odrobiną oleju w trakcie doprawiamy solą lub Jarzynką wtedy pieczarki puszczą więcej soku gdy już pieczarki dojdą do siebie dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy Możemy podawać z surówką lub zjeść bez niczego :) Smacznego
Gotowanie z pasjąZwinąć mięso w roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo przypomniałam sobie o zarzuconym gdzieś "Ostatnim liście" . Okładka mocno mnie zwiodła
Weekendy w domu i ogrodzieminut. Patelnie z tłuszczem rozgrzewamy, nakładamy po 2-3 łyżki ciasta i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką lub w inny ulubiony sposób. Smacznego
Pani na deserroku dość późno zabrałam się za przetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu
PatiGotujeKotlety z buraka i kaszy jaglanej Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek. Zasadniczą rolę tutaj odgrywaj ą składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam
Wino Francja Kuchniajaglanej, w sam raz na piątkowy bezmięsny obiad. Mimo tego, że są proste w wykonaniu, mają bardzo dobry smak a do tego niedrogie. Podane z ziemniakami i ulubioną surówką to idealny obiad. Najlepsze na ciepło, ale i na zimno smakują równie dobrze. Jako dodatek obiadowy bądź jako samodzielna przekąska. Koniecznie spróbujcie, bo warto :) Składniki na około
Zrób to smaczniepiórka. Dodać ją do rolad. Całość dusić na palniku o małej mocy ok. pół godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z kolorową marchewką lub tradycyjną surówką z kiszonej kapusty. W ubiegłym roku pierwszy raz zetknęłam się z książką Agnieszki Krawczyk "Napisz na priv" i mocno ją wtedy skrytykowałam. Ostatnio przeczytałam pierwszy tom serii "Czary codzienności" pt. "Siostry
Weekendy w domu i ogrodziejakiś czas coś pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo. Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką. Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Szczęśliwa kuchniapieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada
kruche babeczkiKapusta pekińska daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: • 1 duża kapusta pekińska • 1/5 szklanki oleju • 3 ząbki czosnku • sól
To co kochamsłodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki , która moim zdaniem idealnie do niego pasuje
W garach u Gosidostatecznie gorący, ok 170 stopni) z obu stron na złoty kolor, przekładając je w trakcie smażenia tylko raz . Następnie kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni i podajemy z surówką, oraz innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzrówno podsmażona. Cały proces powinien trwać kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy z ziemniakami i surówką z koszonej kapusty. Albo z chlebem. Są tacy, którzy uwielbiają ten tłuszczyk z patelni wybierać pajdą świeżego chleba. Smacznego! P.S. Wątróbkę przed pokrojeniem można namoczyć w mleku
bistro mamapuree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl. płatków +1/3 szkl. wody
Codziennik Kuchennypanierujemy w kolejności: w śmietanie, mące, jajkach oraz bułce tartej z serem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabułce tartej a następnie w ubitej na sztywno piane z białek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Podajemy do obiadu z ziemniaki i ulubionymi surówkami. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSurówka z pora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory
Tanio smacznie i prostojajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego
kgwjanczewookoło 20 minut, na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony. Majonez mieszamy z musztardą, przekładamy do małej salaterki. Kiełbaski studzimy, zdejmujemy z patyczków i podajemy z ulubioną surówką oraz sosem musztardowo - majonezowym. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliZobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka? Postanowiłam spróbować. Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu. Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie! Polecam:) składniki: 4 ziemniaki 5 jajek słoiczek czarnych oliwek 1/2 główki młodej kapusty pęczek szczypiorku 150 g sera feta
6niebojuż wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam
Zakątek rozkoszy kulinarnychnieocenionej roli buraka w diecie już wspominałam niejednokrotnie. Sezon buraczkowy w pełni więc u mnie po raz kolejny surówka z buraczków. Składniki: 60 dag buraczków ćwikłowych ½ szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć. Dodać posiekane orzechy, natkę pietruszki, zmiażdżony
Tradycyjna Kuchniadzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie
Tradycyjna kuchnia Kasiokoło 2 minut z każdej strony. Dodałam przyprawy. Na osobnej patelni poddusiłam cebulę pokrojoną w talarki, którą również przyprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowaną wątróbkę można podawać z ulubioną surówką, ziemniakami, lub grzankami
KukuleczkiPrzepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli 1 łyżka soku z cytryny 2- 3 łyżki oliwy świeży pieprz Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach włożyłam wyszorowanego buraka zawiniętego w folię aluminiową. Piekłam około 45 minut
Kukuleczkisuper jak wpadają niezapowiedziani goście,lub nie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni, moja rodzina uwielbia takiego kurczaka-jest naprawdę pyszny zawsze podaję go z ryżem i surówką Składniki: 2 piersi z kurczaka sos teriyaki w butelce(ok pół) sól sezam olej Przygotowanie: piersi myjemy,osuszamy i kroimy w paski polewamy sosem teriyaki solimy odrobinę
Swojskie jedzonkoKarkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy
Bajeczna KuchniaDzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, pyszny i szybki obiad. Polędwiczka świetnie smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Polecam :) polędwica wieprzowa ok 700g łyżka przyprawy staropolskiej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Sos: łyżka śmietany łyżka startego chrzanu ze słoiczka łyżka mąki Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka
Smakołyki AsiFrytki to zdecydowany numer jeden dla mojego partnera, więc na urodzinowy obiad nie mogło ich zabraknąć, do tego szaszłyki z miodową glazurą i pyszna surówka :) Składniki: 1 filet z … Czytaj dalej Szaszłyki z frytkami
czarrna od kuchnitylko na Wielkanoc. Biała kiełbasa podana w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie
Z Majeczką w kuchniminut. Jeśli chcemy by smak był intensywniejszy to mięso powinno stać w przyprawach ok. 3-4 godziny ale jeśli nie mamy czasu to smażymy od razu. Podajemy z frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego
Magia jedzenia.Pewnie ta surówka podobnie jak u mnie u Was też często gości na stole. Proponuję, aby zamiast cukru dla przełamania smaku użyć miodu najlepiej płynnego akacjowego. Należy dokładnie wymieszać do z oliwą i resztą składników-mała zmiana, ale smak znacznie lepszy
Kuchnia BeatyZamiast tradycyjnej panierki ciasto naleśnikowe. Bardzo nam smakowało. Eskalopki podałam z domowymi frytkami z piekarnika oraz surówką z buraczków i warzyw z rosołu. Składniki: 8 niewielkich, cienkich kotletów z indyka przyprawa do drobiu olej do smażenia Ciasto: 200-250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 1 duże jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli i cukru
Czerwień i błękityszna i szybka do zrobienia surówka.. mix sałat 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy sól , pieprzu Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle mieszając dodać powoli olej . Wymieszać z sałatą
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam na dietetyczny obiadek. Ryba na parze, ziemniaczki w mundirkach na parze i surówka
Anioły w kuchniawokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi
Be Fit Be Strongnagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy gorące danie z ulubioną surówką. Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy DAGOMA - to wieloletnia tradycja w nowym wydaniu, w firmie której produkuje się według oryginalnych tradycyjnych receptur, zachęcają również przystępne ceny
Wanilia i Kardamonprzez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami
Tagebuch po polskuMakaron wrzucam na olej i smażę energicznie mieszając przez chwilę dodając do tego sos sojowy. Wszystko razem mieszam. Na sam koniec na dosłownie minutę wrzucam szczypior. Podaję z surówką z białej kapusty. Smacznego
Bike By Lifeznaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 8-10 małych pieczarek 3 łyżki majonezu 100 g startego żółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka
O kuchni z uczuciempapierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
MyCookBook.plsposób (od pokrojenia piersi do usmażenia roladek) nie zajmie Wam więcej niż półtorej godziny (a nawet mniej). Czas na ugotowanie drobiowych ruloników oraz ich przestudzenie można wykorzystać na przygotowanie surówki oraz obranie i ugotowanie ziemniaków – wtedy macie cały obiad gotowy :) Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od liczby porcji jaką chcecie uzyskać. Inspirację do wykonania roladek zaczerpnęłam z programu
MyCookBook.pldoprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy, do widocznego zgęstnienia sosu, mieszając. My zjedliśmy gulasz z jaśminowym ryżem. Równie smaczny będzie z ziemniakami, kaszą, z dodatkiem surówki. Ten gulasz jest naprawdę bardzo mocno jarzynowy i jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie
Karo in the KitchenDziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem. Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję. Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.' Dawno takiej pogody nie było, wczoraj deszczowo
Ewa w kuchniMozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodzieJajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość
Smaki Ewyprzyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane masłem, z dodatkiem surówek. Trochę mi sie spłaszczyły, moze miałam za duże ziemniaki? może mąki za mało? przepis pewnie jeszcze powtórzę i wprowadzę wtedy poprawki
Gotowanie jest łatwedobrze rozgrzanym oleju. Wlejcie go od razu dużo, żeby w trakcie smażenia go nie dolewać. Unikniecie w ten sposób wsiąkania tłuszczu. Placki wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z surówką
Weekendy w domu i ogrodzierozgrzanej patelni grillowej i smażyłam około 10 minut często obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę. Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu. Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki. Smacznego
potrawyregionalneLubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie naleśnikowe kieszonki z pikantnym farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem. Świetnie też smakują z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAromatyczne chude mięsko z kurczaka usmażone na grillu (na razie elektrycznym). W połączeniu z lekką surówką warzywną tworzy pełnowartościowy i zdrowy obiad lub kolację. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku słodka i ostra papryka kolendra sól pieprz 2 łyżki oleju Mięso pokroić na płaty, lekko rozbić a następnie pokroić na paski. Trzy kawałki mięsa spiąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem coś dla wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka
Tradycyjna kuchnia Kasiprzyprawami i sokiem z cytryny, natrzeć ryby i odstawić na ok 2 godziny. Piec z obu stron na grillu. Ja użyłam elektryczny. Podałam z ziemniaczkami z frytownicy ActiFry i surówką
Gotowanie jest łatwekaszkę wymieszać z serem i śmietaną, doprawić do smaku. Formować kulki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu przed podaniem. Kuleczki podałam z nadziewaną papryką i surówką
Gotowanie jest łatwepierwotnym zamiarze papiloty miały być umieszczone w piekarniku. Jednak tak przygotowana rybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz
kawawszklanceuzyskania pożądanej miękkości pęczaku. Na koniec dodać łyżkę masła i pieprz. Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na około 5-10 minut. Podawać posypane odłożoną częścią pora w towarzystwie ulubionej surówki. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancewarunki: nazwa dania miała informować, że są w nim śliwki, brak lokowania produktów (nie chcę prowadzić reklam na swoim blogu), wpisy miały zawierać banerek akcji. Chciałabym szczególnie wyróżnić wpisy: surówka z porów ze śliwkami z bloga Z kartoflanego pola zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem z bloga Kuchenne kajakowanie za przesłanie przepisów na śliwkowe potrawy wytrawne oraz śliwki marynowane
Weekendy w domu i ogrodziezimę. Nie inaczej jest tej jesieni. Zebrałam już swoją marchew z grządki, część od razu zaniosłam do piwnicy i zasypałam piaskiem, a część od razu wykorzystuje do surówek i zup. Zupę marchewkową wspominam bardzo czule. Będzie mi się zawsze kojarzyć z moją kochaną Babcią i jej cudowną marchwianką, której smaku niestety nie potrafię odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu
na moim stole...czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWażną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej
Naturalna KuchniaBardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie. 3 kg kapusty 3 marchewki 1 cebula 1/3 szklanki cukru Zalewa 1,5 szklanki oleju 1 szklanka octu 1/2 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis jaki stosuję jest od mojej mamy , która przez całe swoje życie
Eli GotowanieMoczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony do zrumienienia. Podać można z surówką , sałatą , keczupem lub same
Eli GotowanieUrzeka mnie kolor karmelizowanej marchwi. Smak także. I lekko dekadenckie podejście do sprawy. Żadnych zbędnych filozofii. Mieszaj, piecz, jedz. Trzy szybkie kroki ku spełnieniu. Pokrojoną w
Mam To Na Widelcuscript','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tania, zdrowa i prosta w przygotowaniu. A karoten przyda się na nadchodzącą wiosnę i lato bardzo, bardzo. SURÓWKA Z MARCHEWKI Składniki: - 4-5 marchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Marchew myjemy i obieramy. Jabłko obieramy i wydrążamy zeń gniazdo nasienne. Ścieramy wszystko na tarce
Życie zamknięte w smakukażdej strony. Następnie podlewamy ok. 500- 700 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut. SMACZNEGO. ( najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z sosem z kurczaka i surówkami
Smaki Ewygórze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu ok. 20 minut. Podajemy z surówkami. Pycha. SMACZNEGO
Smaki Ewyzimę. Nadał mojej sałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych galaretek czy marynat. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar , firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasimnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki
psgotujemysama nazwa mówi, potrzebna mi była surówka, która będzie prosta i szybka w wykonaniu no i będzie pasowała do dań z grilla. Taka, która będzie się komponować zarówno z zwyczajną kiełbasą, marynowaną karkówką, czy piersią z kurczaka a nawet grillowanym bakłażanem. Zadanie nie okazało się o dziwno trudne, bo wystarczył dobór kilku prostych składników, takich jak dodaje się do wrapów
Milion Smakówwiele cennych właściwości leczniczych. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Olej ma unikalny, przyjemny smak. W kuchni jest stosowany do przygotowywania sałatek, surówek, ziemniaków, kasz, serów, pieczywa, ryb oraz mięs. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. Polecam!!! Zapraszam serdecznie do sklepu SEMCO, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych
Tradycyjna kuchnia Kasiobtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem i surówką, lub jako główne danie obiadowe. Artykuł Cevapcici pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Ponadto dobroczynny selen i cynk, witaminę B6 ważną dla dobrej koncentracji i pamięci, a także błonnik dbający o higienę przewodu pokarmowego. Płatki owsiane opóźniają proces starzenia i wspomagają odchudzanie. Surówka piękności Heleny Rubinstein zawierająca między innymi płatki owsiane, znana jest na całym świecie
Wiem co jemżeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edytystylizowana na noże japońskie. Mocny, pewny uchwyt pozwala trzymać n ó ż wygodnie w dłoni i bezproblemowo nim operować. Po pokrojeniu worka cebuli, ziemniaków dla sztabu wojska, marchewki na surówkę dla połowy naszego osiedla i mięsa z co najmniej dwóch świniaków (nooo, tu może nieco przesadziłem, ale 8 kg z przedwczorajszego wędzenia na plasterki pociachaliśmy) mogę stwierdzić, że ręka
Marder&Marder Manufacturetygodniu robić sobie taki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów. Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera
Marder&Marder ManufactureRyba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad. Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki jasnego
Wanilia i Kardamonułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonmące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej dokładnie z mielonymi orzechami.Smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy z bukietem surówek oraz ziemniaczkami
Wanilia i Kardamonstoi na przeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej smakuje z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją. ;] Mam to szczęście, że mnie nie zaabsorbowała zbytnio
Kuchenna Kontrrewolucyastopni przez pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna Kontrrewolucyamasła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami do smaku i startym serem. Uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z dowolnym sosem i surówką, jako danie samodzielne lub do obiadu zamiast ziemniaków
Tradycyjna Kuchniapasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą w surówkach! Tym razem postanowiłam zrobić z niej warzywny gulasz. Małżon dostał go do pracy w towarzystwie usmażonej kiełbaski. Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
Dzieje kuchennej WiewióryWłaśnie teraz jest czas na najlepszą młodą kapustę. Moim ulubionym daniem z jej jest surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchew 2 jabłka 3 łyżeczki koperku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki soli
