włoska - 3159 przepisów (strona:17/211)

Kurczę pieczone z warzywami 277

praskę. Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem. Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie.  Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy. Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody. Zamknij pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem(...)oliwki Serpis. I sycylijskie danie mojej teściowej gotowe.  Im dłużej kurczak się marynuje tym lepiej smakuje. Jest kruchy i nie jest suchy.  Dodatek warzyw z patelni po włosku Iglotex, dodatkowo przywołał wspomnienia pochodzące z kraju, gdzie natura ma pierwszeństwo i nadał całości śródziemnomorskiego charakteru. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 195

postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby. Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat : rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki(...)nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina...? Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru. Focaccia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia gruzińska 318

miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty(...)wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana. Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta

Poezja smaku
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 225

Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest za mięsem nie ma zagrożenia zapaleniami. Włoski kurczak z rożna Składniki: 2 całe kurczaki około 1,5 kg każdy do przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki; oregano drobno posiekanego skórka(...)godziny do 2 godzin. Odwiedź nasze strony i zobacz nasz przewodnik grillowania drobiu oraz jak grillować kurczaka na grillu wyposażonym w tylny palnik rożna. Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna

naRuszcie
Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy 194

komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym  opalanym drewnem  kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii.  W restauracji podaje się również domowe włoskie  dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra(...)Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. Cafe d'Arte - kawiarnia z galerią, restauracja, winiarnia i sklep z winami  znajduje się przy ul. Asnyka 6 w Warszawie. We wpisie wykorzystałam również zdjęcia udostępnione przez Cafe

Kulinarne przygody Gatity
Węgierski chleb farmerski 128

chleb wyróżnia się złocistą skórką posypaną ziarnami kopru włoskiego. Bułeczki z tego samego ciasta są równie smaczne - należy je piec 20 minut. Koper włoski oraz inne przyprawy znajdzie na stronie Owocowyego Raju . Składniki(...)bochenek: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 i 1/8 szk ciepłej wody 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego utłuczonego 1/2 łyżeczki kopru włoskiego do posypania szczypta soli do posypania 1. Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać utłuczone ziarna kopru włoskiego i cukier. Zrobić zagłębienie w środku. 2. Rozetrzeć

Apetyczna babeczka
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 174

Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie. O to stoisko pytałam się Was na  Facebooku , gdyż rozpoznałam jedynie fasolnik chiński (to te zielone i fioletowe "włosy"), nazywane po Włosku bardzo zabawnie "fasolini serpentini":) Dzięki pomocy(...)supermarketu. Znalazłam tam kilka ciekawostek. Na marginesie supermarket sieci Coop to dobre miejsce na tanie zakupy, gdy musicie sami zapewnić sobie wyżywienie w czasie wakacji. Sklep oferuje duży wybór włoskich produktów (sery, wędliny, świeże makarony, wino itd.) naprawdę niezłej jakości po przystępnych cenach.  Dział mięsny był niesamowity. Niezliczone ilości wędlin, wszystko krojone przed sprzedawcę w cieniusieńkie plasterki. Nawet taka

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 207

halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny) 4 chlebki pita, własnej roboty(...)dodaj składniki marynaty, dobrze obtocz w nich kawałki ryby i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub na całą noc. Przygotuj surówkę: marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Koper włoski pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie w cienkie paski. Posiekaj pęczek koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 195

Dzień dobry, Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich . Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;) To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa(...)obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle . Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się  z kuchnią północnych Włoch , w której chętnie wykorzystuje się połączenie gorgonzoli i orzechów włoskich ( zaś sama gorgonzola pochodzi z regionu Lombardia ). Gorgonzola

Chilli Czosnek i Oliwa
Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym i kod rabatowy na zakupy 161

szwarcwaldzkiej • 1/4 opakowanie mixu sałat • świeżo zmielony czarny pieprz • włoska sól gruboziarnista Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 2 łyżki octu balsamicznego • 6 łyżek oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę wyjmujemy z marynaty i kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti all'Amatriciana 167

podawane jest z pancettą , ostrym sosem pomidorowym oraz makaronem typu bucatini. Bucatini to makaron przypominający spaghetti, który zawdzięcza swoją nawę przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce - „buco” to po włosku „dziura”. Makaron jest(...)rewelacyjny, osobiście wolę go ostatnio bardziej niż bolognese, które wcześniej nie mogłam się znudzić. Polecam!! Spaghetti all'Amatriciana             Składniki: 6-7 plasterków szynki włoskiej 8-9 plasterków włoskiego salami 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ cebuli 200 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku

