pozbawiony pestek łyżeczkę chrzanu. Stek przed smażeniem musi odpocząć w temperaturze pokojowej. Nie może być zimny. Więc wyciągamy z lodówki i odkładamy na talerz, żeby „pooddychał”. W międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek(...)oliwę. Mieszamy. Potrzebna nam będzie blacha z rusztem, taka, gdzie na dno pójdą warzywa, a na ruszcie będzie dopiekał się stek. Jeśli takowej nie ma, stek można ułożyć na warzywach bezpośrednio i też będzie ok. Rozgrzewamy mocno patelnię i otwieramy okno, będzie się dymiło. Stek smarujemy odrobiną oliwy i nacieramy pieprzem grubo mielonym, nie solimy. Kładziemy na rozgrzaną patelnię
ladykitchenDomowa grzybowa vegeta -sos w proszku Zawsze w domu zostają mi resztki warzyw , czasem ładne , zdarza się że już lekko przywiędłe i nie apetyczne . No cóż , bywa , ale wyrzucać szkoda , mimo wszystko – no a nasza świnka morska Oliwka, niestety ma ograniczoną pojemność , nie chce wciągać więcej – może i dobrze , bo gdyby więcej jadła , to pewnie rosła by większa(...)jakoś nie marzy mi się 100 kg kudłata świnka hasająca po mieszkaniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do warzyw , warto pomyśleć o zagospodarowaniu ich w postaci np domowej vegety . Przecież nie ma nic lepszego i zdrowszego od własnej mieszanki , wykonanej najlepiej , z własnoręcznie wyhodowanych warzyw lub zebranych w lesie grzybów . Ta przyprawa ma jeszcze jedną
Ogrodnik w podróżysól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości(...)patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy
KasiaiKrzysiu.plzestawienie 5 szybkich wegańskich dań. Ty razem podpowiadamy, co można zjeść na obiad, żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach(...)kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi
Bananowe Polewizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii, w tym różnych orzechów i suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Składniki(...)ulubionych warzyw łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki) 30 g ulubionych orzechów łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu) ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe 1 lub 2 jajka sól i pieprz Wykonanie: Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu
Taste Of My Dayobiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele kalorii, kilka składników i zaskakujaco smaczny efekt. W roli głównej pierś z kurczaka oraz warzywa na patelnię , świeży jarmuż i lubczyk . Obowiązkowo moje przepisy kulinarne i kuchnia , zawierają wiele świeżych ziół oraz oryginalnych i ekologicznych przypraw , kurkuma prosto z Indii czy domowa vegeta bez glutaminianu sodu(...)chemicznych dodatków, które to możesz kupić tutaj. Klik. Pierś z kurczaka i warzywa na patelnię to przepis na szybki obiad w kilka minut. Kaloryczność porcji to około 150-200 kcal , więc to także pomysł na dietetyczny obiad. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka 1szt., Warzywa na patelnię 1 opakowanie, Świeży jarmuż, lubczyk, czosnek, sól himalajska, pieprz, Olej kokosowy
IzaGotujeprzyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego(...)uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku
naRuszcieKurcze ziołowe, na warzywach pieczone z pęczakiem podane, to z pewnością rodzinne smaczne danie. Przyprawy, zioła sami komponujemy i kurczaka nimi oklepujemy. Warzywa mieszamy, na nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości(...)łyżeczki pieprzu czarnego całego, 1 suszona mini papryczka chili, 1 łyżka soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży
Moniki SmakołykiPożywne danie z dodatkiem wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku i kiełbasy w aromatycznych ziołach i lubczyku. Co jak co, ale to danie jest bardzo zdrowe - ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte - kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni(...)groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:D Nic tylko zabierać się do gotowania!;) Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje maślanego aromatu. I jeszcze jedno na temat zachwytu tego dania: odgrzewane każdego dnia smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze sięgam
Zasmakuj KuchniTuż po jesiennych zbiorach warzyw wykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki(...)kawałek selera korzeniowego ok. 10 cm pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa
Weekendy w domu i ogrodziecieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko do środka i gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe(...)zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet do ponad
Powiedz dietom nieOpublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorsk i jest modyfikacją wspomnianego(...)wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów . Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc
