Sezonowe warzywa dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki(...)dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Ja zazwyczaj połowę ścieram na większych a połowę na mniejszych. Odstawiamy na chwilę. Warzywa odciskamy z powstałego soku. Dodajemy sól i pierz oraz mąkę i bułkę tartą. Nabieramy łyżką
My simple kitchenzestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego. Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy(...)misce, dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy do momentu, aż będą miękkie, a cała woda odparuje. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa
My Chcemy Jeśćprzeziębień. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie zupę botwinkę. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki(...)rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują się dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do garnka
bistro mamałaskawszym okiem. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę(...)pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny". 5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. /Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą
Wypisz Wymalujpisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się w smaku tej kaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis. Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami(...)czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie lekko podlewamy wodą, aby się dobrze udusiły i zmiękły. Dodajemy przyprawy
vegetanieNONE Czy kiedykolwiek jedliście rabarbar rwany prosto z ogródka? Albo truskawki samodzielne znalezione pod krzaczkiem? Pytam, bo ja jadłam. Ale moje dzieci już nie. Wychowałam się na wsi, własnych warzyw i owoców było pod dostatkiem, a one nawet nie widziały nigdy jak rosną truskawki… teraz już śpią, ale muszę koniecznie zapytać jak wstaną… niech podzielą się swoją wizją :) Przecież(...)kojarzą truskawki tylko ze straganów, a większość warzyw i owoców z warzywniaka, w którym robimy zakupy 2-3 razy w tygodniu, bo mamy go po drodze ze żłobka do domu i jest bardzo dobrze zaopatrzony. Z dzieciństwa pamiętam rozgrzane w słońcu schody przed domem, piwonie w ogródku i rabarbar, który tak bardzo się rozrastał w ogródku. Mama myła rabarbar, siadaliśmy
bistro mamaPrzepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze(...)Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i oprószamy trzema łyżkami mąki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w grube plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą mąką i przekładamy na tłuszcz po mięsie. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i rozmaryn. Smażymy kilka minut
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na karpia po styryjsku zetknąłem się po raz pierwszy w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. Tak, wiem że Styria jest w Austrii, ale domyślam się, że potrawa pamięta po prostu czasy wielonarodowej monarchii Habsburgów(...)minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypujemy pocięte marchewki, selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty
Kulinarna Pokusaekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki) . Dresing: 200 ml gęstego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka
SzczyptaSmaQUwielbiam warzywa - świeże lub gotowane oraz zupy krem, które są dla nich świetną alternatywą. Kremowe zupy dają wiele możliwości łączenia ze sobą różnorakich warzyw i tworzenia pięknych i niepowtarzalnych kolorów. I najważniejsze - w jednej miseczce można znaleźć całe bogactwo witamin i minerałów :-). Przeważnie nie dodaję do zup zbyt wielu przypraw. Bardziej cenię sobie naturalny(...)smak warzyw, lekko wzbogacony solą, świeżymi lub suszonymi ziołami, opcjonalnie szczyptą pieprzu. Krem jest bardzo sycący. Można go serwować bez ziół lub z ich dodatkiem. Ja miałam akurat szałwię i bazylię - no i padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji
Szybko Szybkowarzrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam zupy z pieczonych warzyw. To jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł(...)sól, pieprz 1 awokado 1 limonka świeża kolendra 3 łyżki oliwy Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg) pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane i pokrojone), paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy
Smakowity Blog KulinarnyObecnie mam apetyt na paprykę. Uważam też, że trzeba wykorzystać trwający jeszcze sezon na to warzywo. Teraz mam przynajmniej pewność, że jem polski produkt dojrzewający w możliwie najbardziej naturalnych warunkach, a nie transportowany z drugiego końca Europy, sztucznie dojrzewany bubel pozbawiony wartości odżywczych. A warto pamiętać, że naturalnie uprawiane papryka zawiera wiele związków wspomagających odporność dlatego właśnie warto spożywać(...)łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą
Kuchnia po mojemuGrillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa(...)grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja
Kuchnia po mojemuJarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera(...)warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić. Piec
kolorowotorcikowo