przyprawą Cajun . Jest niezwykle smaczny, aromatyczny, bardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy warzywnej Baza .Taka wersja kalafiora jest świetna do lunch box'u do pracy, szkoły, w podróż, na piknik. Kalafior jest członkiem rodziny krzyżowych warzyw, występuje często(...)cieniu swojego kuzyna zielonego brokuła. Jest to jedno z warzyw, które zasługuje na regularną rotację w diecie, ponieważ zawiera imponującą gamę składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych składników fitochemicznych. Kalafior zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mogą chronić przed rakiem, błonnik, który pomaga w sytości, utracie masy ciała i zapewnia zdrowie przewodu pokarmowego, cholinę, która jest niezbędna
Naturalna KuchniaWyzwanie „koktajl dziennie” prawie na półmetku, a ja wcale nie mam dość warzyw i owoców. Wręcz przeciwnie – mam na nie coraz większą ochotę! Na początku było ciężko – jestem przyzwyczajona do chrupania i gryzienia, a koktajli nigdy specjalnie nie lubiłam (do tego stopnia, że musiałam sama zorganizować wydarzenie by się zmusić do ich regularnego picia ; )). Chyba dopiero gdy zaczęłam(...)mlecznych, polubiłam je i zaczęłam czuć, że naprawdę odżywiają mój organizm. Tak czy inaczej, wyzwanie jest dla mnie dodatkową motywacją by o siebie zadbać od środka. Zaczęłam jeść więcej warzyw i owoców, wyjechałam na dwa dni za miasto, pochodziłam po lesie, wróciłam do regularnych treningów. Jestem pełna energii jak nigdy i wcale nie mam zamiaru tego zmieniać. Dlatego też dzisiaj
Fill The Bowljałowca kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego Kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżeczki suszonego Pół natki zielonej pietruszki Sól kamienna i świeżo mielony pieprz do smaku Ok. 2 litrów wody Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualne kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej(...)Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy
Naturalna Kuchniapole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis(...)ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany
Food Squarerobić, aby bronić się przed zaburzeniem odporności? Przede wszystkim należy WPROWADZIĆ do codziennego jadłospisu, sposobu odżywiania (czy jak niektórzy mówią diety): produkty pełnowartościowe produkty pełnoziarniste organiczne, świeże, surowe warzywa i owoce, które są źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów trawiennych i przeciwutleniaczy niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego egzogenne kwasy tłuszczowe, występujące w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki(...)stres lub zminimalizować jego wpływ na nasze życie. ORAC ( z ang. oxygen radical absorbance capacity), czyli zdolność absorpcji wolnych rodników tlenowych, to miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw. Przeciętna wartość pięciu zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC (dla przykładu 1/2 szklanki owoców acai ma wartość ORAC 16 140). Spożywanie soków, przecierów
Naturalna KuchniaWarzywa i kurczak na patelni z przyprawami włoskimi się smażyły, a liście jarmużu na chipsy w piekarniku się suszyły. Do warzyw makaron al dente dodałam i całość razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię, 1 filet z kurczaka, 100 g makaronu(...)rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester
Moniki Smakołykiostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie. Marynowane warzywa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 pęczki(...)czarnego Wykonanie: Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego
Kulinarne przygody GatityZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać(...)które poświęciliśmy wówczas karotenowi. Ten charakterystyczny barwnik zawarty jest nie tylko marchwi, ale też m.in. w pomidorach i dyni. Dlatego jednym z etapów przygotowania wielu zup dyniowych jest podsmażenie warzyw na maśle lub oliwie – jak zapewne pamiętacie, karoten rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie. Inna sprawa, że dodatkowym składnikiem zupy dyniowej jest też często marchewka – tak jest
Kulinarna Pokusapaprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron. Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron się nie kleił) i wrzucamy 4 płaty makaronu. Delikatnie go mieszamy na początku. Gotujemy go przez chwilę, tak żeby nie był zupełnie twardy, ale nie może też być miękki. Wtedy wyciągamy płaty i w ich miejsce wrzucamy 4 kolejne
Weganka gotujeUdziec indyka w warzywach Piękna pogoda za oknem nie zachęca do spędzania czasu przy garach. Ale obiad przecież zrobić trzeba...Wrzuciłam więc ziemniaki, mrożone warzywa i mięso na blachę i do piekarnika. Wyszło szybko, sprawnie i bardzo aromatycznie. Indyk soczysty, warzywa miękkie i nasączone przyprawami i ziołami. A jak zostanie Wam indyka, to zimny można pokroić na kanapkę. Też będzie(...)pysznie. Składniki: udziec z indyka (u mnie około 1,2 kg) kg ziemniaków 0,5 kg mrożonych warzyw ( u mnie kalafior, brokuł, marchew) 3-4 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka curry świeże zioła (u mnie majeranek, bazylia, rozmaryn) olej Sposób przygotowania: Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość- po upieczeniu będzie łatwiej kroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym
na moim stole...wymienię też zalety makaronów z cukinii. OPCJE: 1. Zwykła obieraczka - ok 2 zł lub specjalna obieraczka typu Julienne (kroi od razu w paseczki) 2. Temperówka do warzyw - dwustronna z odpowiednim końcem od 12 zł 3. Obieraczka + nóż - noże chyba wszyscy mamy :D 4. Krajalnica z wkładem typu Julienne(...)Maszynka do spiralnego cięcia warzyw warzyw - od ok 130 zł Powiem szczerze, że jeśli myślimy o samym makaronie z cukinii i innych podstawowych warzywach to polecam kupić temperówkę dwustronną. Cena jest przyzwoita, nie trzeba na nią odkładać pieniędzy a wykonanie makaronu z 1 cukinii to kwestia 1 minuty. Do tego
Pora na pora i pomidoraJest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso(...)minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy 40 minut (jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy mięso folią aluminiową). Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Bakłażana myjemy i kroimy w 2 cm plastry, posypujemy solą i układamy na durszlaku. Cukinie myjemy i kroimy w 1,5 cm plastry. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy
Rozpustne gotowanieWątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie. Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2 łyżeczki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka oleju -sól, pieprz -25 dkg wątróbki -1 niewielka marchewka -kawałek pora -1/3 czerwonej papryki -szczypiorek -przyprawa do kurczaka -słodka papryka -olej do smażenia Wątróbkę myjemy(...)oczyszczamy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę
Maminek kulinarnyChrupkie warzywa i kremowy beszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła(...)dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić kalafiora i gotować trzy minuty. Dodać brokuł i szparagi i gotować kolejne 3 min. Warzywa
DefinicjaSmakuzawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat w lodówce i Wy też możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna(...)pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów
Kuchnia Prezydentowejskłada się ze spektakularnych składników i nie rzuciłby purystów na kolana, jednak uwierz mi – czasami najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Po całym dniu pełnym obowiązków ukojenie w postaci młodych, świeżych warzyw radośnie pływających w gorącym kokosowym bulionie potrafi zdziałać cuda. Dodam tylko, że przygotowanie tej zupy wymaga minimalnego wkładu pracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa(...)tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól i pieprz do smaku świeży koperek do podania Kalafior podziel na mniejsze
Roślinna - blog wegańskiprzepisem kontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu . Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury , ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego(...)bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego na pewno kiedyś
Kulinarna Pokusawięc sok nie traci żadnych cennych dla nas witamin i enzymów. Można w niej wycisnąć praktycznie każdy zielony liść (a wiadomo, że zielone soki są najzdrowsze), owoc czy warzywo. Jednocześnie użyteczność tej wyciskarki nie kończy się na wyciskaniu pysznych zdrowych soków. Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci(...)żadnej ściemy), również dzięki temu że otwór wsadu jest duży i nie ma żadnych zakamarków. Pierwsza część założona, czas na kolejne: Wyciskanie owoców czy warzyw na sok przy pomocy Sany, jest czystą przyjemnością, praktycznie nie trzeba używać popychacza (o ile nie włoży się za dużo surowca) a wybór dwóch wkładów do soków pozwala nam zdecydować czy chcemy bardzo klarowny
Co na wege obiad?Szparagi i cukinia to sezonowe warzywa, którymi warto się cieszyć póki mamy okazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka(...)poprzednim poście pisałam "potrzeba matką wynalazków" i wynalazła tym razem własnie ten sos :) Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki dodatek warzywny ze szparagów
Jedzeniomaniaprzyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni. Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojone warzywa i wszystkie razem, na dużym ogniu, przez krótką chwilę podsmażać. Warzywa powinny być chrupkie! Na patelnię(...)podsmażonymi warzywami wrzucić usmażone mięso. Przygotować sos. Mąkę ziemniaczną (3 łyżki) dokładnie rozmieszać w 500 ml (2 szklanki) zimnej wody. Dodać sos sojowy (4 łyżki), wymieszać i wlać na patelnię z mięsem i warzywami. Zagotować często mięszając i gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym. Podawać gorące z ryżem