Kuchnia Łukaszaobtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką z selera Roladki z amarantusa Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami
Weekendy w domu i ogrodziekrótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju i układamy na folii aluminiowej. 3/ Pieczemy na folii aluminiowej przy 180 stopniach ok. 70 minut. 4/ Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaKurczak smażony na maśle to jeden z najpiękniejszych wynalazków kucharzy. Delikatne mięso pełne smaku, niezwykle soczyste i wprost uzależniające. Mniam. Do tego chlebek pita lub naan oraz surówka coleslaw i jestem w niebie. Potrzebne nam: - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) - opakowanie zupy cebulowej w proszku - olej rzepakowy - sól - pieprz - kostka masła Przygotowanie: Zupkę cebulową wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą
W poszukiwaniu inspiracjirównież były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi z kryzysów obiadowych i ma pomysły na sytuacje, kiedy coś nie wyszło, czegoś zabrakło
Kuchnia po mojemupuree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora
Poezja smakuprzeciwpasożytnicze. Biorąc pod uwagę tak korzystne działanie marchwi, zapraszam do udziału w akcji , w której marchew jest najważniejszym składnikiem dania . Przesyłajcie swoje pomysły na dania ciepłe i zimne - sałatki, surówki, zupy, desery, soki, obiadki dla dzieci i inne, które przyjdą Wam do głowy. Z przyjemnością poznam Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem marchewek typu baby oraz marchewek kolorowych dla podkreślenia
Weekendy w domu i ogrodziesamym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenwszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami. Polecam I życzę smacznego
Smaki Edytysklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :) Składniki: 2kg białej kapusty 2kg buraków Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 ½ łyżki soli
Smakowy Rajjajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka StronaRestauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made it simpler - thanks to this, I just needed between
Qlinarnie i QlinarnieMalwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki: 150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy ocet (ostrożnie, tak do smaku
Qlinarnie i QlinarniePrimavika. Cena: ok. 9 zł. Masa netto: 250g. Całkiem smaczne, bardzo dobrze doprawione. Idealne na grilla. Świetne, gdy nie ma pomysłu na obiad – jako dodatek do kaszy/ziemniaków i surówki (po podgrzaniu). Wystarczają na 2 obiady. Vegetarian steaks Ingredients: non-GMO soy protein, olive oil, seasonings, ascorbinic acid (vitamin C) – anti-oxidant. Product contains soy, mustard grains, trace amounts
Qlinarnie i Qlinarniedań jarskich, a tu miła niespodzianka - jest kilka rodzajów naleśników, ser prażony, pierogi, placki ziemniaczane i pizza (zupy są niestety na kościach). W Kryjówce jest do wyboru mnóstwo pysznych surówek i sałatek (wszystkie są na wagę). Dla wegan niestety opcji brak. Zamówienia składamy przy bufecie. French onion soup Add some toasts with cheese and you’ll get a delicious
Qlinarnie i Qlinarniejest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona
Kuchnia z widokiem na ogródformujemy kotlety i obtaczamy w otrębach lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gotowe :) Podajemy je do wszystkiego. Świetnie będą pasować z ryżem basmati i surówkami. Mogą również być kotletem w kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach
vegetaniemarchewka, pokrojona w plasterki, lekko podgotowana z dodatkiem mleka sojowego. W tym wypadku mleko sojowe sprawdza się jako dobry zamiennik mleka krowiego, który smacznie łączy się z marchewką. Taka surówka stanowi smakowity, ekonomiczny i łatwy do przygotowania dodatek do dań. Dlatego serdecznie go (jak i samą marchewkę) polecam. Bo marchewka to warzywo bogate we włókna roślinne (czyli błonnik). Dlatego świetnie
MODA NA BIOwierzch, ale nie zbyt dużo, aby masa nie opadła. Ser posypujemy delikatnie oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150-160 C na ok. 20 min. Podajemy z surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym z kilkoma kroplami ostrego sosu chilli. Nasza propozycja na sałatkę: 3 dowolne rodzaje sałat, pomidory koktajlowe, papryczka chili, kukurydza, dymka, kiełki rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz, ocet
vegetanieoczywiście również polecamy unikać soli. Wyjdzie Wam to tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie
vegetanieCałość układamy na papierze do pieczenia i porządnie zwijamy z każdej strony. Papilotki z łososiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 9 minut. Podajemy z frytkami i surówką
Mango PapajaZraz mielony to mięso, które często gości na stołach polaków. Podajemy je na różne sposoby - moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, 1 łyżka suszonych
Kuchnia BeatySemco : oleju z pestek dyni i oleju lnianego. Są one bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega
Marta Gotujemożna wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać do tego surówkę np. z białej kapusty lub marchewki z groszkiem - obiad jak znalazł! :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compolędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrozgrzany olej wsypujemy mrożone warzywa i smażymy 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sól,pieprz i przeprawy do smaku . Podajemy gorące np. jako surówka do obiadu lub na kolację. Możemy oczywiście zrobić samemu dowolną mieszankę warzywną ze swoich warzyw. Kroimy wtedy warzywa na duże kawałki i wsypujemy na patelnię. Jest to potrawa zdrowa i bardzo
Przepisy i porady kulinarneoliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra
mojewypiekiinietylkorazie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami
O kuchni z uczuciemdobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków… i nie tylko. Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkopełni zrelaksowani rzecz jasna), w kuchni będą już na Was czekać gotowe maleństwa. Co można przygotować z ugotowanych buraczków? Barszcz wigilijny, różnego rodzaju sałatki, przeciery, surówki, placuszki i co tam sobie jeszcze wymyślicie :-) Buraczki (bulwy): 50 g -70 g Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 20 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania Buraczki (bulwy) średnie
Szybko Szybkowarminut, aż ser roztopi się i delikatnie zarumieni gotową zapiekankę wyjmij i odstaw na ok. 15 min, aby delikatnie zastygła serwuj na ciepło lub zimno z sałatką lub surówkami Natłuść całą foremkę oliwą. Na dnie foremki ułóż dwie warstwy plastrów ziemniaków, obie przypraw solą i pieprzem. Polej ziemniaki połową cebulki z tłuszczem z patelni. Rozłóż równomiernie posiekane jajka (wszystkie
Szybko SzybkowarCzuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkominut do lodówki.2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Mięso odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.3. Tortille rozgrzewamy, nakładamy warstwę surówki z czerwonej kapusty i kilka kawałków mięsa. Zwijamy i podajemy.Smacznego
Kuchnia domowa AniWarto też przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były
Stare Garyzamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam! :)* bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona
Kraina Miodem Płynącamięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło- 50 g* czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne
Kraina Miodem PłynącaSzybka sałata jako dodatek wypełnienie dania obiadowego. Drugie danie obowiązkowo musi zawierać surówki, sałaty lub inne kombinacje warzywne.Jogurt i mleko wymieszać, wsypać sos sałatkowy i wymieszać go. tak przygotowany odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać kiełki, szczypior i odsączoną kukurydzę oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodać sól i pieprz i wlać przygotowany
Ewa w kuchnioprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką
Ewa w kuchnismaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto
Słodka StronaWstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnysmażymy do uzyskania złotego koloru. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku. Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnyzupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby
Gospodyni Miejskabyła zbyt rzadka dodać bułkę tartą.Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy
Gospodyni MiejskaMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprzny smaczekziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitjeżeli żeberka są bardzo mięsne.Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami.Smacznego
kolorowotorcikowomiękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj
Walijskie Pichcenieminut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty
Walijskie Pichceniesmaku dodać kucharka i pieprz mieszając podsmażać do odparowania płynu na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ"............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSmażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ziemniaczki gotujemy. Ostudzone kroimy w plasterki. Posypujemy solą i ziołami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rybkę ze smażonymi ziemniaczkami podajemy z surówką- u mnie taka z pekińskiej
Aga w kuchniŚmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki
Monia miesza i gotujeutrzeć ze solą Dodać do przestudzonej cukini , doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny - wymieszać Podawać do pieczywa z żółtym serem lub wędliną. Pomysł zaczerpnęłam z pozycji H. Nowak " Surówki , sałatki
Proste Potrawypolewamy oliwą z sokiem lub octem. Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :)Pomysł z GW-" Palce lizać"Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam
Proste Potrawyzimno do chleba, a na ciepło do obiadu. Potrzebna tylko surówka :) Składniki : mięso mielone około 1 kg 1 cebula 2 jajka + 2 jajko lekko ugotowane sól, pieprz, papryka ostra mielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia 3 plastry tłustego boczku Przygotowanie : Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć ) Cebulę pokroić
Proste Potrawyosolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewypopularnej przyprawy- maggi.• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle
Moje domowe kucharzeniezaskoczyć gości na przyjęciu. Dodatek pistacji w pesto nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka, którą robiłam już w tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego Post Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej pojawił
Marta Gotujeplanowałam więc polecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę
Mienta blogmięsa. Całość dość obficie zalewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika gdy ziemniaki będą już miękkie. Nakładając na talerze mięsko polewamy sosem śmietanowym, a całość podajemy z surówką. Jest to jedno z najlepszych mięs jakie w życiu jadłam! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkistole, kiedy byłam jeszcze dość małym dzieckiem. Jeżeli macie ochotę na trochę inne knedle, to polecam ten przepis sprawdzi się świetnie. Zamiast sosu, knedle można podać ze skwarkami i surówkami. Przyznaję, że ta wersja smakuje mi dużo bardziej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrytartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło mi sporo. Część można zamrozić lub zjeśćnastępnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę
Ratunku obiadsobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier
Ratunku obiadjuż wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżką winiaku czy gęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food(click
Mia Cucina Sofietareguły razem z porcją wywaru z gotowania).A potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipołączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPowoli w internecie pojawiają się nowe propozycje na Wielkanoc. Myślę, że ten przepis spokojnie można przygotować nie tylko na święta. To sałatka makaronowa z kukurydzą
