wszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana(...)warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki
vegetaniemaszu w garnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem(...)rezygnować z obfitszego obiadu niedzielnego i zastępować go Eintopfem (Eintopfsonntag). Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miały być przekazane na potrzeby biednych. Nasza wersja jest wegetariańska oczywiście i zawiera wyłącznie warzywa w swoim składzie. Lubimy takie dania, bo są idealnym wyjściem kiedy nie masz chęci na zastanawianie się nad wyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest
vegetanieoliwek 1 główka czosnku 2 ostre papryczki sól i pieprz do smaku wykonanie: Papryki i bakłażana myjecie, wycieracie i pieczecie na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, aż skórki warzyw mocno ściemnieją. Uwaga! Będzie mnóstwo soku, więc lepiej wybierzcie blaszkę z wysokimi brzegami… Warzywa zostawiacie do lekkiego wystygnięcia i obieracie ze skórki. Generalnie idzie to łatwo, ale sok leje(...)się po rękach, warzywa parzą trochę palce, niedopieczona w niektórych miejscach skórka nie chce schodzić i generalnie wygląda to jak wielka jedna masakra, ale pomyślcie, że Steven stoi obok i patrzy… Od razu odzyskacie godność i upór! Obrane warzywa kroicie na kawałki, o ile można to jeszcze nazwać krojeniem, z papryki usuwacie wcześniej nasiona i wrzucacie do garnka. Dzisiaj
GRUBY WAŁEKtaki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :) I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus 2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz(...)myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej) Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPowiem szczerze-nigdy nie lubiłam warzyw takich, jak pietruszka czy seler. Jakoś ich aromat jest dla mnie zbyt intensywny. Zawsze uważałam, że warzywa te świetnie nadają się do ugotowania bulionu/rosołu, ale do niczego więcej. I zawsze omijałam je szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach(...)Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało się od razu zabrać do jedzenia. Jakoś tak przypadkowo na mój widelec trwfiła ta nięszczęsna pietruszka i....zakochałam się od pierwszego kęsa! Okazało się
Zawsze głodna!pieprz do smaku Mięso myjemy, obieramy ze skóry i ewentualnych kawałków tłuszczu. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem(...)czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Dzięki temu bulion będzie bardziej aromatyczny. Obrane ząbki czosnku również podsmażamy do zrumienienia z każdej strony
Zawsze głodna!Warzywa smażone na kolację lub do obiadu. Składniki : 1 opakowanie ( 450 g ) mrożonki ''warzywa na patelnię,, 4-5 łyżek oleju sól pieprz czarny mielony majeranek bazylia Sposób wykonania : Olej wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Na rozgrzany olej wsypujemy mrożone warzywa i smażymy 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sól,pieprz i przeprawy do smaku . Podajemy(...)gorące np. jako surówka do obiadu lub na kolację. Możemy oczywiście zrobić samemu dowolną mieszankę warzywną ze swoich warzyw. Kroimy wtedy warzywa na duże kawałki i wsypujemy na patelnię. Jest to potrawa zdrowa i bardzo szybko ją się przyrządza,a smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnewarzyw mrożonych - 4 ziele angielskie - 1 liść laurowy - 1 parówka sojowa Polsoja - 50 ml wody - 0,5 łyżeczki agaru - szczypta soli Warzywa muszą być odmrożone. Wodę (300ml) zagotowujemy i dodajemy pozostałe składniki, parówkę kroimy w talarki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aby warzywa lekko zmiękły. Kiedy warzywa się gotują przygotowujemy agar. Zagotowujemy wodę, odmierzamy(...)rozpuszczamy w niej 0,5 łyżeczki agaru. Mieszamy przez 5 minut. Po ugotowaniu warzyw i parówki, wyciągamy je a do wywaru wlewamy rozpuszczony agar. Bulion gotujemy przez 10-15 minut, co chwilę mieszając. Warzywa i talarki parówki rozkładamy do foremek i zalewamy wywarem z agarem. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce. A cóż to takiego agar? Agar-agar, czyli agar
Zdrowie na języku :Pprzygotujmy pierwszą potrawę na naszego bloga.Podział ról jasny: Brasileiro jako mistrz kuchni gotuje, instruuje i dyktuje. Polonesa czyli ja robi zdjęcia, grzecznie notuje i dostąpi zaszczytu pokrojenia warzyw. Na debiut wybieramy Moqueca de peixe com camarão, danie z stanu Bahia w północnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo(...)wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa
Smaki BrazyliiMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia, jak jeszcze zostanie. :) Składniki: 0,5 kg dorsza sól, pieprz do smaku do obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki(...)pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie
Ala piecze i gotujemoże być cudowna.SKŁADNIKI:- Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie- Por, 2 sztuki- Cebula, 3 białe- Ziemniaki, 3-4 niewielkie- Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę(...)pora i cebulę w grube krążki.3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny".5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku./Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością
Wypisz WymalujLasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane.Składnikipłaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflaconebukiet 9 warzyw Iglotexcukinia babyporbazylia i tymianek- świeżepieprz ziołowy Skworcupomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcumąka orkiszowa(...)Mlyn Kopytowakoncentrat pomidorowy Dworskiser żółty , u mnie Rycki CEZAR jajomasłooliwa z oliweksólWykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy !Najpierw zabieramy się za warzywa Iglotex- ugotujemy je dobrze na parze. To spowoduje, że wszystkie cenne składniki zatrzymamy, a nie wylejemy z wodą do kanału.Sparowane warzywa odkładamy na bok. Teraz myjemy cukinię i kroimy wzdłóż, i grillujemy
Z Kuchni Do KuchniDziś pogadam sobie o nożach, o moim ulubionym sklepie, ale głównie o nożach, a konkretnie o dwóch: nóż szefa kuchni i nóż do warzyw firmy Fiskars linii Functional Form.Pierwsze moje wrażenia? Było jakoś dziwnie, noże takie lekkie, a ostrza takie cienkie. Trochę nie moja bajka. Jestem przyzwyczajona do mojego noża szefa kuchni, który nie należy ani do lekkich(...)kuchni. W kuchni bywam tylko swojej, więc tu może znajdzie się wśród Was Szef Kuchni, który powie mi do czego używa swojego noża?Na koniec zostawiłam sobie Nóż do Warzyw. Nie bez powodu. Tu się zdziwicie - to mój "kieszonkowy" pupilek. Na 10 punktów daję mu 100! Ostry jak brzytwa. Szpic konkretny. Wiem, pisze do warzyw, no ale przecież nie byłabym
Blondynka Gotujepotraw. W tym przypadku silikon jest neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu(...)odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu.źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze. Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennasera raclette50 dag polędwicy2 papryki1 cukinia1 kg ziemniakówsólpieprzWykonanie.Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry.Paprykę w paski ,a cukinię w krążki.Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania.Na patelenkach plastry sera. Na talerz nakładamy ziemniaki i za pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami.Jest to najprostsza wersja raclette.Raclette(...)bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne np. ser halloumi, gorgonzola czy camembert. Lekko rozpuszczone podaje się tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, ale podajemy też grzankami, owocami, warzywami i wszystkim na co mamy apetyt. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca
Kulinarny karnet Christophera