PaleoSMAKklasyczna grochówka i nie ma potrzeby dodawać do niej dużo suszonych ziół jak majeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego sporo świeżych warzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew(...)ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood
Sztuka gotowania w/g Samirynawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej(...)sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną propozycją, ale jednak oryginalne w smaku i w dodatku łatwe do przyrządzenia w sensie technicznym. Ponieważ ich przygotowanie
Kulinarna PokusaTego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości są to produkty wysokoprzetworzone, dlatego dobrze jest uzupełniać je świeżymi owocami i warzywami, które zawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę(...)sojowy i granolę, wystarczy dorzucić garść świeżych owoców i pyszne oraz błyskawiczne śniadanie gotowe: Kolejna propozycja: gotowane kiełbaski sojowe z musztardą, kanapki z wegańskim paprykarzem i koniecznie duuuużo świeżych warzyw: Innym razem prostota w najlepszej postaci: lekkie śniadanie w postaci świeżych owoców, naturalnego jogurtu sojowego oraz wafli ryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz
Roślinna - blog wegańskiczekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania(...)papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż i warzywa i smażymy kilka minut. Rozkładamy
breakfast of dreamsKarmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób(...)małych młodych ziemniaków 1 główka czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu gruba sól morska pieprz 2-3 gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut
Kulinarne przygody GatityKażda matka ma prawo decydować o swoim dziecku. Ja zadecydowałam. Przyznam że na samym wstępie miałam łatwiej niż wiele znajomych, bowiem posiadając własny ogródek i sad posiadam też własne warzywa i owoce. Mała przyszła na świat na końcu września a więc w porze zbiorów, wiele warzyw przetrwało całą zimę co sprawiło że nie miałam problemów z ich zaopatrzeniem. Będąc jeszcze(...)ciąży miałam też dużo czasu aby przygotować pokarmy dla mojego maluszka. Wiele warzyw pomroziłam, niektóre pokarmy bez dodatku cukru czy soli pozamykałam w słoiczkach. Te warzywa których nie posiadam, kupuję jak zalecają eksperci w postaci mrożonek. Gotowanie dla niemowlaka nie powinno być więc problemem nawet dla mam, które nie posiadają własnych zasobów warzyw i owoców. Często spotykam się z opinią
Kuchenne aromatypowinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi i zarazem „na lekko(...)Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z pozostałą solą. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim z obu stron kawałki mięsa, po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru marynaty. Smażymy
Kulinarna PokusaRatatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem(...)bardzo smaczne danie zarówno osobom „małoczasowym” jak i z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Pieczone żeberka a la ratatouille 2015-01-03 15:04:30 Żeberka wieprzowe pieczone z warzywami charakterystycznymi dla ratatouille – papryką, pomidorami, cukinią, bakłażanem i cebulą – w aromatycznych ziołach prowansalskich. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1-1,2kg żeberek wieprzowych 1 średni bakłażan (400g) 1 średnia
Kulinarna Pokusarazem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób(...)dodając w międzyczasie resztę soli i pieprzu. Dodajemy pomidory, raz jeszcze wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień do średniego i dusimy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Jeśli jednak wcześniej warzywa zaczną puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy 5 łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Kotlety
Kulinarna PokusaGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru
Poezja smakutaki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając
Plate of Joyulubiony ciemny sos, sobie też jeden z ulubionych - czosnkowy, a dla Niunia neutralny - warzywny. Oto przepis na moją, spolszczoną wersję ulubionych chińskich dań: Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony(...)litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie: Warzywa przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących) wodę do zagotowania. Wrzuciłam kostki rosołowe - również dbając o zachowanie proporcji. Kiedy buliony już
Kuchnia po mojemuzgubić zbędny tłuszczyk, również wskazane wytrzymanie jak najdłużej, jeśli nie ma z czego chudnąć to raczej również nie ma potrzeby katować się dłużej ;) Co można jeść? - tylko i wyłącznie warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe, za to bez ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa(...)kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach i w zasadzie wszystkich owocach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE