warzywa - 14856 przepisów (strona:45/991)

Karkówka zapiekana i duszona w warzywach 168

Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John(...)nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:   Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy. Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną   John solą i pieprzem . Karkówkę najlepiej na noc zostawić w lodówce  zawiniętą w folię spożywczą. Następnego dnia kroimy karkówkę w plastry i smażmy na patelni chwile

Różowa kuchnia
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 361

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się(...)roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami (4 porcje) Składniki: 4 kawałki kurczaka, piersi lub udek 1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki oliwa z oliwek sól i pieprz 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone

karmelowy
Krem z pieczonej marchewki 140

naczyniu żaroodpornym). Dodać czosnek (w łupince) i szalotki (też nie obierać). Dołożyć imbir oraz papryczkę (można „rozłożyć” na kilka kawałków). Wszystko posypać solą i pieprzem. Na całości warzyw rozłożyć kawałkami masło.   Warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika (190-200 stopni) i zapiekać do miękkości (widelec musi się wbić w marchewkę, ale warzywa nie powinny się rozpadać). Co jakiś(...)czas warzywa można przemieszać, żeby wszystkie były obtoczone w maśle (które się roztopi) i równo przypiekły. Gdy warzywa są gotowe, podgrzać bulion. Obrać upieczoną cebulkę i czosnek. W dużym garnku roztopić łyżkę masła i dodać upieczone posiekane chili, starty imbir (obieramy dopiero po upieczeniu) i lekko podsmażyć. Dodać cebulkę i czosnek. Smażyć kilka minut na niewielkim ogniu cały czas mieszając

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 215

Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami Temperatura na zewnątrz przekracza grubo 30 kresek, a mi się zachciało zapiekanki...W trakcie przygotowywania pot ściekał mi po plecach, przeklinałam sama siebie, że mam głupie pomysły, ale w momencie pierwszego kęsa, zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko(...)lekko osolić. Przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć do cukinii. Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, lekko osolić i przełożyć do pozostałych warzyw. Warzywa wymieszać. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i krótko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, bazylię, oregano, posolić do smaku i popieprzyć. Smażyć

na moim stole...
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 502

ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący(...)mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 174

Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam(...)dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej

Czerwień i błękit
Kuskus z kurczakiem 149

Kuskus – szklanka Czarne oliwki – ¾ szklanki pokrojone na 4 części Miód- 2 łyżki Warzywa na patelnię –  450 g (Ja używam warzyw Hortex z przyprawą orientalną) Duża podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz oliwa Kurczaka należy pokroić w kostkę i obsypać przyprawą orientalna załączoną do warzyw. Można go również przyprawić przyprawą do kurczaka lub carry. Następnie podsmażamy go na patelni(...)niewielka ilością oliwy, do momentu zarumienienia. Na osobnej dużej i najlepiej głębokiej patelni podsmażamy warzywa. Gdy kurczak będzie gotowy, wrzucamy go do warzyw. Smażąc na bardzo małym ogniu. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na pudełku. Gdy już kasza jest gotowa wsypujemy ją do warzyw. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy oliwki oraz 2 łyżki miodu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie

The Sweet Damsel
Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym 133

Idealne rybka rozpływająca się w ustach u chrupiąca skórką. Do tego orzeźwiający sos i warzywa grillowane,ale na parze. Zaciekawiłam Cie swoim opisem? Koniecznie sprawdź co dziś dla Ciebie przygotowałam. Składniki:  400 g łososia  marynata 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu winnego białego. 100 g masła,  3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego jasnego.  odrobina(...)suszonego chilli sos czosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z  cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano  Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu

Wielki apetyt
Pstrąg pieczony z warzywami. 234

sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia(...)miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie lub patisony kroimy w plastry wielkością przypominające ziemniaki i cebule, dodajemy do pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy (5-6 łyżek), 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i dokładnie mieszamy, żeby przyprawa i oliwa dokładnie oblepiły warzywa. Pomidorki myjemy i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Pieczony bakłażan z cukinią :) 188

Bakłażan i cukinia to jedne z moich ulubionych warzyw, a frytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ :) Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione! Składniki (1-2 porcje): 1 mały bakłażan 1 mała cukinia(...)słodka , zioła prowansalskie , curry Przygotowanie: Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa kropelki - dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku. Cukinię również pokrój w podobne plastry. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz przyprawami. Piekarnik nagrzej do 180*C, wstaw warzywa

Zdrowie na języku :P
Duszona słodka kapusta 221

Jest pewna ilość bazujących głównie na warzywach potraw uniwersalnych, które mogą stanowić zarówno dodatek do innych dań jak i samodzielną całość. Do klasyki w tym zakresie należą prezentowane już przez nas wielokrotnie ratatouille czy leczo , ale jest ich dużo więcej. Wśród nich także dość popularna w Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu(...)nawet proste składniki i to, aby były świeże, naturalne i ogólnie dobre jakościowo. Używając kilku wybranych w przemyślany sposób ziół: tymianku, majeranku, cząbru i lubczyku oraz uzupełniając zestaw świeżych warzyw cebulą, czosnkiem i pomidorem, uzyskujemy naprawdę kapitalny efekt. Nie ma tu jednak żadnych „zestawów” z glutaminianem sodu czy „przypraw w płynie”. Dzięki temu za każdym razem mam wrażenie, że udało

Kulinarna Pokusa
Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki. 207

dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.  SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki(...)świeżego rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Warzywa dokładnie wyszorować ( nie trzeba obierać ze skórki) pokroić w plasterki o zbliżonej wielkości i grubości ok 3-5 mm.  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą. Posypać połową cząbru i soli. Ulożyć warzywa i posypać resztą

DefinicjaSmaku
Czerwony krem z pieczonych warzyw. 185

zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki(...)Pomidory przekroić na połówki ( większe na ćwiartki). Z papryki usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki, pokroić na dość duże kawałki. Dużą blaszkę skropić oliwą z oliwek, ułożyć na niej warzywa skórką do dołu. Posypać solą i pieprzem oraz ułożyć między nimi gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Pomiędzy warzywa powtykać ząbki czosnku ( nieobrane) i skropić oliwą. 2. Piekarnik nagrzać

DefinicjaSmaku
Ryż indyjski pulao 143

Pulao to indyjska potrawa z ryżu, choć dla mnie to raczej dodatek niż samodzielne danie, przygotowywana z różnych przypraw, warzyw, orzechów. Często na słodko, z odrobiną miodu, rodzynkami... Ja najbardziej lubię korzenno-warzywne pulao, zawsze robię troszkę więcej i zjadam na kolację zimne i bez niczego. Taki ryż jest bardzo bogaty w smaku, aromatyczny, a przy tym niesamowicie delikatny(...)zanim ryż osiągnął prawie idealny smak jak w indyjskiej restauracji Taj Mahal w Bochum. Zaproponowano nam go za dodatkowe 1 EUR do zamówienia, jako ryż z dodatkiem przypraw i warzyw. ;) Warto było zainwestować tę kwotę! Zawsze kiedy robię curry, przygotowuję także ten ryż.   Warzywno-korzenne pulao  Składniki:  I  Do gotowania ryżu:  1 niecała szklanka ryżu

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa dwukolorowa 125

smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak, że oba kremy zachowują swoją odrębność smakową, jednocześnie ładnie łączą się w całość, pozostawiając w ustach wyraźny smak warzyw, z delikatną przewagą pomidorów.              Najbardziej zachwycała się nią moja mama, wyrzucając z siebie taką ilość "ochów" i "achów(...)gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę - inaczej nie uda się osiągnąć efektu ładnych okręgów. 1. Krem pomidorowy - w garnku gotujemy bulion, wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę, masło i cukier i gotujemy do miękkości, miksujemy na gładką konsystencję, dodajemy koncentrat i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, żeby zgęstniało do konsystencji niezbyt gęstego kremu

Kuchnia Prezydentowej