przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy(...)może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku. 3. Zamarynowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryły dokładnie cało dno (kawałki mięsa nie powinny
Kto ugości moich gości?Propozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem. Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami) lub sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :) Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI(...)kroimy na plasterki. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i grillujemy wraz z pomidorkami koktajlowymi - do zrumienienia z każdej strony. Ulubiony ser kroimy w słupki i układamy na talerzu. Dodajemy grillowane warzywa i czarne oliwki. Całość posypujemy ziołami. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepietruszki, z rosołu 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie Mięo i warzywa z rosołu . Mięso obrać z kości i skór, warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wszystko zmiksowac na jednolita masę Cebulę obierać i drobno posiekać, a następnie zeszklić(...)rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki, z rosołu 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie Mięo i warzywa z rosołu . Mięso obrać z kości i skór, warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wszystko zmiksowac na jednolita masę Cebulę obierać i drobno posiekać, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym maśle
w mojej kuchnimoim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje(...)oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano 5 ziemniaków 3-4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek Warzywa po Sycylijsku Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pokrojonego w kostkę (1x1 cm) bakłażana i całość chwilę smażymy kilka
Mango PapajaGrillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje(...)Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut
Mango PapajaSezon warzywny się pomału rozpoczyna, w ogródkach pojawiać się zaczynają świeże, młodziutkie warzywa, które tak chętnie się teraz przemyca w menu obiadowe, tym bardziej że te młode smakują najlepiej.Pomysł lekki, szybki do przygotowania. A przy okazji pokażę Wam jaki fajny gadżet otrzymałam od sklepu MYKITCHEN.PL . Pomaga on w wydrążaniu warzyw a zajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie(...)prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie. Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew sklepie Mykitchen.pl- tutaj WYKRAWACZ DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA
Z Majeczką w kuchnikostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Na końcu do zmiksowanej(...)cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy
Kuchenne Wariacjemakarony możemy pałaszować w ogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 100 ml śmietanki(...)rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do cebuli i zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy
Kuchenne Wariacjeświetny skład - to jedno, drugie to to, że smakuje po prostu bardzo smacznie :) Hmm, taki zdrowy, wegański fast food? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski(...)wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie batata również), pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać je solą i pieprzem, polać sosem sojowym i spryskać oliwą. Piec
chili & sugarbakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki na 6 papryk). Warzywa się uduszą, a ryż ugotuje za jednym razem :) Jak już duszenie będzie się miało ku końcowi to warzywa z ryżem podlewamy koncentratem(...)pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dajemy też 2/3 naszego startego sera (1/3 zostanie na później). Jak już warzywa będą zupełnie uduszone, a ryż zupełnie miękki to wkładamy tę masę do środka papryk. Nie napisałem jeszcze, ale to dość oczywiste, że od papryk odcinamy zawczasu górę i delikatnie (żeby nie pociąć papryk i nie połamać) wyjmujemy z niej cały
Marder&Marder Manufacturedużo pisać o tej potrawie jednym słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz ryżu z warzywami firmy PIĄTNICA który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej(...)Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą
Wanilia i Kardamonwarzywne zapiekane doniczki zrodził się spontanicznie, był wynikiem braku czasu i ogromnej chęci na przekąszenie ciepłego skondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co Nam trzeba: - paczka mrożonych warzyw na patelnię - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 12 volt - szczypta pieprzu i soli - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - sos do warzyw na ciepło (ja użyłam pół saszetki sosu serowo-kremowego do brokułów(...)kalafiora) - 3/4 paczki makaronu z zupki 'chińskiej' Amino W wysokiej misce mieszam warzywa (mogą być mrożone) wraz z resztą składników. Odstawiam na 5 minut. Masę umieszczam w formie do pieczenia i zapiekam góra-dół ok. 40 minut (wpierw 30 minut w temperaturze 180 stopni, a później 10 minut w 200 stopniach) Po upieczeniu odstawiam formę na 5 minut i dopiero
upichconaSzparagi to warzywa, na które sezon trwa krótko, bo tylko kilka tygodni. A szkoda, bo są to warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować(...)najsłodsze. JAK WYBRAĆ ŚWIEŻE SZPARAGI? To jest ten najważniejszy krok! Na targach, straganach czy też w sklepach sięgajmy tylko po te szparagi, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Przy pocieraniu o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. PRZYGOTOWANIE SZPARAGÓW: Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce
Ostra na Słodkowymyślaniem dań, które zostają w jadłospisie mimo porzuceń marzeń o talii osy na rzecz swojskiej talii dopasowanej pod hula -hop. Tak było z sałatką, która zawierała w sobie grillowane warzywa. Niektórzy na sam dźwięk słowa „warzywa” dostają spazmów. Ich moda nie dotyczy ale możemy im pod nos podsunąć i okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka(...)jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pestkami granatu. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Post Grillowane warzywa
ladykitchenmarchewka? Rzadko kiedy. U nas niestety też królowały dania główne, a dodatki były spychane na bok. Jednak nadszedł czas na zmian.. oj dużych zmiany! Postanowiłyśmy oddać pierwsze skrzypce warzywom! Zmienić kilka elementów swojej diety, zacząć jeść zdrowiej J Przede wszystkich chciałybyśmy: Jeść zdecydowanie więcej warzyw Przeprosić się z parowarem (próba numer 2 J ) Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która(...)żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy i zmiany na blogu. Co tydzień będziemy obchodzić Festiwal Warzywa Tygodnia. Najpierw opublikujemy kilka informacji o jego dobroczynnych właściwościach, a później rozmaite przepisy z jego udziałem J Planujemy tez kilka różnych postów związanych mniej lub bardziej ze zdrowym żywieniem
Kolizje Smaków