Gospodyni MiejskaGenialne w smaku, lekkie i bardzo smaczne frytki z batatów i marchewki. Przepis idealny dla osób, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ warzywa nie są smażone na głębokim tłuszczu. Czas pieczenia trzeba uzależnić od własnych upodobań smakowych (ja lubię mało zarumienione dania:)). Po za tym słodkie ziemniaki są na prawdę pyszne w smaku! Składniki dla 2 osób: 1 duża marchewka(...)bataty oliwa z oliwek papryka słodka czosnek granulowany sól, np. różowa pieprz Warzywa obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć partiami dodawać surowe warzywa. Gotować dosłownie kilka minut (dzięki temu frytki szybciej się upieką). Po ugotowaniu, warzywa od razu odsączyć z nadmiaru wody. Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy
Ugotowaćmarchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane, tym więcej jest w nich szkodliwych azotynów Staraj się kupować nowalijki z ekologicznych upraw. Jeśli jednak zdarzy Ci się kupić warzywa w hipermarkecie, zastosuj następujący trik(...)litra wody wlej pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego lub winnego). Możesz też dodać trzy łyżki kwasku cytrynowego - chodzi o uzyskanie odczynu kwaśnego. Mocz nieobrane warzywa przez 2-3 minuty. Teraz pora na odczyn zasadowy. Do litra wody dodaj łyżkę sody oczyszczonej. Znów trzymaj 2-3 minuty. Wypłucz warzywa w czystej wodzie. Taki proces zajmuje kilka minut, a pozwala usunąć
Powiedz dietom niecytryny zawiera polikosanol który obniża cholesterol i jest pomocny w odchudzaniu. Ocet jab łkowy oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców: Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół(...)szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie masz może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności
w mojej kuchniprzygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe) 1 czerwona cebula kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku nieodcedzona - wodą podlewamy warzywa w podstawce pieprz przyprawa typu Vegeta przyprawa do ziemniaków - opcjonalnie; ja dawałam Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Marchew obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a potem na 3 części Paprykę myjemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKrajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin. Warzywa dokładnie myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy czy są już miękkie. Gdy są już ugotowane odcedzamy
Przepisy i porady kulinarnepuszkipół opakowania makaronu penne ok. 200-300 gsól, pieprzoliwa z oliwek bądź olej200 g fetySos do zapiekanki:1 łyżka masła1 łyżka mąki500 ml mleka50 g sera żółtegoSposób przyrządzenia:Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem.Makaron(...)podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Wskazówki:Zapiekanki jest sporo
upichcicpomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa(...)angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło(...)żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie: Warzywa myjemy i wycieramy do sucha. Cukinie kroimy na cieniutkie plasterki (nie posiadam mandoliny, więc cukinie i bakłażana pokroiłam na krajalnicy), układamy na desce lub ociekaczu zlewozmywaka, delikatnie solimy
Kulinarne przygody GatityPrzygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior(...)zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa i podsmażamy je ok. 3 -4 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz. Filet myjemy, kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni gdzie wcześniej przygotowywane były warzywa
Moniki Smakołykidania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym(...)chociaż trochę zraziła mnie przyprawa), ale już dodatek mrożonych brokułów to zdecydowanie zły pomysł. Risotto także nie było wykonane tak jak trzeba, bardziej zasłużyło na miano ryżu wymieszanego z warzywami - zabrakło mi odpowiedniej konsystencji dania. Nie mogę nie wspomnieć też o uszczerbionym talerzu, warto byłoby przyglądać się co jakiś czas zastawie stołowej. Ostatecznie jednak porcja była spora, więc najadłam się
Pasja Smakusposoby. I tym razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami. Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał pojemniczek z Badianem czyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko(...)sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi
Buniabaje w kuchniWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale przy okazji chłodniejszego dnia czy wieczoru? Dlaczegóż by nie? Jeszcze w kwestii drobnego wyjaśnienia. Czym właściwie różni się
W kuchni Karmel-itkinajpierw delikatnie obsmażyć a następnie chwilę dopiec w piekarniku. Wolę tak przyrządzać mięso gdyż wtedy mam pewność, że zostanie soczyste w środku. Przepis na glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego(...)dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową jednak mamy teraz sezon na chrupiące, młode warzywa więc tym bardziej polecam podany przepis. Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam orientalne smaki. Mój dzisiejszy pomysł pewnie nie ma wiele wspólnego z oryginalnymi recepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie(...)takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu, jeśli takiego nie mamy w zastępstwie użyć można makaronu soba, sojowego, ryżowego, wybór jest dowolny
Kulinarne zapędy Kokosakroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku(...)wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy się za smażenie warzyw. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wystarczy łyżka oleju na całe danie. Najpierw na patelni ląduje por, cebula i seler. Po jakichś 10. minutach mieszania i smażenia, jak tylko warzywa lekko
Martyna CooksZapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung(...)świeżego korzenia imbiru dymka 2-3 ząbki czosnku grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło) Składniki na tempurę: 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy
potrawyregionalneJakiś czas temu pokazałam Wam Rewelacyjną Marynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje z sałatką wzbogaconą o marynowany ser i spaghetti z cukinii z pesto alla genovese. W liście składników nazwę marynaty podlinkowałam, po kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało(...)bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso
Blondynka Gotujewszystkich wielbicieli ratatouille , jej wersja grillowa. Chyba jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej. Choć nam smakują jej wszystkie wersje, latem w sezonie grillowym przygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami... Składniki: - 1 mała cukinia żółta - 1 mała(...)pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę, cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oprószamy solą, dodajemy zioła prowansalskie, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem. Warzywa
Smaczne ZdroweDziś polecam zachwalaną już od dawna Zupę - krem z pieczonych warzyw . Patrząc za okno i na termometr (niestety) mogę powiedzieć, że to świetne danie na te paskudne jeszcze nie wiosenne, a już po-zimowe szare dni ;) Swoją drogą Łódź jest mistrzem przytłaczająco ponurych dni - dlatego potrzebujemy kolorów! :) Pomysł na ten bardzo aromatyczny krem zakręcił się(...)dawien dawna - niemniej jednak pewna satysfakcja i tak została :) Przygotowanie kremu zajmuje trochę czasu - ale przecież nie ma nic piękniejszego niż Slow Food ;) Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalający, co potwierdzić może cała moja kamienica! :) Składniki: 250ml bulionu Mozzarella Light (u mnie 10% fat firmy Saputo )* 4 pomidory 3 czerwone papryki 2-3 czerwone cebule 2 główki czosnku
Spektrum SmakuMadzia szaleje. Odkryła nieznane nam dotąd warzywo czyli topinambur. W sumie czarna rzepa też była dotąd dla nas nie znana. Ale rzepę to chociaż kojarzyliśmy z samej nazwy, natomiast topinambur był tworem obcym nam zupełnie. Sama nazwa kojarzyła mi się z jakimś afrykańskim zwierzęciem. Albo z rodzajem jakiegoś bębna :) A prawda jest taka, że topinambur jest pyszny i czekam niecierpliwie(...)Madzia kolejne dziwne warzywo odkryje. Teraz zatem przepis na doskonałe danie obiadowe. Myślę, że idealnie by się spisało na spotkanie w plenerze, np. ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi. 700 g bulw topinamburu 2 czarne rzepy 150-200 g boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu
Marder&Marder Manufacturezagłaskać na śmierć. Pamiętajcie, że trzeba uruchomić około 48 mięśni, żeby zrobić wściekłą minę, a tylko dwa żeby wyciągnąć środkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść(...)Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę
ladykitchenprzepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania(...)mnie ok. 350-400 g) 1 puszka groszku majonez musztarda sól pieprz Wykonanie: Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać. Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko
Mama Gotujejarzyny na zimę Ponieważ zima cena większości warzyw, na Ukrainie idzie bardzo w gore - robię jesienią warzywa do słoiczków. Wiem, że to nie jest to odpowiedni czas, na podawanie tego przepisu, ale w związku z tym, że wspomniałam o tych warzywach, w poprzednim poście, postanowiłam już teraz ten przepis podać. Składniki (na ok 27 słoiczków(...)szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć specjalną nasadką na maszynkę do mielenia, oczywiście jeżeli ktoś z Państwa taką posiada. 2. Pora drobno pokroić. 3. Natkę posiekać. 4. Wszystkie warzywa wrzucić do większej miski, dodać sol i dokładnie je wymieszać. 5. Wkładamy nasze warzywa do wyparzonych słoiczków, mocno je ubijając (można użyć do tego tłuczka) 6. Zakręcamy nasze słoiki
Kulinarnie z Polką na Kresachskomplikowane, nic bardziej mylnego. Przygotowanie ich jest bardzo proste i z pewnością będą one gościły w naszym menu. Na pierwszy rzut poszły klasyczne sajgonki z mięsem i warzywami - całość była pyszna. Myślę, że już wkrótce idealne sajgonki nie będą w mojej kuchni wielką sztuką... Sajgonki z mięsem i warzywami SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego(...)mieszanki warzyw chińskich 1 łyżka sosu sojowego ciemnego olej sól i pieprz do smaku 100 g kapusty pekińskiej 8 szt papieru ryżowego do sajgonek SKWORCU olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone podsmażamy na oleju. Do woka wrzucamy warzywa chińskie, dodajemy sos sojowy i podduszamy do miękkości. Do miski przekładamy mięso, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szatkujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSposóbów na jej podanie tysiące. Ja lubię taką na warzywach, wsystkim polecam mój eksperyment smakowy Składniki:80 dag polędwiczki wieprzowejsól,pieprzolej do obsmażeniaopakowanie Mieszanki Warzyw po Hiszpańsku IglotexWykonanie:Poledwiczkę kroimy w grubsze plastry, nacieramy pieprzem i solą, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zobu stron. Wykładany do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Warzywa wrzucamy na patelnię, doprawiamy dołaczoną mieszanką przypraw do warzywa(...)hiszpańsku. Obsmażamy, odcedzamy nadmiar tłuszczu. Wykładamy na polędwiczki do naczyniażaroodporneg. Zapiekamy ok 20 minut. Podajemy polędwiczki na warzywach polane ulubionym sosem. U mnie pieczarkowym.Do przygotowania użyłam Mieszanki Warzyw na Patelnię po hiszpańsku Iglotex
Z Majeczką w kuchniwzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko(...)Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej, solimy i skrapiamy lekko olejem sezamowym. Groszek cukrowy również umieszczamy w folii, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy pozostałym rozpuszczonym masłem. Przygotowane warzywa wkładamy do formy do pieczenia. Boczek kroimy w cienkie paski, układamy po kilka sztuk, kładziemy zamarynowane paluszki drobiowe i zawijamy. Wkładamy do formy wyłożonej folią, przykrywamy kawałkiem folii, wstawiamy
mojewypiekiinietylkowartościowa fritata. Można ją porównać do zapiekanki, lub wielkiego omletu. Fakt faktem była pyszna i to w moim przypadku liczyło się najbardziej. Dlatego też warto mieć zapasową porcję mrożonych warzyw. Po pierwsze uratuje to Was przed brakiem obiadu, a dwa zamrożone warzywa nie tracą swoich drogocennych witamin i można je śmiało używać ;). Składniki: 5 dużych jaj 40 ml mleka szynka(...)konserwowa (lub inne rodzaje wędliny według swojego gustu) ok 100 - 200 g opakowanie warzyw Iglotex bukiet 9 warzyw 1 cebula 100 g sera żółtego pieprz, sól do smaku łyżka oleju Wykonanie: Na oleju podsmażamy wędlinę z pokrojoną cebulą i dodajemy zamrożone warzywa. Kiedy zmiękną zestawiamy z palnika i czekamy, aż ostygną. Jajka łączymy z mlekiem (dokładnie mieszamy), dodajemy starty
Malinowe Pocałunkirzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania , przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki(...)dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który
Taste Of My DayOstatnimi czasy w jednym z marketów natrafiłam na okazyjnie tanią mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie: - pędy bambusa - kiełki fasoli - grzybki mun - papryka - marchew - por - cebula Lubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta(...)warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry. Składniki: - 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię - 2 piersi z kurczaka - 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa - curry - jarzynka czy tam inna vegeta - przyprawa do gyrosa - czerwona słodka papryka - zioła prowansalskie - pieprz - sól - pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli
Kulinarne zapędy KokosaCoś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku(...)skórki 2 pietruszki i pół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki. Dwie szalotki obrałem z łupin i pokroiłem na plasterki o takiej samej grubości. Warzywa posoliłem, przyprawiłem czarnym pieprzem i 2 łyżeczkami tymianku. Głęboką patelnię ustawiłem na największym ogniu. Dodałem do niej 3 łyżki oliwy i po jej podgrzaniu wrzuciłem wszystkie warzywa. Całość smażyłem na dużym
Wyprawy kulinarnezdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka ,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik(...)sosik :) I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać! Kiedy warzywa już się upieką można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;) Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki
Sajkofanka smaku