefoniczne, a także plac stylizowany na styl włoski znajdujący się na starówce. Piazza Square to reprezentacyjna część miasta. Plac szczególnie ładnie wygląda w nocy. Pełno w nim knajpek – bardzo drogich, więc na budżetowy wyjazd warto poszukać restauracji
Poezja smakujest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym przepisie autorka woła o dodatek cavolo nero , czyli czarnej kapusty toskańskiej, który z powodzeniem można zastąpić włoską kapustą lub jarmużem. No właśnie, ta zupa przypomina mi toskańską ribollitę, tylko w uproszczonej i przyspieszonej formie. Nie byłabym sobą, gdybym podstawowy przepis nie dosmaczyła ostrością papryczek pepperoncino (możecie(...)zastąpić np. płatkami chilli, ja chciałam pozostać we włoskich klimatach), oraz odrobiną kwaśnego octu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie? Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasolą na 4 porcje czas
Chilli Czosnek i OliwaGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona(...)bardziej rozpoznawalne przez charakterystyczne zgrubienia, zwane są rubata . Są krótsze, grubsze, o nieregularnym kształcie. Grissini rubata pochodzące z podturyńskiej miejscowości Chieri znajdują się na liście tradycyjnych produktów spożywczych włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa. Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych produktów gastronomicznych z prowincji Turynu, i jeden z najbardziej znanych z kuchni włoskiej za granicą. P.S. To moje
Grahamka, weka i kajzerkawykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa: 100 g kremowego serka philadelphia(...)łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego dodatkowo: garść orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać
wyzwania kuchenneZabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna. Będziemy robili cannelloni! Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis(...)inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów! Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów. Składniki -cannelloni -pomidory z puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa
Z Kuchni Do KuchniTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Nadzienie: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki(...)schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ustawiamy dość duży ogień i mieszamy. Chwilkę gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ustawiamy średni ogień i czekamy, aż cukier
Oryginalny smakmajeranku 100 gram kaszy gryczanej 1 gruszka 1 pigwa 1/2 dużego mango 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej rukola sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek garść orzechów włoskich Szynka wieprzowa Z musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy(...)oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-papryka Mango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki. Prażone orzechy włoskie Orzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej. Grillowane plastry szynki kroimy w paski
Mango Papajaowianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś, po czym powiedzą 'ty to sama zrobiłaś?' musimy sterczeć przy garach? I wreszcie kto powiedział, że zasmakować włoskich smaków możemy jedynie w słonecznej Italii? Nie wiemy kto tak powiedział, przypuszczamy, że takich "mądrych" było wielu, ale dziś... Dziś my mówimy Wam, że to wszystko nie prawda! Otóż, wykwintne(...)smaki z nutką włoskich klimatów możecie zaserwować swoim gościom (nawet tym niezapowiedzianym, choć tu jest warunek, że macie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny! O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek
Wypisz WymalujZrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce(...)kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. U mnie leniwe miały smak włoski,zostały popruszone parmezanem dość obficie. Na drugi dzień odsmażone są równie dobre, jak nie lepsze. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniCzasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją. Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 100 gram gorgonzoli garść orzechów włoskich 100 ml wina białego, wytrawnego 1/2 pęczka natki pietruszki 100 gram ryżu dzikiego sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy
Mango Papajałatwo można dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili
SMYKWKUCHNItego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej 1 szklanka śmietany kremówki ½ szklanki mleka 1 łyżka miodu ½ -1 łyżeczka ziaren kolendry 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć(...)innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi
Kulinarny karnet ChristopheraDzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin(...)oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski
Apetyczna babeczkaSkładniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez
Mango Papajanadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI: biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki cukier -0,5 szkl orzechy włoskie tarte - 20 dkg ( BACK MIT) jajka - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka bułka tarta do formy tłuszcz do formy KREM orzechy tarte laskowe -5 łyżek ( BACK MIT) żółtko(...)kawa rozpuszczalna - 1 łyżka cukier puder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić
Kuchnia DanusiPizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel mozzarelli, czerwień pomidora i zieleń bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di Savoia, która była bardzo lubiana przez Włochów i bardzo dla Włoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem
Kulinarne przygody GatityArrabbiata z papryczką chili oraz Puttanesca z oliwkami i kaparami podane do makaronów przypominały w smaku i aromacie włoskie klimaty. Miałyśmy również okazje same zrobić makarony. Warsztaty poprowadził włoski kucharz Giancarlo Russo, który pokazał nam jak apetycznie przyrządzić smaczne dania z użyciem tylko makaronów i sosów, właśnie firmy Łowicz. ....a to makaron, który sama "wyprodukowałam" :) Dowiedziałyśmy się też
Proste Potrawyziele i korzeń) - dziurawiec - mięta - skrzyp - imbir - zielony owies - łopian (korzeń) - fiołek trójbarwny - wiązówka błotna - tamaryndowiec - morszczyn pęcherzykowaty - mniszek lekarski (korzeń) - koper włoski- cykoria (korzeń) - koniczyna - poziomka - jeżówka - czarnuszka - kocanka (kwiat) - kora brzozy oprócz rodzimych ziół warto także spróbować bardziej egzotycznych: - kora lapacho – kora z południowoamerykańskiego drzewa Lapache Tecome - vilcacora(...)smaku – przykładowe kompozycje: Zioła mnicha na oczyszczanie – zielona herbata, pokrzywa, mięta, mniszek lekarski, rumianek, melisa Herbata oczyszczająca Yogi Tea – lukrecja, cynamon, korzeń łopianu, imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty: Neera – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego
NaKońcuJęzykaPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek
Z miłości do słodkościOdrobina włoskich smaków w naszym domu? Nic trudnego, zwłaszcza jeśli mamy wyhodowane domowe zioła. Nawet jeśli nie mamy to wędrujemy do sklepu spożywczego i kupujemy krzaczek albo dwa bazylii. Dorzucamy nieco czosnku, oliwy, przypraw, gotujemy makaron i wyśmienite danie obiadowe gotowe. Mało że pyszne i proste, to bardzo szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania(...)minut Składniki: Duża doniczka bazylii* 2 garści obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób *Nasza bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie i codziennie podlewajcie. Po kilku dniach listki
Kolizje Smakówpanzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebową, która ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim . Zapraszam więc was na przepis i trochę ciekawostek - np. odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb nie zawiera soli oraz wskazówki, jak zrobić tradycyjną panzanellę:) Co to panzanella i skąd się(...)miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny. Dla mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń , w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu la cucina povera . Pamiętajmy, że w wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw
Chilli Czosnek i Oliwacałą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste. Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej . Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek(...)dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera , ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi chcą dobrze zjeść i wykładają na stół wszystko, co najlepsze. No własnie, bo lasagne, każda lasagne nie jest daniem na co dzień . We Włoszech lasagne tradycyjnie była traktowana jako danie na specjalne
Chilli Czosnek i OliwaKażdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego , podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak(...)użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie
Chilli Czosnek i Oliwamoczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Wsyp do garnka szklankę kaszy i zalej ją 1 szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw(...)szklanki wrzątku. W słoiczku wymieszaj ocet, miód, sól i pieprz, aż miód się rozpuści. Dodaj oliwę i wymieszaj potrząsając słoiczkiem. Dodaj sos do gotowej kaszy i dobrze wymieszaj. Koper włoski pokrój w kostkę, dymki na plasterki, zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Zajadaj samą lub w towarzystwie kawałka kurczaka czy grillowanej
Chilli Czosnek i Oliwaweekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej(...)zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy: 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek połówka młodej cebuli świeży szpinak- opakowanie włoski makaron kilka kostek fety Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak
SMYKWKUCHNICYKL DIETA NISKO- KALORYCZNA Dzisiaj polecam pyszne aromatyczne danie, z prawdziwych włoskich pomidorów, z dodatkiem ziół, szynki parmeńskiej - Prosciutto di Parma, i lanych kluseczek. Czy czegoś można chcieć więcej? ;-) Składniki: - 1 litr przecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki
SMYKWKUCHNIdrzewa owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech
Przepisy Aleksandrycynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamony 4 łyżki płynnej śmietanki 18% garść posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek Do sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamony 1 łyżka płynnej śmietanki 18% Prawie wszystkie składniki nadzienia Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy(...)łyżce śmietankę. Gotowe. Nadzienie odstawiamy i smażymy naleśniki. Teraz pozostał nam już tylko sos. W małym rondelku topimy masło, dodajemy miód i cynamon. Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki orzechów włoskich. Gotowy sos cynamonowy z orzechami włoskimi Naleśniki smarujemy musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego. Mmmm... gotowe PS. Uwaga, uzależniają
Ratunku obiadpojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto(...)mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego; 3 gałązki świeżego tymianku; sól, pieprz. Drożdże rozrabiamy z mlekiem
Miksturownikcelu pokazania kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam mnóstwo. Szybkie spojrzenie na tablicę i zdecydowałam się na burger Włoska robota (22 zł, ale z racji kuponu 14,99), a Mąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową(...)fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej
Pasja Smakurybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego) - puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g) Dodatkowo: sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu
Smaczne Zdroweramach współpracy z włoskimi delikatesami mantini24.pl wybrałam sobie słynne włoskie ciasteczka tradycyjnie wypiekane bez kolorantów i konserwantów, spożywane we Włoszech jako dodatek do czerwonego wytrawnego wina. Ja wino pijam sporadycznie więc spróbowaliśmy te ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika(...)ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może jeszcze będzie dane mi spróbować. Póki co polecam, szczególnie że włoskie słodycze mnie urzekły. Jeśli macie ochotę spróbować Ciambelline to zapraszam Was do delikatesów mantini24.pl . Znajdziecie tam szeroką ofertę świetnych włoskich produktów. Na słodycze zapraszam Was tutaj
Magiczne Życie Martygarnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere
Mia Cucina SofietaKtóre danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3. Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4. Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5. Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność? krojenie 6. Jakiej
Mia Cucina SofietaPesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała(...)szkorbutowi ? :) Zrobienie pesto zajmuje 5 min- a jest niesamowitym dodatkiem do potraw. Zaczynamy Składniki: Listki bazyli- "jedna doniczka" 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2 łyżki orzechów włoskich 1 łodyżka selera 150-200 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na pół płynną masę. I gotowe
Smaki Edytyskładniki pysznej sałatki pochodzą z Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu. Fenkuł i pomarańcza Tarocco. Fenkuł, czyli po prostu koper włoski. Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem. Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki
Pora coś zjeść