oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też(...)śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw. Warzywa są pyszne same
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałego uczono i wmawiano nam, że jedzenie owoców i warzyw jest korzystne, gdyż stajemy się bardziej odporni na choroby. Dlaczego właśnie jedzenie warzyw i owoców jest dla nas potrzebne? W nich znajduje się mnóstwo pożytecznych witamin, które sprawiają, że jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi! Prawidłowe dzienne zapotrzebowanie w witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach wynosi 5 porcji, czyli trzy(...)razy dziennie powinniśmy konsumować warzywa, a dwie porcje - owoce. Dlaczego tylko dwie porcje owoców? Otóż dlatego, że owoce zawierają cukry, czyli fruktozę, które powodują tycie osób, które mają do tego skłonność (jeśli owoc ma wysoki indeks glikemiczny), więc spożywamy to z umiarem. Warzywa to bogactwo soli mineralnych i wody, więc możemy je jeść bez ograniczeń, wręcz do każdego posiłku
Truskawkowa Fiestapokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również(...)zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymujemy około 4 szklanek ugotowanej kaszy. Sałatka: Warzywa myjemy i osuszamy w ręczniku. Sałatę rwiemy na kawałki, miętę, szczypiorek siekamy, rzodkiew kroimy w plasterki, ogórek w kostkę. W małej miseczce mieszamy olej z przyprawami. Tuz przed podaniem wlewamy
Blondynka Gotujewody i stawiamy na małym ogniu, pod przykryciem. Gotujemy powoli, do miękkości mięsa. W międzyczasie warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą część pora i pietruszkę w zgrabne półplasterki. Selera naciowego – w plasterki około 3-4mm grubości. Selera bulwiastego kroimy w zapałki(...)tylko samo mięso. Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości, pomagając sobie widelcem. Kości wyrzucamy, a mięso bardzo drobno kroimy w poprzek włókien. Odstawiamy. W sporym garnku (musi zmieścić i warzywa, i kurczaka, i wywar) podgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy warzywa- wszystkie na raz. Smażymy warzywa, co jakiś czas mieszając na małym ogniu , około 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć
Karo in the Kitchenprzepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli(...)cheddar Guacamole: 1 1/2 avocado 1/2 onion 1/2 tomato salt, pepper, olive oil Meat marinade: olive oil water hot peppers balsamic vinegar salt, pepper Wszystkie składniki myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku
Martyna CooksHmmm brukselka powiecie... warzywo to nie gości na naszych stołach zbyt często. A szkoda-ponieważ jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym i jest nisko kaloryczna. Podczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu, który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam(...)mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek mleka. Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być
potrawyregionalnePrzygotowując włoską zupę MINESTRONE można zużyć zalegające w lodówce przeróżne warzywa. Najważniejsze, żeby używać sezonowych! Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę. Podstawową zasadą jest wywar. Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu, co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy(...)dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz
potrawyregionalneDanie dla wszystkich lubiących warzywa. Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko;-) Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok. Najlepiej pokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem. Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie. Idealnie pasuje do nich makaron chow mein a także sos ostrygowy i sojowy(...)szklanka (można więcej) bulionu 180g kiełek fasoli mung sól i pieprz do smaku olej do smażenia makaron chow mein Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw. Pokroiłam w słupki: marchewki i pietruszkę, pieczarki, cukinię i dymkę. Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora. W woku rozgrzałam olej. Kolejno wrzucałam do niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam
potrawyregionalnepiątek Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam(...)talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam
Codzienne GotowanieCałość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba(...)Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem
Kto ugości moich gości?kurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein(...)markecie. Często są organizowane tygodnie różnych kultur w marketach i wtedy można taki makaron dostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami. Przepis Składniki: Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy
KasiaiKrzysiu.pldania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu, wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego(...)pokrojonej cukinii. Dodać połowę pomidorów. Filet z łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii). Na filetach poukładać plasterki cytryny. Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę
Moja DelicjaDosłownie nie możemy doczekać się momentu zrobienia w nim domowego majonezu! Z całą pewnością sprzęt będzie bardzo często przez nas wykorzystywany! Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy, że po co mamy fatygować dwa garnki i pilnować wszystkiego czy gotować partiami, aby nie rozgotować, skoro możemy użyć dwóch tacek(...)parowaru!? Najpierw wrzuciliśmy twardsze warzywa, a po kilku minutach dołożyliśmy resztę warzyw i drugą tackę z jajkami. W tym momencie pomyśleliśmy, że skoro mamy w zestawie do parowaru szklane kubeczki to może by je jakoś ciekawie wykorzystać? I wiecie co zrobiliśmy? W skorupkach ugotowaliśmy jajka, a do kubeczka wysmarowanego masłem wrzuciliśmy jajko, dzięki temu otrzymaliśmy pyszne jajka na miękko oraz
Plate of JoyPopularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić
Zakamarki mojej kuchniniespokojna może być zbliżająca się noc… Ten składnik pomijamy zatem, by nie wystawiać Was na podobne próby, zwłaszcza że najbliższa noc to noc piątkowa. Poza tym tak modne warzywo nijak nie pasuje do naszej #normcore’owej kuchni. Jedziemy zatem z wizytą do rolnika, pozwalamy mu się zaciągnąć do ciemnej piwnicy i… wybieramy to, co o tej porze(...)nasz kolejny obiad robotnika. Pierwszy kwartał roku jest najsmutniejszy pod kątem warzywno-owocowym. Obok importowanych, naszpikowanych odżywkami, sterydami i antybiotykami, traktowanych gazem, barwnikami i płukanych w roztworach nasyconych niby-warzyw zostało już tylko kilka korzeni, które zasypane w suchym piasku, zimują razem z nami, zapewniając minimalną porcję witamin. Bierzcie zatem pełnymi garściami marchew, pietruszkę, pasternak, seler, a na ramie zarzućcie
GRUBY WAŁEK