To najlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię sałatki, jak dla mnie mogą zastąpić danie obiadowe, świetne są również na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami
Z Majeczką w kuchniNa trzy kanapki - 1 kulka mozzarelli 125 g - 1 pomidor - masło lub majo , sól, kawałek poszatkowanego pora lub szczypiorku Na chleb smarujemy masło lub majonez
Pasje JolkiKilka dni temu miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidl . Chętnie poszłam dowiedziawszy się, że poprowadzi je Pascal Brodnicki bo choć od dawna
Smaczna PyzaDziś bardzo mocno wieje, czego nie da się nie czuć po prostu .I dlatego postanowiłam zaserwować pyszną zupkę rozgrzewającą. Składniki -mieszanka warzywna – mogą być mrożonki -przyprawy
Z Kuchni Do KuchniEsa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z
pichcisztoFish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na odrobinkę swojskości i pikanterii...To będzie podróż w kilka światów. W trzy światy. Przepis na talerz wspomnień i różnych charakterków. Jest to danie czasochłonne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej 3 szklanki wody 4-6 łyżek oliwy 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, kruszone chili
Proste PotrawySalve! (; Dzisiaj zapraszamy Was na proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i
Symfonia SmakówJakieś dwa lata temu znalazłam ten deser na Galerii potraw bo byl tam bardzo zachwalany. Postanowiłam spróbować co tez w nim jest takiego ze inni sie
Bernika - moj kulinarny pamietnikJa za pieczywem na śniadanie nie jestem. Ale mój S lubi, więc od czasu do czasu robię dla Niego takie bułeczki na ciepło. Tym razem z
Magiczne Życie MartyNie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań
Słodkości i nie tylkoZ wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający
Słodkości i nie tylkoNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie
Słodkości i nie tylkolżejsze, bardziej wiosenne dania. Odkąd na święta przygotowałam pełną mięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty(...)obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami , abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej
Chilli Czosnek i Oliwazapragnęłam wejść w posiadanie książki, która zawiera pokazywane w nim przepisy. Nie zawiodłam się, bo odnalazłam w niej także ciepłe poczucie humoru autorów i wiele ciekawostek na temat kuchni włoskiej. Poznajmy dwóch łakomych Włochów Zawsze lubię poczytać, kim jest autor książki, dlatego zaczniemy od przybliżenia sobie sylwetek tytułowych "dwóch łakomych Włochów", szczególnie że ich wieloletnia przyjaźń i miłość(...)zaś książka "Two Greedy Italians Eat Italy" dostępna jest w języku angielskim. Na Amazonie możecie zobaczyć, co zawiera. Podsumowanie "Dwaj łakomi Włosi" to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość do włoskiego jedzenia, widać także ich ogromną wiedzę. Książka jest pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej
Chilli Czosnek i OliwaDziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki
Mania GotowaniaChciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2 skrzydełka kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule 2 liście(...)laurowe 3 ziela angielskie 4-5 ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści świeżego lubczyku świeżo zmielony czarny pieprz sól Włoskie dodatki: żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1. najlepszy rosół wychodzi
Bon Appetit Małgorzatydużo więcej, a ślinianki nie przestają pracować. Jest to książka nie tylko z przepisami ale również z anegdotami, włoskimi opowieściami. Czytając ją mam wrażenie, że siedzi ze mną prawdziwa włoska Mamma i Nonna. Opowiadają krok po kroku co oznacza to danie, skąd pochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę. Książka została podzielona na rozdziały(...)dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić wyobraźnię na tyle, że zdjęcia są tutaj zbędne. Czy warto? Tak znowu warto to porządne kompendium wiedzy na temat kuchni włoskiej, a dokładnie południowo - włoskiej napisane w cudownie romantyczny sposób
Brzuszki Łakomczuszkimoździerzu z drewnianym tłuczkiem. Inny stosowany przez Włochów sposób, o którym przeczytałam niedawno na tym blogu , zakłada siekanie składników ostrym nożem albo specjalnym narzędziem o nazwie mezzaluna (po włosku półksiężyc), czyli nożem o zaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach. Wiele lat temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często(...)robione w moździerzu. Wybór metody pozostawiam Wam - sama lubię obie - czasem wolę sobie posiekać, czasem chcę się wyżyć i stłuc bazylię w moździerzu :) Pesto bazyliowe według metody włoskich babć Pesto genovese pesto wychodzi tyle, ile zużywam np. do 500 g makaronu czas przygotowania: 20-30 min. Składniki: (proporcje są tak naprawdę na oko) duży pęczek świeżej bazylii
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu , wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest
Chilli Czosnek i Oliwachciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów . Można(...)jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku . Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się z Włochami. Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym
Chilli Czosnek i Oliwaziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu. P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza , Lejdi , Martynosi , Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić(...)przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka. Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki
Chilli Czosnek i Oliwa