Mania Gotowania
Sałatka Waldorf 233

moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: - 1 średni seler ok. 300g - 2 jabłka - cytryna (kilka(...)łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron   Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek

mojewypiekiinietylko
Sernik karmelowo-orzechowy 230

Całe pudło orzechów włoskich patrzyło na mnie od dawna. Wrodzone lenistwo sprawiło, że przeleżały długie tygodnie w oczekiwaniu na rozłupanie ze skorupek. Okazyjny zryw sił przełożył się na przerobienie całości, a skoro już są w stanie nadającym się do jedzenia to musi być i sernik. Jesienny, mocno orzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek(...)herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy i płynne składniki

sama złodycz
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 152

oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-)  Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia.  Książka

Szefowa kuchni
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 229

domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli(...)drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!   Scroll down for recipe in English Klasyczna włoska bruschetta (3-4 porcje) Składniki: 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki posiekanych listków bazylii 2 pomidory

karmelowy
Gnocchi 188

Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste

mojewypiekiinietylko
Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 133

wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym.   Składniki: - 500 g brukselki - 50 g orzechów włoskich - 100 g szynki serrano - sól - świeżo zmielony(...)wrzuciłam na pozostały po szynce tłuszcz. Smażyłam 3 minuty, oprószyłam pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, dodałam zrumienione orzechy i szynkę – wymieszałam. Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi była wielkim zaskoczeniem, nie tylko dla mnie. Dodatek orzechów włoskich i serrano wysunął się na plan pierwszy, jednocześnie łagodząc specyficzny smak brukselki. Mogę tylko powtórzyć za Panią Basią Ritz – „prosto

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 156

okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób. Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika.   Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne(...)też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g)   Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam

mojewypiekiinietylko
Włoski biszkopt z owocami 142

bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)! Włoski biszkopt z malinami- składniki: 40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy 4 duże jajka 125g cukru 125g przesianej mąki 1 łyżeczka olejku waniliowego otarta skórka z 1 cytryny(...)masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji.   Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Włoska pizza 169

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek(...)smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia Wszystkich miłośników pesto bazyliowego zachęcam do zrobienia pizzy z jej dodatkiem. Dajcie koniecznie znać czy wam również smakowało Post Włoska pizza pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rogale świętomarcińskie 355

ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach(...)szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej Wierzch: 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki zimne, włoskie

Poezja smaku
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 182

krewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię(...)wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze

Mango Papaja
CIASTO MARCHEWKOWE. 310

szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  - 2,5 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - półtorej łyżeczki sody oczyszczonej - ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru(...)najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki - ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  - 2,5 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - półtorej łyżeczki sody oczyszczonej - ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

W kuchni Karmel-itki
Fusilli z odrobiną Euforii 180

właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć, czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren, zdrowy tryb życia, odpowiednie(...)nasze oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2. Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ. Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat. Składniki -kilka soczystych pomidorów -1 papryka czerwona -1papryka igołomska -czosnek -sół

Z Kuchni Do Kuchni
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 200

dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „ verdure di campagna ” lub „ verdure spontanee ”, a w zakres ich zainteresowań wchodzą podobne co u Greków rośliny: dziki koper włoski, portulaka, mniszek lekarski, gorczyca, dziki chmiel (z dzikiego chmielu – bruscandori robi się taki oto  omlet w Poniedziałek Wielkanocny(...)można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających we Włoszech Jasona i Ashley znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością

Chilli Czosnek i Oliwa
Gruszka z szynką na liściach szpinaku 153

Lekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty(...)szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam.   Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka • plasterki szynki westfalskiej • 1/4 opakowania szpinaku • kapary marynowane • orzechy włoskie w miodowej zalewie Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z miodem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię