jestem. Jestem też zachwycona smakiem tej prostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu(...)bagietkę) 1/2 kostki masła, a do masła: 2 roztarte ząbki czosnku zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie) trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki) 1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa
Kuchnia PrezydentowejKiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól(...)mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju i całość nadal smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw
Moniki SmakołykiLeczo jest moim ulubionym warzywnym daniem. Zawsze czekam kiedy to pojawią się świeże wiosenno-letnie warzywa. Oprócz tego że jemy leczo w domu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża(...)Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy Składniki: - 130 g makaronu kokardki - 1 cukinia - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 30 g parmezanu - 200 g śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię(...)brokuła – oczywiście myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować
Kuchenne WariacjeSezon na szparagi w pełni! Nic tylko korzystać z jego uroków i co dzień wracać z zakupów z pęczkiem zielonego lub białego warzywa, prawda? :) Jednak ciągle pamiętam gdy po raz pierwszy je kupiłam i przygotowałam...Lepiej nie wspominać jak to było, ale zbyt dobrze i smacznie na pewno nie :) Dlatego abyście również nie popełnili moich błędów powiem Wam, jak przygotować(...)ciekawskie wystawiły główki ponad ziemię :) Oba rodzaje lekko różnią się smakiem. Dla mnie bardziej smakują zielone szparagi, ale to kwestia gustu. Jak kupić dobre szparagi? Przy kupnie tych warzyw należy zwrócić uwagę głównie na ich końcówki, po nich najłatwiej poznać czy warzywa są świeże. Końcówki powinny być wilgotne i jędrne. Jeśli są suche i zdrewniałe - lepiej odłóżcie
chili & sugarZima za oknami, ale kto by się tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj(...)osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz olej do smażenia warzyw Paprykę kroimy na cienkie paski, cebulę w kosteczkę, a czosnek w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki i podsmażamy przez 10 minut
Marder&Marder Manufacturezajęć. Polecam ten krem wszystkim, którzy z różnych powodów z domu wychodzić nie mogą – krem ten robi się długo, ale (prawie) sam! Wystarczy zagotować bulion, później wymienić bulionowe warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody(...)szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę przekrawamy na pół, seler też na dwie części oraz te warzywa, które nie zmieszczą się do garnka. Dzięki temu, że kawałki
Fill The BowlSezonowe warzywa dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki(...)dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Ja zazwyczaj połowę ścieram na większych a połowę na mniejszych. Odstawiamy na chwilę. Warzywa odciskamy z powstałego soku. Dodajemy sól i pierz oraz mąkę i bułkę tartą. Nabieramy łyżką
My simple kitchenzestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego. Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy(...)misce, dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy do momentu, aż będą miękkie, a cała woda odparuje. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa
My Chcemy Jeśćprzeziębień. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie zupę botwinkę. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki(...)rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują się dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do garnka
bistro mamałaskawszym okiem. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę(...)pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny". 5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. /Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą
Wypisz Wymalujpisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się w smaku tej kaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis. Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami(...)czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie lekko podlewamy wodą, aby się dobrze udusiły i zmiękły. Dodajemy przyprawy
vegetanieNONE Czy kiedykolwiek jedliście rabarbar rwany prosto z ogródka? Albo truskawki samodzielne znalezione pod krzaczkiem? Pytam, bo ja jadłam. Ale moje dzieci już nie. Wychowałam się na wsi, własnych warzyw i owoców było pod dostatkiem, a one nawet nie widziały nigdy jak rosną truskawki… teraz już śpią, ale muszę koniecznie zapytać jak wstaną… niech podzielą się swoją wizją :) Przecież(...)kojarzą truskawki tylko ze straganów, a większość warzyw i owoców z warzywniaka, w którym robimy zakupy 2-3 razy w tygodniu, bo mamy go po drodze ze żłobka do domu i jest bardzo dobrze zaopatrzony. Z dzieciństwa pamiętam rozgrzane w słońcu schody przed domem, piwonie w ogródku i rabarbar, który tak bardzo się rozrastał w ogródku. Mama myła rabarbar, siadaliśmy
bistro mamaPrzepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze(...)Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i oprószamy trzema łyżkami mąki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w grube plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą mąką i przekładamy na tłuszcz po mięsie. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i rozmaryn. Smażymy kilka minut
Moje Kuchenne Rewelacje