warzywa - 14856 przepisów (strona:75/991)

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana 197

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                      - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej ( przepis ) - 80g cieciorki(...)przez 15 minut - Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać w plasterki, z bakłażana i cukinii wyciąć gniazda nasienne, a warzywa pokroić w słupki - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili - Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę, zagotować - Dodać wszystkie świeże warzywa, przyprawę marokańską, cynamon, cukier i sól; dusić

Wegańska kuchnia orientalna
makaron i sezonowe warzywa 144

Pasta Primavera to Włoski makaron i warzywne danie. Primavera to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie, różni się w zależności od lokalizacji i upodobań, Składniki 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski 2 cukinie pokrojone w paski 2 papryki pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w piórka bazylia świeża 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy(...)pieprz 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 500g makaronu 10małych pomidorków przekrojonych na pół 50g startego parmezanu 250ml rosolu ,lub bulionu warzywnego Wykonanie Na rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając co jakiś czas Wszystko dusic około 20 minut W tym czasie ugotować makaron w wrzącej

w mojej kuchni
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 140

bulion warzywny na bazie lubczyku.  Nie chcę używać kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną moc miłosną(...)zupkę na jego bazie więc zaczekam, aż moce zaczną działać:):):) Składniki: 1 cebula biała 2 marchewki pęczek selera naciowego por pęczek lubczyku świeżego 3 łyżki oliwy 2l wody Wykonanie: Warzywa myjemy. Cebulę, marchew, seler i por kroimy na mniejsze części, ale nie na drobno. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa i dodajemy pęczek lubczyku. Wlewamy wodę aby przykryła warzywa i dolewamy

Apetyt na Zielone
Razowe wege babeczki 181

będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek. 2 średnie marchewki 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni burak Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek(...)jego tylko kilka minut. Ugotowane warzywa blendujemy. Ciasto: 1,5 szklanki mąki razowej pszennej 1 jajo 1/3 kostki masła zimnego 1 łyżka greckiego jogurtu łyżeczka soli Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce 30 minut. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Masa do połączenia z warzywami: 340 gram greckiego gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety

AZgotuj!
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 141

jakoś nie mogłam się zmobilizować. W końcu się udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać(...)tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin, z czego mojego zaangażowania było ok. 40 minut.        Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki

Kulinarne Inspiracje
Makaron z sosem z pieczonych warzyw 159

porcje): - 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki - 1 bakłażan - kilka pieczarek - 1 papryka - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - 2 szklanki przecieru pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne Warzywa umyć. Bakłażana obrać, pokroić na mniejsze części. Z pieczarek odkroić zdrewniałą część nóżki, przekroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i podzielić na kilka części. Cebulę obrać i pokroić(...)plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*.  *Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem

Corner With Recipes
Domowe bulionetki 151

pory przygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około(...)masy warzywnej Mi z tych składników wyszło około 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli.  Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić w maszynce do mięsa bądź zmiksować w blenderze. Dokładnie wymieszać. W tej chwili można dodać sól bądź z niej zrezygnować i solić dopiero w trakcie przygotowywania dania

Moja Galeria Smaku
Halibut z warzywami w papilotkach 137

Bardzo lekkie danie z ryby w towarzystwie warzyw. Przygotowuje się je szybko, wystarczy pokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik(...)pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem

Moja Galeria Smaku
Letni konkurs z marką Sante 171

Lato w pełni ! W ogrodach, na działkach oraz na targowiskach pełno owoców i warzyw. Mam nadzieję, że korzystacie z tego dobrodziejstwa i wykorzystujecie nasze rodzime, sezonowe owoce i warzywa na co dzień. A jeśli dodatkowo macie ochotę podzielić się ze mną letnim przepisem z sezonowych owoców i warzyw - zapraszam do konkursu. Dodatkowo chciała bym, żeby zgłaszane przez Was przepisy zawierały(...)będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców. 5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na letnie danie z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw oraz min. 1 produktu z asortymentu Sante. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia

kolorowotorcikowo
Domowa vegeta. 1191

suszonych grzybów kilka gałązek lubczyku 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soli morskiej(grubej) WYKONANIE: korzenie warzyw obieramy, tniemy na wiórki(obieraczką), por kroimy na krążki, lubczyk, zieloną pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki, tak przygotowane warzywa kładziemy na talerze suszarki i suszymy, po wysuszeniu warzywa powinny być zupełnie suche(...)sztywne, wkładamy warzywa i pozostałe przyprawy do blendera lub mielimy w maszynce do oczekiwanej grubości, vegeta gotowa

Kuchnia Beaty
Flaki wieprzowe 182

garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy  czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą 2. - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka  wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw  Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa(...)powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wylewam  wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną 4. - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać  majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną  zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień

W królestwie smaków Beaty
Miszmasz w cieście francuskim 211

sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy(...)dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy

W kuchennym oknie Ewy
Rosół z indyka 148

inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 łyżki suszonych warzyw 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego sól natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Skrzydło z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. 2. Cebulę obieramy, kroimy na pół(...)opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona". 3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy. 4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku

Kuchnia domowa Ani
Omlet z młodym groszkiem 147

miękko, na twardo pokrojone i ułożone na kanapkach, jest jajecznica albo omlet. Tak jak tym razem. Czasami na słodko, podany z dodatkiem dżemu lub miodu, czasami wytrawny z dodatkiem warzyw. Jako dodatek idealnie sprawdza się właśnie młody zielony groszek. Szczęśliwy ten, kto może zrywać taki we własnym ogródku! Ja kupiłam w zaprzyjaźnionym warzywniaku i od razu pomyślałam, że będzie idealnie(...)komponował się z porannym omletem. Dla dzieci groszek to warzywo niezwykle przyjazne. Nie ma dziecka, które nie chciałoby spróbować tych uroczych kulek, które wyłaniają się ze strączka. A ich słodkawy smak zaskoczy pewnie niejednego małego smakosza. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców

bistro mama
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 230

minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem.   Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo, a naturalne olejki mięty koją przewód pokarmowy i łagodnie przeczyszczają. Sok zawiera witaminy(...)sód, cynk; tryptofan. Składniki: - 3 długie młode cukinie, - 5 ogórków gruntowych (dużych), - garść liści mięty Wykonanie: Do wyciskarki SANA zakładamy wkład z najdrobniejszymi sitami i dodatkowo na dzbanek sitko. Warzywa umyć, możemy ich nie obierać, jeśli są ze sprawdzonego źródła. Wyciskać wkładając na przemian, ogórki, cukinie i liście mięty. Nie ma problemów przy wyciskaniu tego typu warzyw i liści

Co na wege obiad?