warzywa - 14856 przepisów (strona:46/991)

Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 165

pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się w smaku tej kaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis. Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami(...)czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie lekko podlewamy wodą, aby się dobrze udusiły i zmiękły. Dodajemy przyprawy

vegetanie
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 153

NONE Czy kiedykolwiek jedliście rabarbar rwany prosto z ogródka? Albo truskawki samodzielne znalezione pod krzaczkiem? Pytam, bo ja jadłam. Ale moje dzieci już nie. Wychowałam się na wsi, własnych warzyw i owoców było pod dostatkiem, a one nawet nie widziały nigdy jak rosną truskawki… teraz już śpią, ale muszę koniecznie zapytać jak wstaną… niech podzielą się swoją wizją :) Przecież(...)kojarzą truskawki tylko ze straganów, a większość warzyw i owoców z warzywniaka, w którym robimy zakupy 2-3 razy w tygodniu, bo mamy go po drodze ze żłobka do domu i jest bardzo dobrze zaopatrzony. Z dzieciństwa pamiętam rozgrzane w słońcu schody przed domem, piwonie w ogródku i rabarbar, który tak bardzo się rozrastał w ogródku. Mama myła rabarbar, siadaliśmy

bistro mama
Policzki wołowe duszone z warzywami 221

Przepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw  i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze(...)Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i oprószamy trzema łyżkami mąki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w grube plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą mąką i przekładamy na tłuszcz po mięsie. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i rozmaryn. Smażymy kilka minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Karp po styryjsku 142

Bardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na karpia po styryjsku zetknąłem się po raz pierwszy w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. Tak, wiem że Styria jest w Austrii, ale domyślam się, że potrawa pamięta po prostu czasy wielonarodowej monarchii Habsburgów(...)minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypujemy pocięte marchewki, selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty

Kulinarna Pokusa
Wiosenna sałatka FIT 180

ekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki) . Dresing: 200 ml gęstego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 139

Uwielbiam warzywa - świeże lub gotowane oraz zupy krem, które są dla nich świetną alternatywą. Kremowe zupy dają wiele możliwości łączenia ze sobą różnorakich warzyw i tworzenia pięknych i niepowtarzalnych kolorów. I najważniejsze - w jednej miseczce można znaleźć całe bogactwo witamin i minerałów :-). Przeważnie nie dodaję do zup zbyt wielu przypraw. Bardziej cenię sobie naturalny(...)smak warzyw, lekko wzbogacony solą, świeżymi lub suszonymi ziołami, opcjonalnie szczyptą pieprzu. Krem jest bardzo sycący. Można go serwować bez ziół lub z ich dodatkiem. Ja miałam akurat szałwię i bazylię - no i padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany.  Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji

Szybko Szybkowar
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 187

zrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pieczonych batatow 135

Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw. To jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł(...)sól, pieprz 1 awokado 1 limonka świeża kolendra 3 łyżki oliwy Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg) pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane i pokrojone), paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 165

Obecnie mam apetyt na paprykę. Uważam też, że trzeba wykorzystać trwający jeszcze sezon na to warzywo. Teraz mam przynajmniej pewność, że jem polski produkt dojrzewający w możliwie najbardziej naturalnych warunkach, a nie transportowany z drugiego końca Europy, sztucznie dojrzewany bubel  pozbawiony wartości odżywczych. A warto pamiętać, że naturalnie uprawiane papryka zawiera wiele związków wspomagających odporność dlatego właśnie warto spożywać(...)łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka  kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą

Kuchnia po mojemu
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 199

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa(...)grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja

Kuchnia po mojemu
Zupa z jarmużu 134

Jarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że  jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera(...)warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić. Piec

kolorowotorcikowo
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 202

Często zostają nam warzywa i mięso z rosołu lub wywaru który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta(...)cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można

Mama Gotuje
TOMATO SOUP z TAMRIEL – SKYRIM – zupa z pieczonych pomidorów z pietruszkowym pesto 179

węglowodanów | 39 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni C, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy kolejny punkt. 2 . PRZYGOTOWANIE WARZYW DO PIECZENIA (5 min) Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i stwardniałych części, wycinając je nożykiem tak jak pokazujemy na zdjęciu. Następnie kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu(...)macie, ponieważ po upieczeniu trzeba będzie je wyjąć i obrać (dzięki skórce czosnek nie spali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy

Nerds Kitchen
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 193

nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii :  To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć.  Zrobiłam więc mały research i okazało się(...)włoskiego słowa: zucchina- czyli mała dynia. To właśnie we Włoszech powstała ta odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto je tam nazywać kabaczek i nazwa przeniosła się z biegiem lat na teren całego kraju. Co ciekawsze, formy warzywa często znacznie różnią się od siebie

KreatywnePiny
Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami 174

Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami Dzisiaj danie, które jest sprzymierzeńcem zdrowego serca i smukłej talii. Łosoś pieczony z warzywami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Sukces tkwi tu w prostocie. Łososia nie trzeba specjalnie marynować, ani przyprawiać. Wystarczy oprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje(...)soczysta, a warzywa chrupiące. Jeżeli mam czas zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania