warzywa - 14856 przepisów (strona:65/991)

Pita z kurczakiem i warzywami 204

Pitę z kurczakiem i warzywami zrobiłem miesiąc temu i zapomniałem o tym przepisie :) Nazwa pita pochodzi z języka greckiego i oznacza płaski. Są to okrągłe placki z mąki pszennej, wody i drożdży. Sam ich nie robiłem niestety tylko wykorzystałem gotowe, które kupiłem podczas tygodnia greckiego w Lidlu. Po podgrzaniu w piekarniku pęcznieją i można wyciąć w nich kieszonkę i nadziać(...)czym macie ochotę, u mnie jako nadzienie wykorzystałem kurczaka i warzywa :)   Składniki :  filet z piersi kurczaka  1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej  1 pieczarka  2 ogórki konserwowe  kilka pomidorków cherry  mix sałata batawia  3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą  sok z 1/2 cytryny  3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego

Parowar Faceta
Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami 118

Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami to ciekawy przepis na podanie innowacyjnego obiadu – by w ten sposób przygotować obiad skłoniło mnie chęć eksperymentowania w kuchni i przygotować polędwiczki wieprzowe w nietypowy sposób. Z podanych poniżej składników przygotowałam obiad dla czteroosobowej rodziny. Składniki na: Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami jedna polędwiczka wieprzowa jedna marchewka […] The post Duszone polędwiczki(...)wieprzowe ze smażonymi warzywami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 165

Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki(...)pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę  sól  cytrynowy

Basia w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA 149

tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy •  pieczarki są znakomitym źródłem białka •  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,    w ilościach porównywalnych do innych warzyw • charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.    • związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji   komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion(...)selera. Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni. Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera. Warzywa podsmażyłam na maśle. Podsmażoną cebulę i warzywa dodałam do zupy. W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami. Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki, i podsmażyłam na patelni

potrawyregionalne
SOK WARZYWNO OWOCOWY 127

włosy i paznokcie nawilża i uelastycznia skórę działa przeciw anemii Zalecane jest  400g marchwi / 250ml soku z marchwi na tydzień. Potrzeba tylko chwilę czasu i chęci,żeby kupić warzywa i owoce, obrać je,wycisnąć i ...wypić ;-) Skład soku zależy od nas. Można dodać przeróżne owoce i warzywa. Zależy od pory roku i naszych smaków.   Polecam rónież   WYCISKANY(...)WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW         WYCISKANY SOK Z POMARAŃCZY I MARCHWI           Mój sok zawiera: marchew jabłka pietruszkę pomarańczę cytrynę Warzywa umyłam Obrałam i pokroiłam na części. Wycisnęłam warzywa i owoce w sokowirówce. I tak powstał pyszny i zdrowy sok. Smacznego

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 159

które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula 3 ząbki czosnku liście(...)laurowe ziele angielskie sól,pieprz śmietana (opcjonalnie) grzanki (opcjonalnie) zioła prowansalskie do grzanek granulowany czosnek Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 122

Uwielbiam jesień za warzywa. Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania. Składniki do kurczaka: pierś z kurczaka pasta curry kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru 3-5 ząbków czosnku po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty(...)kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora              (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz

potrawyregionalne
WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 156

Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.  Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny. Składniki:  200-300g chudego wołowego mięsa  200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein  1 szt.marchewki  1 szt.małej pietruszki  3 plasterki selera / patyk selera naciowego  2 garście(...)przez 4 minuty.  Przełożyłam na sitko, przelałam zimną wodą i odstawiłam.  Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun. Wołowinę pokroiłam na małe kawałki.    Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir.   W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę i brokuły. Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 152

inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę(...)czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.   Składniki na farsz: pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 226

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.  W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd  i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.  Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów(...)buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.  Tyle o cudownych właściwościach buraka. Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem. Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka. Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości. Ale jeśli użyjecie robota kuchennego

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 177

Jesień oprócz tego ,że zabiera nam długie i słoneczne dni, przynosi nam ze sobą  (chyba w ramach rekompensaty...) dary w postaci cudownie kolorowych warzyw i owoców. Jednym z nich są dynie . Piękne i  pomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną(...)opcjonalnie śmietana do podania opcjonalnie grzanki do podania   * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon, anyż gwiazdkowy, liść goździka, pieprz czarny. Warzywa pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki. W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy

potrawyregionalne
KRUPNIK 138

Dziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie(...)gotować przez około 20 minut Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.  Przełożyłam

potrawyregionalne
RISOTTO Z WARZYWAMI 166

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam

potrawyregionalne
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 261

idealnie nadają się do  gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach  i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać(...)Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana. Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek. Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami. Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki. Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut. lub dodać domowy  przecier pomidorowy .   Wymieszałam cukinię

potrawyregionalne
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 214

super trafiony, zupka okazała się bardzo smaczna i rozgrzewająca, a oto w jesiennych zupach przecież chodzi. My jesteśmy bardzo zupowi, to taki posiłek, w którym można przemycić dużą ilość warzyw, szczególnie osobom, które od tych warzyw stronią. Jesienią i zimą zupy bywają u nas prawie codziennie, świetnie rozgrzewają, no i wypełniają żołądek. Zupy nie muszą ociekać tłuszczem, nie trzeba(...)Takie dietetyczne, lekkie zupy są idealne jako pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek lub inna wędzonka (2-3 plastry) - 1 łyżka oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe