dobrej diety można by zawrzeć w następujących punktach: dostarczenie organizmowi dobrych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych (zawierają nasycone kwasy tłuszczowe), ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii, zwiększenie spożycia warzyw, owoców i tłustych ryb (dobre tłuszcze nienasycone). Jak oniżyć cholesterol? Dobre zestawienia pokarmowe. Ale już dużo rzadziej mówi się o znaczeniu odpowiednich zestawien pokarmowych . Bo choć powszechnie wiadomo, że dobra(...)przy okazji stymulują florę jelitową i przyspieszają tranzyt. Przykłady dobrych zestawień pokarmowych. Z tego powodu dobrze byłoby komponować dania ł ącząc produkty, zawierające cholesterol z produktami pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce), bogatymi w błonnik . Przykładem takich zestawień może być: kaszanka z jabłkiem, jajko na twardo ze startą marchewką, ser w zestawieniu z warzywami i owocami. Dieta niskocholesterolowa wcale nie musi
MODA NA BIOwięcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać(...)zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie, ale oryginalne i z nutą
Kulinarna Pokusaprzygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie(...)kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieharissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji na jajecznicę, tortilla z warzywami z patelni, sałatka z kurczakiem, komosą i mnóstwem warzyw, muffinki czy pomysły na fajne chlebki i kanapki! Wszystko wygląda cudownie i brzmi chyba jeszcze lepiej! Czy wspominaliśmy Wam już(...)sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy
Plate of Joyprawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego odmianą. Czasami jednak czy to z racji specyfiki potrawy, czy też np. hołdowania diecie wegetariańskiej, właściwszy będzie bulion ugotowany z samych warzyw. Bulion warzywny jest w pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem. Chociażby dlatego, że praktycznie odpada nam nieco uciążliwa czynność odszumowania wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum(...)drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw – 2, a nawet 3 razy więcej. Musimy też dodać więcej przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Dużego znaczenia nabiera również natka pietruszki czy lubczyk, które trafiają
Kulinarna PokusaMasterChefie, ale kiedy trafiła do nas ta książka - żałujemy, że nie znamy wcześniejszych przepisów i dokonań autorki! Zdecydowanie jesteśmy warzywnymi fanami! W naszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone(...)pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść 90% przepisów! Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka
Plate of Joywłaśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już(...)smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się
Food Squareszkoły. Mój syn jest stworzeniem płatkowo-mlecznym, pieczywo tylko na słodko, żadne inne kanapki nie wchodzą w rachubę oraz wszystko co widzi na kanapkach - pomidor, wędlina, ser itp. Warzywa tylko zielone i żółte - oczywiście takie których nie widział na kanapce ;) Sprawa więc nie jest łatwa :) W tym semestrze wylosowaliśmy trzy zmiany popołudniowe, co daje mi możliwość przygotowywania "śniadaniówki" bardziej obiadowej(...)zdrowe. Dziecko kupuje często dla samego faktu radości z samodzielności, brak słodyczy nie zniechęci do korzystania ze sklepików. Jako rodzice i ekonomiści uważamy, że sklepiki z owocami, orzechami, kanapkami, warzywami i sokami mają również biznesową rację bytu. Dziecko mając ograniczony wybór – kupi to co jest.” 5 Wiecie, że nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie? „Polskie dzieci tyją
Atlas Smakówwcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też(...)mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze
W kuchni wieczoremOtóż faktycznie jak ktoś ma i może - to można. Większość społeczeństwa jednak nie może pozwolić sobie na takie wybory, więc trzeba czerpać z dostępnych, tańszych źródeł i zadowolić się warzywami i owocami bez naklejki "bio". Wszak i one mają więcej wartości odżywczych i witamin, niż jakiś baton, ciastka czy chipsy. Okres wiosny i lata, to czas kiedy dominuje dobrobyt owoców(...)warzyw. Trzeba to wykorzystać teraz, bo w zimie faktycznie jest trochę gorzej, mniej i drożej. Dlatego czerpmy z ciepłych miesięcy to, co najlepsze i zajadajmy się częścią natury jak najwięcej możemy:) Oto 5 sposobów roślinożercy na tani weganizm: 1. Wyłapuj to, co najlepsze w danym okresie. Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto
Bananowe Poleteraz dużo gotować i fotografować, ponieważ chciałam przygotować trochę przepisów na zapas, aby mój blog nie zamilkł zupełnie, gdy nasz synek przyjdzie na świat. Pojawiające się na targu wiosenne warzywa rozbujały moją kreatywność, lista przepisów do zrobienia jest długa i pewnie zbyt ambitna. Mam nadzieję, że chociaż połowę uda mi się zrealizować. Trzymajcie za mnie kciuki :) Choć z dzisiejszych zdjęć(...)jestem zadowolona (ciążący brzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw - dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku . Bardzo aromatyczny i pyszny - nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem! Najlepiej do dipu nadaje się
Chilli Czosnek i Oliwaprzyznawane gwiazdki, jednak tym razem nie dzielę, moją opinię na poszczególne kategorie. W przypadku obieraczek liczy się funkcjonalność i wygoda i nie ma co tu się rozwodzić. Obieraczka do warzyw 2/5 Pozytywną opinią w przypadku tej obieraczki jest ostrość ostrza... bo ostrze jest naprawdę ostre, no ale to już jest cecha charakterystyczna przedmiotów firmy Victorinox. Obierając tą obieraczką(...)ułatwimy sobie bardzo pracy. Obieraczka nie ma ruchomego ostrza przez co w przypadku nierówności przy obieraniu warzyw korzeniowych rwie skórkę, co jest bardzo denerwujące. Dużym plusem jest fakt, że warzywa są obierane bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki
IMPRESJA SMAKUrepertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille , Turcy przygotowują szakszukę , Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto , a Włosi ciambottę . Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy(...)leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki
Chilli Czosnek i Oliwachłodniejsze, mam nadzieję, że natura pozwoli nam się jeszcze cieszyć swoim pogodnym obliczem podczas spotkań na świeżym powietrzu:) Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię - wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć(...)ruszt. Pychotka! Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska ) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw
Chilli Czosnek i Oliwabyły przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione(...)faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się
Chilli Czosnek i Oliwapozbawiony pestek łyżeczkę chrzanu. Stek przed smażeniem musi odpocząć w temperaturze pokojowej. Nie może być zimny. Więc wyciągamy z lodówki i odkładamy na talerz, żeby „pooddychał”. W międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek(...)oliwę. Mieszamy. Potrzebna nam będzie blacha z rusztem, taka, gdzie na dno pójdą warzywa, a na ruszcie będzie dopiekał się stek. Jeśli takowej nie ma, stek można ułożyć na warzywach bezpośrednio i też będzie ok. Rozgrzewamy mocno patelnię i otwieramy okno, będzie się dymiło. Stek smarujemy odrobiną oliwy i nacieramy pieprzem grubo mielonym, nie solimy. Kładziemy na rozgrzaną patelnię
ladykitchenDomowa grzybowa vegeta -sos w proszku Zawsze w domu zostają mi resztki warzyw , czasem ładne , zdarza się że już lekko przywiędłe i nie apetyczne . No cóż , bywa , ale wyrzucać szkoda , mimo wszystko – no a nasza świnka morska Oliwka, niestety ma ograniczoną pojemność , nie chce wciągać więcej – może i dobrze , bo gdyby więcej jadła , to pewnie rosła by większa(...)jakoś nie marzy mi się 100 kg kudłata świnka hasająca po mieszkaniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do warzyw , warto pomyśleć o zagospodarowaniu ich w postaci np domowej vegety . Przecież nie ma nic lepszego i zdrowszego od własnej mieszanki , wykonanej najlepiej , z własnoręcznie wyhodowanych warzyw lub zebranych w lesie grzybów . Ta przyprawa ma jeszcze jedną
Ogrodnik w podróżysól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości(...)patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy
KasiaiKrzysiu.plzestawienie 5 szybkich wegańskich dań. Ty razem podpowiadamy, co można zjeść na obiad, żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach(...)kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi
Bananowe Polewizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii, w tym różnych orzechów i suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Składniki(...)ulubionych warzyw łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki) 30 g ulubionych orzechów łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu) ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe 1 lub 2 jajka sól i pieprz Wykonanie: Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu
Taste Of My Dayobiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele kalorii, kilka składników i zaskakujaco smaczny efekt. W roli głównej pierś z kurczaka oraz warzywa na patelnię , świeży jarmuż i lubczyk . Obowiązkowo moje przepisy kulinarne i kuchnia , zawierają wiele świeżych ziół oraz oryginalnych i ekologicznych przypraw , kurkuma prosto z Indii czy domowa vegeta bez glutaminianu sodu(...)chemicznych dodatków, które to możesz kupić tutaj. Klik. Pierś z kurczaka i warzywa na patelnię to przepis na szybki obiad w kilka minut. Kaloryczność porcji to około 150-200 kcal , więc to także pomysł na dietetyczny obiad. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka 1szt., Warzywa na patelnię 1 opakowanie, Świeży jarmuż, lubczyk, czosnek, sól himalajska, pieprz, Olej kokosowy
IzaGotujeprzyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego(...)uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku
naRuszcieKurcze ziołowe, na warzywach pieczone z pęczakiem podane, to z pewnością rodzinne smaczne danie. Przyprawy, zioła sami komponujemy i kurczaka nimi oklepujemy. Warzywa mieszamy, na nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości(...)łyżeczki pieprzu czarnego całego, 1 suszona mini papryczka chili, 1 łyżka soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży
Moniki SmakołykiPożywne danie z dodatkiem wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku i kiełbasy w aromatycznych ziołach i lubczyku. Co jak co, ale to danie jest bardzo zdrowe - ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte - kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni(...)groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:D Nic tylko zabierać się do gotowania!;) Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje maślanego aromatu. I jeszcze jedno na temat zachwytu tego dania: odgrzewane każdego dnia smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze sięgam
Zasmakuj KuchniTuż po jesiennych zbiorach warzyw wykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki(...)kawałek selera korzeniowego ok. 10 cm pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie. Kmin rzymski, kumin , jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa(...)przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka
Naturalna Kuchniacieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko do środka i gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe(...)zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet do ponad
Powiedz dietom nieOpublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorsk i jest modyfikacją wspomnianego(...)wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów . Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc
PaleoSMAKwzmacnia kości, oczyszcza naszą skórę oraz ogromnie obniża ryzyko zachorowalności. Świeże soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej diety, gdyż w ogromnym stopniu ułatwiają spożywanie zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców. Soki powinny być uwzględnione w dobrze zbilansowanej, bogatej w błonnik diecie. KORZYŚCI PŁYNĄCE Z PICIA SOKÓW: ŁATWE PRZYSWAJANIE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ WITAMIN W trakcie przygotowywania(...)soków owoce lub warzywa ściska się, rozdrabnia bądź odwirowuje w celu uzyskania zdrowej cieczy. W całych owocach i warzywach niektóre enzymy, substancje fitochemiczne i witaminy (szczególnie A, C, E), a także skł. mineralne , takie jak: żelazo, potas, miedź, sód, jod, magnez są uwięzione w nietrawionym błonniku i w związku z tym nie zostają przyswojone przez nasz organizm. Po przejściu przez
Naturalna Kuchniaklasyczna grochówka i nie ma potrzeby dodawać do niej dużo suszonych ziół jak majeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego sporo świeżych warzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew(...)ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood
Sztuka gotowania w/g Samirynawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej(...)sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną propozycją, ale jednak oryginalne w smaku i w dodatku łatwe do przyrządzenia w sensie technicznym. Ponieważ ich przygotowanie
Kulinarna PokusaTego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości są to produkty wysokoprzetworzone, dlatego dobrze jest uzupełniać je świeżymi owocami i warzywami, które zawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę(...)sojowy i granolę, wystarczy dorzucić garść świeżych owoców i pyszne oraz błyskawiczne śniadanie gotowe: Kolejna propozycja: gotowane kiełbaski sojowe z musztardą, kanapki z wegańskim paprykarzem i koniecznie duuuużo świeżych warzyw: Innym razem prostota w najlepszej postaci: lekkie śniadanie w postaci świeżych owoców, naturalnego jogurtu sojowego oraz wafli ryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz
Roślinna - blog wegańskiczekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania(...)papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż i warzywa i smażymy kilka minut. Rozkładamy
breakfast of dreamsKarmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób(...)małych młodych ziemniaków 1 główka czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu gruba sól morska pieprz 2-3 gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut
Kulinarne przygody GatityKażda matka ma prawo decydować o swoim dziecku. Ja zadecydowałam. Przyznam że na samym wstępie miałam łatwiej niż wiele znajomych, bowiem posiadając własny ogródek i sad posiadam też własne warzywa i owoce. Mała przyszła na świat na końcu września a więc w porze zbiorów, wiele warzyw przetrwało całą zimę co sprawiło że nie miałam problemów z ich zaopatrzeniem. Będąc jeszcze(...)ciąży miałam też dużo czasu aby przygotować pokarmy dla mojego maluszka. Wiele warzyw pomroziłam, niektóre pokarmy bez dodatku cukru czy soli pozamykałam w słoiczkach. Te warzywa których nie posiadam, kupuję jak zalecają eksperci w postaci mrożonek. Gotowanie dla niemowlaka nie powinno być więc problemem nawet dla mam, które nie posiadają własnych zasobów warzyw i owoców. Często spotykam się z opinią
Kuchenne aromatypowinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi i zarazem „na lekko(...)Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z pozostałą solą. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim z obu stron kawałki mięsa, po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru marynaty. Smażymy
Kulinarna PokusaRatatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem(...)bardzo smaczne danie zarówno osobom „małoczasowym” jak i z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Pieczone żeberka a la ratatouille 2015-01-03 15:04:30 Żeberka wieprzowe pieczone z warzywami charakterystycznymi dla ratatouille – papryką, pomidorami, cukinią, bakłażanem i cebulą – w aromatycznych ziołach prowansalskich. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1-1,2kg żeberek wieprzowych 1 średni bakłażan (400g) 1 średnia
Kulinarna Pokusarazem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób(...)dodając w międzyczasie resztę soli i pieprzu. Dodajemy pomidory, raz jeszcze wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień do średniego i dusimy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Jeśli jednak wcześniej warzywa zaczną puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy 5 łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Kotlety
Kulinarna PokusaGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru
Poezja smakutaki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając
Plate of Joyulubiony ciemny sos, sobie też jeden z ulubionych - czosnkowy, a dla Niunia neutralny - warzywny. Oto przepis na moją, spolszczoną wersję ulubionych chińskich dań: Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony(...)litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie: Warzywa przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących) wodę do zagotowania. Wrzuciłam kostki rosołowe - również dbając o zachowanie proporcji. Kiedy buliony już
Kuchnia po mojemuzgubić zbędny tłuszczyk, również wskazane wytrzymanie jak najdłużej, jeśli nie ma z czego chudnąć to raczej również nie ma potrzeby katować się dłużej ;) Co można jeść? - tylko i wyłącznie warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe, za to bez ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa(...)kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach i w zasadzie wszystkich owocach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMoże nie odkrywamy dla Was jakiejś Ameryki, ale czasem choć wskazanie kierunku działania jest najważniejsze. I tak potraktowaliśmy dzisiejszą propozycje dla Was :) Nasza propozycja to prosty ryż z warzywami i makaronem. Pożywne, zdrowe, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Po co zamawiać pizzę ? Ugotujcie coś sami szybko i bezboleśnie. Koszt tego dania(...)głodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili
vegetanieUważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)1 cebula, starta na tarce o dużych(...)szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć
Świat Domowej KuchniDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać(...)przygotowania sałatki tunezyjskiej wykorzystałam tuńczyka Callipo oraz oliwę Olitalia, które otrzymałam do wypróbowania od firmy IndexFood , dlatego dzisiejszy post oznaczyłam jako wpis promocyjny. Sałatka z pieczonych warzyw to, jak przeczytałam u mojej ulubionej Claudii Roden, klasyk kuchni tunezyjskiej . Ta sałatka jest tam wszechobecna. Nazywa się ją meshweya, co oznacza "pieczona" , ponieważ znajdujące się w niej warzywa są pieczone lub grillowane
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Po małej przerwie na relację z Flos Olei , pragnę dziś kontynuować kulinarną podróż po Półwyspie Iberyjskim. Paella de verduras , czyli z warzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych(...)smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella - paella de verduras . Obowiązkowo ze szklaneczką sangrii . Choć czytałam, że paellę
Chilli Czosnek i Oliwa