Bułeczki z parmezanem i cebulką

Bułeczki z parmezanem i cebulką

Bułeczki z parmezanem i cebulką

Niedawno "wpadł" mi w ręce dorodny kawałek prawdziwego włoskiego sera parmigiano reggiano. Już sam zapach mnie oszołomił a kiedy spróbowałam to zakochałam się w nim bez pamięci. Prawdziwy parmezan pochodzi z północnych Włoch, z regionu obejmującego Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Produkuje się go z mleka krowiego. To chyba najbardziej znany na świecie włoski ser chociaż z powodu popularności i wysokiej ceny najczęściej podrabiany. Oryginalny parmezan dojrzewa od 18 do 36 miesię... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

włoska, bułki

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
bk110, 7 marca 2013 11:44:37

Oj zazdroszczę tego sera. Miałam kiedyś okazję jeść ten prawdziwy.....mmmmmmmm

Amber, 7 marca 2013 11:47:26

Iza,piękne bułeczki!Może się wymienimy?A parmigiano uzależnia.Muszę mieć go w lodówce.Pysznego dnia!

Wiolka Te., 7 marca 2013 12:04:09

Wyglądają bardzo smakowicie i działają na wyobraźnię, aż zgłodniałam :) Spróbuję sama takie upiec;) Pozdrawiam

Beata, 7 marca 2013 12:55:38

Pyszne, ale żal sera - najpyszniejszy sam ew. z gruszką!

Iza Kulińska, 7 marca 2013 15:06:02

e tam, od razu żal - trzeba pokombinować coś innego niż po prostu sam ser

Iza Kulińska, 7 marca 2013 15:08:00

Aniu, nie wiem czy mnie będzie stać żeby mieć go stale, ale faktycznie jest przepyszny. Miłego dnia!

Iza Kulińska, 7 marca 2013 15:08:25

Wiolka, piecz koniecznie bo są bardzo smakowite :)

Iza Kulińska, 7 marca 2013 15:08:55

no to wiesz w czym różnica, niebo i ziemia ...

Christopher Konkel, 7 marca 2013 17:30:44

Są śliczne.

Amber, 7 marca 2013 18:13:43

Nie jest faktycznie tani,ale kawałek na długo wystarcza.

Iza Kulińska, 7 marca 2013 18:41:27

były bo zniknęły zaraz po upieczeniu :)

Iza Kulińska, 7 marca 2013 18:41:50

oj, chyba nie poleży :D

Anonymous, 7 marca 2013 20:56:32

Iza 220g mąki pszennej to ile to szklanek?

Justyna Bąk, 7 marca 2013 22:19:36

wyglądają rewelacyjnie:) bardzo lubię domowe pieczywo:)

Iza Kulińska, 7 marca 2013 22:51:08

to będzie jakieś 1 i 1/4 szklanki

Iza Kulińska, 7 marca 2013 22:51:45

smakuje zupełnie inaczej niż takie kupne, w większości pompowane

wsamrazik, 8 marca 2013 05:40:55

Izo, a tę prażoną cebulkę sama robisz ? Bułeczki fantastyczne, chociaż ja też lubię sam parmezan z np. melonem i dobrym czerwonym winem.... ale takie bułeczki pasowałyby do tego zestawu wyśmienicie :P

Iza Kulińska, 8 marca 2013 07:31:19

można zrumienić samemu, ale przyznam że tym razem skorzystałam z gotowej