dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut(...)czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (ja użyłem takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek. Więc po tych 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy właśnie. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy te nasze posiekane surowe warzywa. Miksujemy na w miarę gładką
Marder&Marder ManufactureWariacji na temat zupy dyniowej jest wiele. Ja co roku staram się przynajmniej jedną zrobić w inny sposób, niż dotychczas. Tym razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej(...)marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę
My simple kitchenKolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was już trochę normalne smaki, to polecamy ten słodko-kwaśno-ostry miks. Gwarantujemy, że będzie szybko i pysznie! PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę(...)Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy 3 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie. 2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka
Bananowe PoleDuszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka ziemniaki(...)osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Resztę warzyw podzielić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać w naczyniu w którym będziemy gotować i obsmażyć kurczaka z każdej strony aż kurczak się zarumieni. Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie
Mama GotujeWitajcie. Dziś jeszcze zaległy przepis na zupkę z brokułem dla niemowlaków. Mój synuś już nie jada całkowicie zmiksowanych zup, mięso i łyżkę warzyw miksuję, a resztę rozdrabniam widelcem. Przyzwyczajam go do stałych pokarmów i dobrze mu idzie. Nie gotuję też mięsa osobno, tylko wszystko razem. Składniki: 1 ziemniak 1/2 marchewki 1 plaster pora kawałek piersi z kurczaka kawałek pietruszki / selera(...)różyczki brokułu kasza manna 1 łyżeczka masła woda Sposób wykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy. Kroimy dowolnie. Wszystkie warzywa poza brokułem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy brokuł. 2. W osobnym naczyniu gotujemy mięso (lub gotujemy razem z warzywami). 3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1-2 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczkę masła lub oleju
Kuchnia domowa AniDorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże(...)kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki
W kuchennym oknie Ewygroszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję(...)całość kolejne 10 minut. Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany
Takie tam pichceniePrzedstawiam dziś przepis na kaszę jaglaną z warzywami. Tak przygotowaną kaszę możemy podawać jako osobne danie lub jako dodatek. Kasza jaglana z warzywami Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej, mały por, cebula, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, olej. Wykonanie: Warzywa myjemy i osuszamy za pomocą papierowych(...)ręczniczków. Papryki i cebulę kroimy w kostkę a pora w krążki. Wszystkie warzywa smażymy do miękkości. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warzywa mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku. Smacznego
paapilotkaaMarchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii(...)smaku, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka czarnuszki, olej rzepakowy z papryką ostrą. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw . Cukinię bez obierania
Moniki Smakołykiciemniejszy), ale zawsze nacinamy ją w górnej części, aby upewnić się że i łupina i wnętrze są zdrowe. Pora możemy przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Do garnka dodajemy warzywa, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Rosół gotujemy powoli, na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie z pierwotnych 4 litrów(...)powinno pozostać ok. 2,5 litra płynu (nie licząc objętości warzyw i mięsa). W międzyczasie usuwamy nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości szumu jakie pojawią się na powierzchni. W ostatnich 30 minutach dosalamy rosół do smaku pamiętając, że stopień osolenia oceniamy dopiero po kilku lub nawet kilkunastu minutach od dosypania soli. Rosół podajemy np. z osobno ugotowanym makaronem i marchewką, udekorowany
Kulinarna Pokusaduszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała najlepiej. To oczywiście jest kwestią gustu i zapewne niektórzy z Was poprzestaną na przykład na skonsumowaniu jej z dodatkiem chrzanu czy musztardy – które są tu oczywiście jak najbardziej trafione(...)wzdłużnie na 8 części. Marchewkę kroimy w krążki o grubości ok. 5 mm. Seler kroimy w kilkucentymetrowe słupki o grubości ok. 5 mm. Golonkę przekładamy do brytfanny. Dookoła układamy warzywa przekładając je natką pietruszki oraz zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy 500 ml piwa. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Dusimy/pieczemy do miękkości mięsa
Kulinarna Pokusapatelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy stopniowo garściami paprykę mieszając warzywa ze sobą, na koniec dolewamy pomidory. Warzywa dusimy ze sobą przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-92 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-92 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i sprawione mięso Mięso obtoczone w mące obsmażamy Z warzyw najpierw smażymy cebulę Następnie dodajemy paprykę... ...i pomidory oraz przyprawy Na koniec kładziemy kurczaka z resztą przypraw Udka z kurczaka
Kulinarna Pokusagotujemy aż salsa zrobi się gęsta. Pod koniec dodajemy ketchup. Sala z chili jest dosyć ostra. Jeśli nie lubisz takiej ostrości, papryczkę zamień na pieprz. R YŻ CURRY Z WARZYWAMI 1 torebka ryżu 1/2 opakowania warzyw na paletnie 1,5 łyżeczki curry sól, pieprz Gotujemy ryż. Na patelni smażymy warzywa. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowany ryż. Wszystko przyprawiamy curry, solą(...)pieprzem. PODANIE Do filiżanki wkładamy ryż z warzywami, a następnie filiżankę odwracamy na talerz. W ten sposób utworzą nam się "górki" ryżowe :) Kurczaka kroimy w paseczki, układamy je obok siebie i po środku polewamy salsą
Mój Smak na ŻycieMamy kalendarzową wiosnę, a mnie dzisiejsza pogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka(...)pół kalafiora 3 marchewki 2 liście laurowe źdźbło trawy żubrowej łyżeczka soli 3 czubate łyżeczki tahini 2-3 łyżki octu jabłkowego 6 dużych liści mięty pół pęczka kolendry olej Warzywa obrać. Kalafiora podzielić na mniejsze części.Umieścić warzywa na blasze. Pod kalafior podłożyć liście laurowe. Na blasze ułożyć trawę żubrową. Polać wszystko olejem. Piec warzywa ok. 40 minut w piekarniku
Weekendy w domu i ogrodzie