przygotowanie tej potrawy trzeba tyle czasu co gotują się warzywa. Jako, że są je już pokrojone i częściowo podgotowane, to jest to naprawdę danie szybkie. Ze zrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:) Składniki: opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki(...)oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam około
Proste Potrawyostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo(...)niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu, ponieważ wtedy ogień „otacza” jego boki – na indukcji tego efektu nie mamy, bo grzeje tylko od samego dołu. 4. WARZYWA (10 min): Jeśli mamy świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone
Nerds KitchenNaleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne , które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką warzyw Iglotex i sosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie(...)mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka
Blondynka GotujeZauważyłam, że dawno nie dodałam już żadnej sałatki... W sklepach i ogródkach mnóstwo świeżych warzyw dlatego podam wam przepis na jedna z naszych ulubionych sałatek. Ma w sobie wszystko co dobre, warzywa, trochę sera, wędliny i chrupiące tosty:) Zawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki: 1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki(...)rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa
Z miłości do słodkościliści buraka (tak jak zrobiłam to ja), liści rzepy lub czerwonej botwiny . Kilka uwag na temat przygotowania... Studiując przepis zwróciłam uwagę na dość nietypowy, jak dla mnie, sposób przygotowania warzyw . Autorka nakazuje, aby całego kalafiora umieścić w garnku, zalać zimną wodą, posolić i takiego ugotować do miękkości. Następnie, w osobnym garnku, należy umieścić oczyszczone liście rape, zalać zimną wodą, posolić(...)doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Spotkaliście się już z taką metodą? Mnie zawsze uczono, że warzywa do zimnej wody wkładamy tylko, gdy robimy wywar, bo do wody ucieknie nam cały smak, dlatego ugotowałam warzywa po swojemu, co znajdziecie poniżej w opisie przygotowania. Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się
Chilli Czosnek i Oliwaprzystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;) To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa z pysznym orzechowym dressingiem , posypać serem i posiekanymi orzechami. Najbardziej kluczowe jest tu fantazyjne rozrzucenie składników na półmisku, szczególnie dekoracyjne powykręcanie paseczków cukinii. Na pewno dacie radę! Dajcie się ponieść Waszej(...)zaczyna się zupełnie nowa historia:) Bardzo podoba mi się wykorzystanie surowej cukinii, głównie z uwagi na jej efekt dekoracyjny. Dramatycznie wijące się zielone wstęgi uzyskane przy pomocy obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle . Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka
Chilli Czosnek i Oliwapotraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się w ustach. Do przygotowania Boeuf Bourguignon potrzebujemy(...)naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej. W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina (wina
W mojej holenderskiej kuchnisię na próbach i błędach. Sposób podawania tego dania zależy od nas samych. Może być ono podawane na grzance i polane sosem holenderskim, ułożone na liściach sałaty lub mieszance warzyw. Wszystko zależy od was samych i waszej inwencji twórczej. Tak więc zaczynajmy: Jajka po wiedeńsku z grzankami... SKŁADNIKI: - 2 jajka - 1.5 l wody - 2 kromki pieczywa - warzywa jako dodatek (według(...)naszego pomysłu) - sol, pieprz - 1 łyżka octu 10% SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW: - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku
Zainspiruj się kuchniąDalej korzystam z warzyw i przygotowuje kolejne przetwory. Tym razem warzywny mix, który można wykorzystać do przygotowania zupki jarzynowej czy też sosu do ryżu lub makaronu. składniki: 1 kg ogórków gruntowych 300 g marchewki 200 g cebuli 2 czerwone papryki 500 g pomidorów 1 łyżka soli kamiennej Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)nasion i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na maszynce. Podane ilości to już gotowe obrane warzywa. Do rondla wrzucić starte ogórki a potem resztę przygotowanych warzyw. Zagotować, na początku trzeba często mieszać aby się nie przypaliło. Gdy warzywa puszczą więcej soku dodać sól i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeczosnku 3-6 łyżek octu pieprz i sól Papryki i bakłażany myjemy, kroimy na pół, z papryki wydłubujemy gniazda nasienne i pieczemy przez 20-30 min w 200st. Upieczone warzywa wsadzamy do foliowych torebeczek (dzięki temu warzywa się zaparują i dużo łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Warzywa już są obrane, teraz rozdrabniamy warzywa, są różne(...)można też pokroić w drobną kosteczkę ja wybrałam tę drugą opcję jest bardzo czasochłonna - ale warto! Wybieramy garnek z grubym dnem, wlewamy do niego olej i dodajemy posiekane warzywa. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, również posiekane ostre papryczki, sól i pieprz. Gotujemy na mały ogniu, pamiętamy a ciągłym mieszaniu. Ja czekałam aż sos zgęstnieje przez ok. 2h. Po koniec dodajemy
Brzuszki Łakomczuszkikropli sosu Tabasco Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;) Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki. Warzywa dodać do zupy(...)wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :) Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka
Ze smakiem i z pasjąLubię tę porę roku, kiedy na straganach jest pełno świeżych warzyw i nie trzeba posiłkować się mrożonkami. Daje to naprawdę nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Jedną z moich faworytek jest w tej kwestii cukinia, ponieważ można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem(...)mielonym i warzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy ( link do przepisu ) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końcówki (nie za grube) i całą przekrawamy wzdłuż. Środek warzywa musimy teraz wydrążyć pozostawiając nieprzedziurawione
Ratunku obiadWspomnienia z soboty... Jak w każdą sobotę rano pojechaliśmy z Młodym na basen - ćwiczy dzielnie, nawet nurkowanie :) A po basenie po warzywa na Plac Imbramowski. Uwielbiam tam spacerować... zapach świeżych warzyw i owoców, te kolory... i te pomysły, które wpadają mi do głowy... Na stoisku z ziołami znalazłam szczaw i pomyślałam o zupie szczawiowej. Kupiłam dość pokaźną wiązkę. Zupę(...)niedzieli zaczęłam wczoraj kucharzyć!!! Składniki: ok. 1,5 l rosołu (bulionu); wiązka szczawiu - (oczyszczony wrzucamy na minutkę do wrzątku); marchewka; seler; pietruszka - (mimo że gotowałam na rosole użyłam warzyw dla zagęszczenia zupy.); 4 łyżki koperku; ok. 100 g śmietany 18%; opcjonalnie: 1 łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone
Miksturownikbulionu. Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwile podsmażamy. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - w takiej ilości, aby "przykryła" jarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :) Z zupki wyciągamy(...)łyżki pokrojonych warzyw - posłużą później jako dekoracja - a resztę miksujemy na krem. Zupę rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha: Składniki: 2 marchewki; 1 pietruszka; mały kawałeczek selera; ziemniak; pół małej dyni; przegotowana woda; Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw
Miksturownikprzepis na pyszną i aromatyczną zupę, podobno jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem(...)Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię