barku był niezbyt słodki likier z aronii, powstała szybka polska wersja tego kurczaka 😋 Składniki (na 3 porcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę, sos sojowy i likier z aronii
Weekendy w domu i ogrodzieDanie szybkie i lekkie. ok 500 g piersi kurczaka ok 300 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku słodka papryka w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz biały bukiet warzyw kwiatowy firmy Hortex 200 g kaszki kuskus Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy pieprzem oraz niewielką ilością soli(...)misce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz olej. Dodajemy kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso pokryte z każdej strony jogurtem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do czasu, aż „skorupka
Smaki Na TalerzuAsia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami (4 porcje) Składniki na sos: 1 szklanka(...)wody 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka białego wytrawnego wina ⅛ łyżeczki przyprawy pięciu smaków ⅛ łyżeczki łyżeczki mielonego pieprzu Reszta składników: 1 duży brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka
karmelowypomidorów koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 4 łyżki kaparów bazylia świeża lub suszona olej rzepakowy z bazylią sól, pieprz Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka pokroić w niewielkie paski i podsmażany na oliwie, posypując przyprawami (solą, pieprzem i bazylią suszoną). Sałatkę poszarpać na mniejsze kawałki, pomidora(...)ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa z kurczakiem. Sos: Wymieszać ze sobą majonez, miód i sos sojowy. Sałatkę polewamy sosem dopiero po podaniu na talerz. I dekorujemy liśćmi bazylii. Smacznego:) Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka Cezar Artykuł Sałatka Cezar pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwyrzeczeń. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 300 g makaronu z alg morskich kostka tofu (200 g) 300 g świeżego groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody(...)porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj
Food Squarezakupów przez internet! W sklepie frisco.pl znalazłam ogromny wybór ciekawej zdrowej żywności. Kilka kliknięć i za 2 dni zamówienie przyjechało prosto do domu :) —>KLIK Przygotowałam czarny makaron sojowy z dodatkiem oleju z czarnuszki, czarnego sezamu, truskawek, szczypiorku i sera korycińskiego z czarnuszką. Przepyszne połączenie, które przypadło do gustu nawet mojemu dziecku. Polecam :) 3 porcje: opakowanie spaghetti z czarnej(...)przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączony mieszamy z olejem z czarnuszki i nakładamy na talerze. Na każdą porcję nakładamy pokrojony ser oraz truskawki […] Artykuł Czarny makaron sojowy z truskawkami, szczypiorkiem i serem korycińskim pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTrzymajcie kciuki za udany wyjazd :] Lubię podróż pociągiem, nie mogę się doczekać. SKŁADNIKI 3 łyżki płatków jaglanych 1/3 szklanki mleka migdałowego kiwi łyżka nasion chia 1/2 szklanki mleka sojowego garść nerkowców WYKONANIE Płatki jaglane gotujemy ok 3 min w mleku migdałowym, następnie przekładamy je do pucharka. kiwi obieramy, część układamy woków pucharka, resztę kroimy w kosteczkę i wraz z orzechami(...)nerkowca przykrywamy warstwę jaglanki. Nasiona chia mieszamy z mlekiem sojowy-dokładnie mieszamy. Odkładamy na chwilę do stężenia- ok 15 min (ja tego nie zrobiłam, co było błędem). Zgęstniałe już troszkę nasiona chia przelewamy do pucharka, po czym odkładamy do lodówki
healthy dreamsKolejny przepyszny i zdrowy koktajl, który można pić bez końca. Dzięki jeżynom koktajl ma wspaniały smak i przepiękny ciemnofioletowy kolor, a syrop klonowy i mleko sojowe waniliowe podbijają smak owoców. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI 1 szklanka jeżyn 1/2 szklanki malin 250 ml mleka sojowego waniliowego 1-2 łyżeczki syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
DefinicjaSmakumięso, ale ciii! :)) KOTLETY BROKUŁOWE Z TOFU (WEGAŃSKIE) bazowałam na tym przepisie // 7 kotletów ~kostka (180g) tofu - u mnie naturalne ~250g brokuła ~1/2 szklanki płatków owsianych ~łyżka ciemnego sosu sojowego ~sól, pieprz i inne ulubione przyprawy bułka tarta do panierowania kotletów i olej do smażenia* Brokuła gotujemy do miękkości. 1/4 płatków owsianych gotujemy oddzielnie w 1/2-3/4 szklanki wody(...)misce widelcem rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15 minut. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem/kaszą, u mnie razowy kuskus. Smacznego! :) *ja swoje kotlety, żeby było zdrowiej, upiekłam ;) Piekłam je ok. 30 minut
chili & sugarTERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia w każdym większym(...)piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru 1 cm świeżego imbiru
Słodko-Słony Świat Ilonypędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu chow meinSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić(...)cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa.W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie. Umytą paprykę
Mix smakupodudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru(...)zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Sajkofanka smakuzalewy ananasa z puszki lub ewentualnie 1 dodatkowa łyżka cukru sok z 1/2 limonki lub z 1/2 małej cytryny 1/4 szkl octu octu ryżowego lub jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego solonego 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej woda Papryczkę posiekać na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. 1 szkl wody zagotować w rondelku z białym(...)cukrem, chilli, czosnkiem i imbirem. Gotować ok 5 minut. Dodać cukier brązowy, ocet ryżowy, sok z limonki/ cytryny, sos sojowy oraz sok z ananasa lub sos śliwkowy. Całość wymieszać i zagotować. W odrobinie zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zalać nią sos. Dokładnie całość wymieszać i pogotować do momentu zgęstnienia. Skosztować odrobinę sosu i można dodatkowo doprawić. Jeśli smak jest
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Bon appetit mon amiegrzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty(...)wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy, po kolei każdy placek - moczę na 2 sekundy
Zasmakuj Kuchni