warzywa - 14856 przepisów (strona:75/991)

Ryba po grecku 124

filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia  6 marchewek 1 seler  1 duża pietruszka 1 cebula 1 przecier pomidorowy sól,pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości(...)solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa

magiczna kuchnia Kasi
Leczo z makaronem penne 193

cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek   50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę(...)wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Orientalna marynata z warzyw 154

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem(...)łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej

R'n'G Kitchen
Łazanki z fenkułem i marchewką 151

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe ) Składniki 125 g drobnego makaronu łazanki 1 średni(...)kawałki ( zapałki ). Marchewkę po umyciu i obraniu pokroiłem na julienne. Czosnek obrałem, pokroiłem na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem czosnek, przyrumieniłem, dodałem fenku, marchewkę. Dusiłem do miękkości warzyw ( powinny być al dente ). Pieczarki opłukałem, obrałem i pokroiłem na plasterki. Dodałem do warzyw. Doprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem w dużej ilości osolonej wody również al dente. Łazanki wymieszałem

R'n'G Kitchen
Faszerowane papryki 214

Faszerowane papryki to żadna nowość. Główny składnik farszu to zazwyczaj ryż, a warzywa stanowią dopełnienie. Ta wersja jest odwrotna: ryż jest dodatkiem, a bazą farszu starta cukinia, marchew oraz cebula. Najważniejszą rolę jednak odgrywa bogactwo przypraw: czosnek, świeży imbir, papryczka chili, gałka muszkatołowa, kolendra… to one sprawiają, że stare i dobrze znane faszerowane papryki nabierają niecodziennego charakteru. Zanim się(...)zabierzesz, przygotuj sobie wszystkie składniki: ugotuj ryż, posiekaj i zetrzyj warzywa – tak, aby wszystko było pod ręką. Składniki: 4 duże czerwone papryki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati

Roślinna - blog wegański
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 382

możesz na nią patrzeć. Nigdy nie spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę”. Ta najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość(...)naturalnie fermentowana. Przemysłowy dodatek, który przyspiesza proces zakwaszenia powoduje, że staje się ona kwaśna jak ocet i maziowata w teksturze. Rzadko kiedy myśli się o traktowaniu tego nieatrakcyjnie „wonnego” warzywa, tak jak traktuje się winogrona, zanim staną się dobrym winem. Ale tak właśnie być powinno, bowiem proces fermentacji kapusty, tak samo jak i wina, wymaga cierpliwości, uwagi i pasji

Jem więc Jestem
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 140

dziadków, w końcu trzeba te dwa miesiące jakoś załatać. Trochę półkolonii, trochę naszego urlopu. Ani się nie obejrzymy i będzie wrzesień. Namawiam do korzystania z dostępnych sezonowych warzyw i owoców. Zamiast czerwonej papryki z Hiszpanii, jedzmy polską sezonową tzw. białą czy jak kto woli „igołomska” (pod tą nazwą znana jest w Małopolsce). Biała papryka jest warzywem, które zawiera mało kalorii(...)dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE faszerowana papryka: 5 białych papryk

bistro mama
Chłodnik z botwinką, ogórkiem oraz rzodkiewką - najprostrzy i najlepszy. 191

Mimo, że za oknem upałów nie widać ani nie słychać, to ostatnio naszła mnie ochota na chłodnik. Taki najprostrzy z mnóstwem świeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :) SKŁADNIKI: pęczek botwinki z małymi buraczkami dwa ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka(...)koperku ( lub wedle uznania) 150 ml jogurtu greckiego 400 ml kefiru dodatkowo: sól cukier ziele alngielskie liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Od botwinki odkroić buraczki, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Łodygi i liście posiekać w ok. 0,5 cm kawałki. Całość umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby tylko delikatnie zakryła warzywa. Dodać

DefinicjaSmaku
Zupa krem z bobu z karmelizowanym ananasem, serem pleśniowym i płatkami migdałów. 161

wody dodatkowo kilka plastrów świeżego ananasa dwie łyżki brązowego cukru łyżka masła opakowanie sera z niebieską pleśnią płatki migdałów kiełki słonecznika (opcjonalnie) świeżozmielony pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wywaru umieścić w garnku. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. 2. W drugim garku z osolona wodą umieścić bób. Gotować(...)momentu aż bób będzie al dente. Wystudzić i obrać. 3. Warzywa wyłowić. Wywar przelać przez sito, aby pozbyć się liści oraz przypraw. 4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku. 5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki

DefinicjaSmaku
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 231

razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli(...)sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku mąka olej do smażenia warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje) 1 mała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego

DefinicjaSmaku
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 259

Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony boczek przekładamy do warzyw i dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem(...)wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę (1/2 porcji), śmietanę, posiekaną dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość

kulinarnyJa
Pyszne obiady dla zapracowanych - Kurczak z ryżem i warzywami 407

czasie mogę sobie odpocząć lub zająć się czymś innym. Pierwszy pomysł na szybki obiad, który zrobimy dosłownie w 15-20 min to ryż z kurczakiem i warzywa na patelnie. U mnie w daniach obiadowych króluje ryż. Bardzo lubi go moją druga połówka :) Ten obiad robię zawsze gdy nie mam ochoty spędzać dużo czasu gotując. Obiadek robi się dosłownie(...)Składniki obiad: Kurczak Przyprawy Mieszanka Warzywa na patelnie Ryż Najczęściej już dzień wcześniej kroję i marynuję mięsko. Najpierw zabieramy się za gotowanie ryżu bo zajmuję to najwięcej czasu. Następnie zajmujemy się warzywami na patelnie, wysypujemy je na patelnie i przykrywamy. W czasie gotowania się ryżu i duszenia warzyw zajmujemy się mięskiem. Najczęściej już dzień wcześniej kroję i marynuję mięsko

Ptasia Kuchnia
Lekka zupa pomidorowa 180

postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie nieznana, a szkoda, bo jest naprawdę ciekawym i wartościowym warzywem. Owoce okry (zdjęcie z Wikipedii)                   Okra ma zielone, troszkę kosmate owoce -wielokątne, zwężające się(...)Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną z prawoślazem lekarskim!) są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby żołądka, ponieważ podczas gotowania warzywo to staje się kleiste, co jednak absolutnie nie wpływa na smak potraw, zaręczam. ;).    Okra w przekroju (zdjęcie z Wikipedii

Kuchnia Prezydentowej
Rosół Prezydentowej 3288

brzegu garnka. Gotuję nadal bardzo powoli ok. 1,5 h. 3. W tym czasie przypalam (aż będzie miała czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół(...)jeszcze 20-30 minut, zestawiam z ognia, przykrywam całkowicie o zostawiam na 15 minut.Po tym czasie zbieram nadmiar tłuszczu (według uznania, ja wolę chudszy rosół), wyciągam delikatnie duże kawałki warzyw i mięso (zazwyczaj mielę je następnego dnia z częścią warzyw z tegoż rosołu i robię pierogi z mięsem lub krokiety), jeśli trzeba - przecedzam przez sitko, wyłożone gazą. Podaję z ugotowanym

Kuchnia Prezydentowej
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 180

minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne dni! A inspirowałam się przepisem stąd , stąd i stąd . Składniki(...)świeżej papryczki chili 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania