selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, dodać wodę, liście laurowe i ziele. Po kilku minutach przykryć patelnię i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze niewielką ilością wody. Rybę obsmażyć(...)stron na złoty kolor. Do duszonych warzyw dodać posiekaną natkę pietruszki, koncentrat, dodać odrobinę cukru i słodkiej papryki. Dusi na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać wody. Można również dodać Ajvar. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Ostatnią warstwą mają być warzywa. Potrawę podawać na ciepło
Czerwień i błękitSpaghetti w moim wykonaniu Składniki: - makaron spaghetti - mięsko mielone wieprzowo - wołowe - pomidory z puszki - cebula - warzywa mrożone ( mieszanka brokułowa) - sos bolognese w proszku W naszym domu bardzo często goszczą potrawy a'la włoskie. Gotując je nie można nic popsuć a smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli(...)mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt ok. 2 zł. Przygotowanie: Ja najpierw podsmażam cebulkę na odrobinie oleju i dodaję do niej szczyptę soli wtedy szybciej się usmaży dodaję
Tanio smacznie i prostojedzeniem warzyw to jak z dietami. Niby wiemy, że powinniśmy, niby wszędzie trąbią, że należy, bo zdrowe i ogólnie cacy. Mamy zrywy i się zabieramy ochoczo, po czym nam przechodzi. O ile wiosna, lato i wczesna jesień sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców, tak już późniejszy okres nie bardzo. Pomidory o smaku tektury z wodą, zwiędnięte sałaty i wszystko(...)pachnie chemią. Tymczasem mamy swoje, polskie warzywa, które bardzo często są niedoceniane, lub przyzwyczailiśmy się do jedzenia ich w formie surowej lub rozgotowanej i bezsmakowej papki. Dziś zajmiemy się ziemniakami. Nie wiem dlaczego, w naszym kraju ziemniakiem stojącym, mamy tak mało dostępnych w sprzedaży odmian. Gdzie się nie ruszysz to mamy trzy odmiany podstawowe – Irga, Irga i Irga. Niektóre sklepy
ladykitchenpoprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3(...)półplasterki oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Dynię, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę możemy od razu wrzucić do mięsa ponieważ dusi się dłużej niż pozostałe warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy
Kuchenne Wariacjejednak w rosole uchodzi to względnie bezkarnie, w barszczu nie radzimy tego próbować. Skoro robimy barszcz z pieczonych buraków, to musimy… je upiec. To jednak dość twarde warzywo i na pewno nie wystarczy im pół godziny pieczenia. Tak naprawdę, w temperaturze 200 stopni i w termoobiegu nie spodziewajcie się czasu pieczenia poniżej 1,5 godziny, a 2,5 godziny(...)powierzchnia do obierania z łupinki – do barszczu najlepiej wybrać względnie duże (choć nie ogromne) okazy. Buraków do pieczenia nie kroimy i nie obieramy, łupinkę usuwamy dopiero na etapie krojenia warzyw. Są różne techniki pieczenia buraków, ja polecam szczelne owinięcie każdego z nich w folię aluminiową i włożenie do piekarnika bezpośrednio na ruszt. W odpowiednim czasie sprawdzamy nakłuciem szpikulcem lub wykałaczką
Kulinarna PokusaSkładniki / Ingredients: mix warzyw / mix vegetables 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szczypta czarnego pieprz u / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 400 g m akaronu tagliatelle / 400 g tagliatelle pasta starty parmezan / grated parmesan zielone oliwki / green olives masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 2 0 min , duszenie ok. 1 5 min , ilość porcji(...)Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde. Ugotowany makaron dodajemy
Projekty ze smakiemróżnego rodzaju mięsne przystawki w galarecie. Swego czasu publikowaliśmy nasz przepis na szynkę w galarecie , teraz przygotujemy w ten sposób wędzonego kurczaka. Oprócz niego wykorzystamy również 4 popularne warzywa: kukurydzę, groszek, paprykę i czarne oliwki. Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde z tych warzyw ma bowiem inny, wyrazisty kolor(...)produkt z supermarketu, więc polecamy poświęcenie dodatkowych 20 minut na samodzielne przygotowanie domowego majonezu . Wędzony kurczak w galarecie 2015-11-04 14:37:35 Kurczak w galarecie z kolorowymi warzywami, czyli atrakcyjna zimna przystawka zarówno na imprezę jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g wędzonych udek/podudzi z kurczaka 200g kukurydzy konserwowej (odsączonej) 100g groszku – świeżego, mrożonego
Kulinarna PokusaPłynne czwartki Seler korzeniowy to wspaniałe i bardzo smaczne warzywo, choć mam wrażenie mocno niedocenione, a szkoda ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C i B kompleks, a także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm(...)pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;) Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się
Codzienne GotowanieIdealny pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem jesiennych warzyw. Przyznam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam jarmuż, zaintrygowana opowieściami znajomych i recenzjami kulinarnych blogerów. Wrażenia? Cóż... warzywo samo w sobie raczej nijakie. A słyszałam, że to cukinia uważana jest za bezsmakowych ,,wypełniacz", chociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego makaronu(...)jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie. Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew czy brukselka. I podobnie jak wszystkie warzywa kapustowate posiada on niezwykłe właściwości antynowotworowe. Skąd? Otóż zawierają sulforafan i karotenoidy - przeciwutleniacze, które mogą uchronić przed rakiem, a także witaminę K. Ponadto jest skarbnicą potasu i wapnia. Potas udrażnia
Kuchnia Ellieniedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami(...)też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek
Zakątek rozkoszy kulinarnychPodjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre(...)warzyw są trudno dostępne. Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem. Składniki: opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek kilka pomidorków koktajlowych koperek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji. *do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne(...)kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatechnicznego punktu widzenia zupę wg przepisu poniżej przygotowuje się w sposób podobny do większości gęstych zup dyniowych. Zaczynamy więc od podsmażenia na tłuszczu (w tym wypadku na oliwie) warzyw, które potem gotujemy/dusimy, a na koniec blendujemy i ewentualnie uzupełniamy dodatkowymi składnikami. Jest to więc bardzo proste do przyrządzenia danie, choć akurat w tej wersji może wymagać nieco mniej popularnych, aczkolwiek(...)aromat, często mieszając. Dodajemy partiami dynię i bataty, dokładnie mieszając z pozostałymi składnikami i przez chwilę podsmażamy. Dolewamy 250ml wody i zagotowujemy. Rondel przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając. Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy
Kulinarna Pokusarozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków” w tym zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy(...)drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku
Kulinarna Pokusastwarzają okazje do spędzania wieczorów domu pod kocem i z kubkiem herbaty imbirowej dłoni przy dobrym filmie. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że jesień obfituje w piękne, kolorowe warzywa, które powinny gościć jak najczęściej na naszym stole (nie zapominając oczywiście o owocach!). Okres jesienno-zimowy to także zwiększone zapotrzebowania na rozgrzewające i sycące dania, które dadzą siłę na zmierzenie(...)łyżki), kminek (1-2 łyżeczki), oregano (1 łyżka), sól morska (1-2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, marchew, pietruszkę i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju ok. 10 min (warzywa mają zmięknąć, ale nie zbrązowieć). Poszatkować czosnek, dodać do warzyw i wymieszać. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i dodać je wraz z kaszą do warzyw. Wymieszać dokładnie, dodać pomidory i wodę
VegUlka