Moja smaczna kuchniaSałatka z soczewicy i tuńczyka to mój pomysł na dzisiejszy obiad z rybą w roli głównej. Choć główną rolę w tym przypadku skradła soczewica. Do przygotowania
DietologLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli kilka lat temu ktoś zapytałby mnie czy lubię sałatki śledziowe, odpowiedziałabym, że nie. Nie byłaby to wprawdzie kompletna odpowiedź, bowiem w tamtym czasie po prostu
Smaki Na TalerzuOstatnio zakupiłam zbyt dużą ilość batatów. Nadszedł w końcu ten moment, że stwierdziłam, że nie zdążę ich przejeść zanim obeschną. Zmotywowałam się (wszak nie lubię wyrzucać
Zielona KuchniaSzybka sałatka, idealna do potraw z grilla ale nie tylko, jako samodzielne danie będzie znakomita. Mamy tutaj trzy rodzaje ogórków czyli zielone, małosolne bądź kiszone i
Moje Małe CzarowanieNie znam drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie znajdziecie tyle przepysznych i najlepszych pomysłów na koktajle. Sprawdzone przepisy, na zdrowe i pożywne koktajle, tylko tutaj, na
Moja smaczna kuchniaDziś mam do zaoferowania pyszną sałatkę. Jest aromatyczna, smakowita, pasuje do obiadu i nie tylko. Zajadajcie na śniadanie i kolację i bądźcie zdrowi bo taka ona
Moje Małe CzarowaniePrzed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi
Moja smaczna kuchniaZielona sałatka która zwiastuję wiosnę. Lekka, zdrowa powstała z tego co miałam w lodówce. Idealna na poświąteczny posiłek. A że lubię bardzo zielone warzywa wyszła
wesoła kuchniaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiBardzo fajny sposób na dodatek do naszego obiadu , do tego bardzo szybki w przygotowaniu , zasmakuje lubiącym
Mój SmakZielona sałatka z grillowanym kurczakiem to propozycja na drugie śniadanie do pracy tzn. lunchbox, nawet na drugie śniadanie lub kolację w domu. Warzywa są ważne w
Magiczny GarnekPychotka Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka w mojej kuchni, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu... Składniki: 10 ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól
Pelusiowa KuchniaPrzygotowywanie sobie posiłków do pracy jest dla mnie nieco problematyczne. Przede wszystkim ne chcę zabierać kanapek, bo są one dla mnie mało atrakcyjne. Nie przepadam też
Kasia Sarna- Mamo, co będziesz robić? - Sałatkę z kozim serem. - A co w niej będzie? - A szpinak, maliny, kemowy sos balsamiczny.... - To będę musiał chałkę stostować i może
Blondynka GotujeDzisiejsza sałatka sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale będzie też dobrym pomysłem na grilla, czy ciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do
Wrzosowa PolanaOdwieczny problem - co podać do grilla?;) Zazwyczaj spotykam się z sałatką z miksu sałat, warzyw i fety, ale ja mam inną propozycje:) Sałatka z młodych ziemniaków
Szefowa kuchniseler naciowy - 1 op ogórek zielony - 1 szt jabłka -2 szt cebula czerwona -1/2 szt marchewka -2 szt jogurt naturalny - 100 ml cukier -2
Camilla w kuchniWarzywa z gotowania rosołu przeważnie nie cieszą się sporą popularnością. Przeprowadzając wywiad z moimi koleżankami większość wyrzuca je do kosza bo po co to komu? Wy
Moje Małe CzarowanieKolejny piątek i kolejna błyskawiczna propozycja. Tym razem na sałatkę, która możecie podać do grilla, do obiadu, nadziać nią tortillę czy po prostu zjeść jako lunch
Magiczne Życie Martyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku. Można je podjadać bezpośrednio ze słoika
Di gotujePyszna, młoda kapusta z dodatkiem marchewki i dużej ilości koperku. Szybki, smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1/2 cebuli 3 ząbki
magiczna kuchnia KasiSałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii W oczekiwaniu na świeże warzywa z ogródka. Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść
Wino Francja KuchniaTą sałatkę zrobiłam na śniadanie, kiedy potrzebowałam trochę wolnego miejsca w lodówce. Wyszło jak zwykle… spontanicznie, ale bardzo zdrowo i smacznie. I oto chodzi. Mąż
Mieszam w Garnkuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka idealnie nadaję się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest prosta, szybka i jednocześnie niezwykle pyyyszna. Smak jajek i paluszków surimi - idealnie przełamuje ostrość szczypiorku oraz
Di gotujePróbowaliście mozzarelli z aromatycznej zalewy? Jak dla mnie bomba. Tym razem wzbogaciłam ją smakiem oliwek i suszonych pomidorów. Zioła tylko dopełniły całości Składniki: 20
Z Majeczką w kuchniCoś szybkiego z prostych składników :) Składniki dla 2 osób 2 średnie marchewki 1/2 jabłka 1/2 łyżeczki octu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka majonezu 2 łyżki
Piekielna Kuchnia PatiLekka,krucha sałatka z grejpfruta z dressingiem sezamowym. 1 krucha stała 1-2 grejpfruta kilka pomidorów małych ziarna sezamu i siemienia lnianego Dressing: ********************* oliwa sezamowa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeśli lubicie sałatki z nutą owocową, ta będzie dla was fajną propozycją. Makaron w kształcie ryżu daje inny wygląd sałatce. Polecam na imprezę karnawałową czy spotkania
Garnkowe fanaberieProsta sałatka z buraków, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: 2 spore buraki cebula 4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu czubata
e-PrzepisyKulinarneSezon grillowy w pełni, grillujemy nie tylko mięsa, ryby, sery ale i warzywa które są rewelacyjne. Ja oprócz kukurydzy uwielbiam jeszcze cukinię grillowaną. Cukinia grillowana Składniki
Kulinarne życieSkładniki tortellini z mięsem, 1 opak brokuł, 1 szt jajka, 4 szt kukurydza, 1/2 puszki filet z kurczaka, 1 szt bulion drobiowy, 1l majonez, 3
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g boczku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela
magiczna kuchnia KasiŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że
Moje Małe CzarowanieOstatni miesiąc tego roku postanowiłam rozpocząć od śniadania z cytrusami w roli głównej. Wczoraj dostałam sporo dużych gruszek, pyszne, słodkie, a jednocześnie delikatne w smaku i
Moja smaczna kuchniaDuszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy
Ogrodnik w podróżySałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy
zobacz ich smakSkładniki: 2 1/2 kg kapusty 1 kg marchwi 5 cebul zalewa 2 szklanki oleju 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4
kgwjanczewoPołączenie brokuła i żurawiny plus chrupiący słonecznik i feta - ideał. Na pomysł takiej sałatki wpadłam na spontonie kupując brokuł i słonecznika, zobaczyłam żurawinę i od razu
sierotka maRysia w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g
Di gotujeJest to sałatka rodem z Tajlandii a znalazłam ją na blogu u Kingi Paruzel. Sałatka jest przepyszna, czerwony pieprz fajnie strzela pod zębami. Dressing na bazie
Moje Małe Czarowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu jest szybka i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie tuńczyka, to polecam Wam również inną
Kulinarne Przeboje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułami, fetą i migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie
Kulinarne PrzebojeDelikatna i lekka sałatka, w sam raz do obiadu, do pracy czy szkoły. Dressing z musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1
Garnkowe fanaberieSkładniki: 4 większe marchwie, 30g masła, puszka zielonego groszku, 1 i 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. Przygotowanie: Obrać, umyć i pokroić na talarki
W kuchni u MonikiSkładniki: marchew (ja dałam 5, różnej wielkości), masło, dwie łyżeczki cukru, pół cytryny, łyżeczka mąki. Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć
W kuchni u MonikiOstatni weekend sierpnia ma być podobno upalny. Dzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie
Moja smaczna kuchniaW mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę
Smaki EwyDzisiaj kolejna sałatka na blogu. Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i
Smaki EwyWarzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko
Smaki EwySezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości
Smaki EwyLetnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia
zobacz ich smakMało kto zastanawia się nad tym,że ten sam posiłek zjedzony na gorąco lub na zimno różnie się przyswaja w naszym żołądku.Węglowodany tak własnie mają
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj pomysł na łatwą do przygotowania, a jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę. Komponuje ona kilka składników, które znane są z tego, że dobrze czują się dobrze w
Kulinarna PokusaTzatziki Tzatziki są fenomenalnym odstępstwem od pospolitej mizerii z ogórków. Gdy tylko zaczyna się sezon ogórkowy są one częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki
na moim stole...Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a
Kuchcik gotujeSkładniki: 1 mała kapusta pekińska pół cebuli mały kawałek pora 1 duża marchew 1 jabłko sok z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy sól pieprz
The Sweet DamselModra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję
Rozpustne gotowanieSmaczny dodatek do dań głównych Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki
R'n'G KitchenCzyż lato nie jest cudowne? Ma tyle do zaoferowania, że czasami nie wiadomo na co się zdecydować. Zarówno w kuchni jak i poza nią tak wiele
Przysmaki Karolki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria
Kulinarne PrzebojeBardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie
Stare GarySezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora
IzaGotujeHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki
wyzwania kuchenneWieczorami bardzo lubię jeść zdrowe, przepełnione witaminami sałatki. Dziś przedstawiam Wam jedną z nich. Sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi jest sycącą, zdrową i
Słodkie okruszki"Sałata jest warzywem dostępnym przez cały rok. Może być zielona , czerwona albo fioletowa. Słodka lub gorzkawa. O liściach gładkich jak i karbowanych . Wśród wielu odmian każdy
Wiem co jemWitamy w trzecim wydaniu Weekendu z grillem, który przygotowujemy wspólnie z Dobrą Kiełbasą . Jak już wcześniej mówiłem jest to portal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale
Marder&Marder ManufactureJako że mój najukochańszy mąż kupił mi nie taki ser co trzeba musiałam sama się po niego pofatygować :) Poszłam do Fresh Marketu i przy okazji postanowiłam
Marder&Marder ManufactureUwielbiam tego typu sałatki o wiele bardziej niż wszystkie majonezowe. Sałatka wymaga niewielu składników, ale ich zestawienie wychodzi bardzo smaczne. Składniki: dwie garście rukoli garść pistacji
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniakami (po sezonie, mogą być zwykłe ziemniaki), chipsami z boczku i czerwoną fasolką. Składniki: 7 szt. średnich, młodych ziemniaków puszka
e-PrzepisyKulinarneMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żyjemy w dobrych czasach – mamy szeroki dostęp do bardzo wielu warzyw i owoców, o których ludzie żyjący w czasach …
My Blueberry CornerSmak dzieciństwa, obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu Składniki
Z Majeczką w kuchniGotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić
Walijskie PichcenieSałatka Cezar, od dawna się za nią zabierałam. Zabierałam się i przekładałam, zabierałam i odkładałam jej przygotowanie, sama nie wiem dlaczego. Nie jest skomplikowana, łatwo się
dom-agi.plSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z
Moja DelicjaWitajcie dzisiaj przychodzę do was z przepisem na przepyszną sałatkę bambusową! Składniki: - 1 puszka kukurydzy - 150g żółtego sera - 3 ogórki kiszone - 150g szynki konserwowej - 1 słoiczek
Tanio szybko zdrowoMuszę przyznać, że najbardziej lubię buraczki na ciepło i dlatego najczęściej pojawiają się na naszym stole. Doskonale takie buraczki pasują do smażonych lub pieczonych dań i
UgotujmyTo.plStrasznie byłam ciekawa jak smakują bataty. Bardzo mi się podobały dania z nimi, jednak do dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku
Blondynka GotujeKolejna szybka i bardzo smaczna sałatka. Uniwersalna, fajnie komponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej
Kuchnia z widokiem na ogródTo jest mój klimat. Dobra sałatka, dobry ser i ja już nic nie chcę więcej! W tym roku nie było porządnej zimy, zastanawiałam się ostatnio, czy
Blondynka GotujeSmaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie
dom-agi.plKuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa
mojewypiekiinietylkoKolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym
Stare GaryZagospodarowanie świątecznych resztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z cebulą przysmażoną
Stare GaryTo jedna z moich ulubionych jarzynek podawanych do obiadu. Każdy ma swój własny sposób na marchewkę - oto mój :)Składniki:marchewka (świeża lub mrożona)masłowodacukiersólSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa AniEfektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'aDobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól
Stare GaryPrzepis na blogu Luzomanii . Kolejny przepis portugalski - bób można jeść na wiele sposobówskładnikiok 1/2 kg bobu , ugotowanego i wyłuskanegougotowane na twardo jajko2 szalotki lub
Stare GaryMało było w domu składników, a potrzebny był jakiś zapełniacz. I tak powstała sałatka , której pierwowzorem jest libańska sałatkaTabule.składniki 150 g kaszki kuskus
Stare GaryCoś, co zna chyba każdy - sałatka warzywna z majonezem. Uboczny produkt rosołów i wywarów. Robię ją rzadko, może dlatego , że był czas kiedy pojawiała się na
Stare GaryŚwietna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki
Stare GaryOrzeźwiająca, pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej
Kraina Miodem PłynącaOto sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste
UgotujmyTo.plZnacie powiedzenie mówiące, że „kto jada sałatki jest piękny i gładki”? Jeśliby się nad tym zastanowić to ma to o tyle sens, że w
UgotujmyTo.plTym razem sałatka ze śledzikiem - taka mała odmiana.Składnikiem podstawowym są oczywiście śledzie solone, które musimy wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej
Maminek kulinarnyDuszona marchewka z groszkiem...Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.Kulki zielonego groszku.A całość oblepiona maślaną zasmażką.Idealny dodatek do obiadu!Składniki:4 średniej wielkości marchewek;Puszka groszku konserwowego
Gospodyni MiejskaSkładniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między
Walijskie PichceniePrzepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym
Anioły w kuchniSos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony dodatek do wielu dań, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu.sk
Monia miesza i gotujeWersja na zimno; Kilka obgotowanych buraczków zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz sok cytrynowy do smaku Wersja na ciepło: Buraczki
chwile dla mnieKolejny smaczny pomysł na buraczki. Tym razem taki, by jak najmniej było czuć buraki w burakach, ponieważ mój T. za nimi nie przepada :) Składniki: 3 buraki
chwile dla mnieLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty
chwile dla mnieDzisiaj kolorowo i smacznie i zdrowo. Rukola z gruszką i granatem to fajne połączenie smakowe. Znajdziemy smak słodki, słony i kwaśny. Na talerzu fajne kolory więc
Ala piecze i gotujePaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeBardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniKuskus z lazurem i winogronamiSkładniki: 1/3 opakowania kaszy kuskus kilka jasnych i ciemnych winogron gruby plaster sera lazur pieprz Przygotowanie:
Moja smaczna kuchniaNie wiem czy kiedykolwiek dodam zaległe wpisy...czasem są takie przepisy, które robiłam jakiś czas temu, a nie zapisałam co i jak...ale w miarę możliwości
Moje domowe kucharzenieKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantnaSkładniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko brokuły świeże duża
Moja smaczna kuchniaSkładniki: makaron spaghetti na dwie porcje pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku cztery garście startego sera grana padano/parmezanu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: kromka razowego chleba 1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 ząbka czosnku zioła: koperek, natka
Moja smaczna kuchniaUwielbiam zasmażane buraczki! Od zawsze :D. Najlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku
Przepisy AleksandrySałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotujeTa sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza
Ala piecze i gotujeSpogladam za okno i widze szare chmury, takie z ktorych pewnie zaraz spadnie deszcz. Pogoda na dzis nie jest juz taka optymistyczna jak kilka dni temu
Przysmaki KarolkiPowrocila zima. Przypomniala sobie o nas w chwili gdy ja juz na dobre rozkoszowalam sie iscie wiosnennym klimatem. Kilka dni temu mialam wrazenie, ze spadl pierwszy
Przysmaki KarolkiJedna z najbardziej znanych jarzynek. I o dziwo niewielkie modyfikacje sprawiają, że odkrywam całkiem inny jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam dodanie
Buniabaje w kuchniJakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka
Buniabaje w kuchniDzisiaj jeszcze jeden wpis. Nie będzie mnie do niedzieli. Troszkę po odpoczywam z siostrą i siostrzeńcem. Na pewno odwiedzę brata i Jego rodzinkę. Taki krótki dwu
Magiczne Życie MartyPrzepis na lekką i pyszną sałatkę do pracy czy na piknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu
Magiczne Życie MartyDzisiaj sałatka z kuchni arabskiej. Pierwszy raz zagościła w mojej kuchni i już wiem że kasza kuskus będzie częściej u nas jadana. Sałatka godna polecenia. Idealna
Magiczne Życie MartyPogoda za oknem nie sprzyja jedzeniu sałatek , ale na szybki lunch bądź lekką kolację sałatka będzie jak znalazł. Sprawdza się też na imprezach czy spotkaniach rodzinnych
Magiczne Życie MartyMiała być sałatka Cezara w w wersji ekspresowej, którą zrobiła Nigella Lawson, ale musiałam coś pokombinować, bo nie miałam wszystkich składników i wyszła moja sałatka. Jest
Magiczne Życie MartyPost Marchewka ‚ na krótko ‚ z groszkiem (marchewka na słodko) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i wędzonym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje