Niedawno "wpadł" mi w ręce dorodny kawałek prawdziwego włoskiego sera parmigiano reggiano. Już sam zapach mnie oszołomił a kiedy spróbowałam to zakochałam się w nim bez pamięci. Prawdziwy parmezan pochodzi z północnych Włoch, z regionu obejmującego Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Produkuje się go z mleka krowiego. To chyba najbardziej znany na świecie włoski ser chociaż z powodu popularności i wysokiej ceny najczęściej podrabiany. Oryginalny parmezan dojrzewa od 18 do 36 miesię... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Oj zazdroszczę tego sera. Miałam kiedyś okazję jeść ten prawdziwy.....mmmmmmmm
Iza,piękne bułeczki!Może się wymienimy?A parmigiano uzależnia.Muszę mieć go w lodówce.Pysznego dnia!
Wyglądają bardzo smakowicie i działają na wyobraźnię, aż zgłodniałam :) Spróbuję sama takie upiec;) Pozdrawiam
e tam, od razu żal - trzeba pokombinować coś innego niż po prostu sam ser
Aniu, nie wiem czy mnie będzie stać żeby mieć go stale, ale faktycznie jest przepyszny. Miłego dnia!
Izo, a tę prażoną cebulkę sama robisz ? Bułeczki fantastyczne, chociaż ja też lubię sam parmezan z np. melonem i dobrym czerwonym winem.... ale takie bułeczki pasowałyby do tego zestawu wyśmienicie :P
można zrumienić samemu, ale przyznam że tym razem skorzystałam z gotowej