kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Tymczasem pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół, po czym na ukośne(...)każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy piwem i dusimy ok 30-40 min. Pod koniec duszenia roladki wyciągamy,ściągamy nitki,sos doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Możemy zagęścić 1 łyżką mąki. Roladki ponownie wkładamy do rondelka i dusimy jeszcze krótką chwilę
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 750 g warzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych. 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki przecieru 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, Wykonanie: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody(...)Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut na patelni. Smacznego
Mój pomysł nasztuki Cebula – 1 sztuka Kakao gorzkie – 1 łyżka Imbir – 2cm kawałek Natka pietruszki – 1 pęczek Kasza jaglana – 200g Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g Sól, pieprz, sos sojowy Mąka jaglana – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Surową marchewkę i wcześniej(...)ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao. Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem. Normal
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: 1,2 kg mięsa z udźca indyka 10 łyżek sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 4 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki startego imbiru ryż basmati 3 łyżki sezamu Sposób wykonania: Oczyszczone mięso kroimy na małe kawałki. Na patelni mieszamy i rozgrzewamy składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, imbir
Qchnia po prostuduszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju, aż do odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam(...)pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcałego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Jabłko obieram i ścieram(...)tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem. Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował. Natkę siekam, dodaję
JejKuchniaMINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: Około 1-1 ,2 kg boczku surowego, 4 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku
JejKuchniapodudzi a z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 5 łyżek oleju, 10 ml sosu sojowego, 6 małych cebul, 10 małych ziemniaków, świeżo mielony pieprz i sól, 4 cienkie plastry masła. Przygotowanie: Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam
JejKuchniaSKŁADNIKI: 4 duże czerwone buraki winegret: 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki(...)małej trzepaczki/rózgi lub widelca utrzepać na gładką gęstą emulsję. Dalej utrzepując dodawać w małych porcjach pozostałe płynne składniki. Spróbować i odprawić solą i pieprzem. Pamiętać należy, że sosy sojowe zależnie od rodzaju mogą być słone same z siebie. Winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone
Sztuka gotowania w/g Samirydziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy(...)sobą kapustę, groch oraz cebulę z grzybami. Wszystko podlewamy delikatnie wodą. W moździerzu ucieramy ze sobą pieprz ziarnisty, majeranek, sól i kminek. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy sosem sojowym. Wszystko gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliła - w razie potrzeby możemy ją podlewać wodą. Na sam koniec dodajemy do kapusty
Taste Therapymusi być nudna. Składniki: - pół kg szynki wieprzowej - 250 g pomidorków cherry - średnia cukinia - główka czosnku - kilka gałązek świeżej bazylii - 2 czerwone cebule Marynata: - 2 łyżki sosu sojowego (koniecznie kikkoman ! jeżeli nie mamy sosu tej firmy, lepiej go pominąć, bo kiepski sos sojowy może zepsuć smak mięsa) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 posiekane ząbki czosnku - zioła prowansalskie (sporo
Cook&Lovemakaronu ryżowego imbir rozmaryn ostra papryka olej do smażenia Składniki na sos: sok z dużej, dojrzałej pomarańczy sok z limonki 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania sosu: Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym jasnym i mąką ziemniaczaną. Sposób wykonania: Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy
Przepisy kulinarne babci Antoninypomarańczowego kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce. 4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj **************************************** Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy sos rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety(...)kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut, dodaję przecier i cukier, duszę razem kolejne
Kuchnia w szuwarachdanie nie nadaje się do eleganckiej konsumpcji :) Burger z łososiem /porcja na 2 burgery/ ok.250 g łososia świeżego sałata pomidor czerwona cebula awokado majonez anchois (opcjonalnie) sól, pieprz sos sojowy (opcjonalnie) bułki sezamowe Łososia doprawić solą, pieprzem i jeśli lubicie sosem sojowym (wtedy mniej soli). Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować z obu stron do zarumienienia. Bułki przekroić na pół
Biały fartuszek