sojowy - 500 przepisów (strona:14/34)

SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 184

czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON(...)dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum ok. 30 minut aż soczewica zmięknie

Calzonella.com
Pasztet z selera 209

pokrojone w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku  20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Soba z kurczakiem teriyaki 216

porcje   - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem   - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku - 1-2 łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania   Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka(...)paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy

Simple Dish
Kurczak z warzywami po chińsku 143

bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu(...)podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu

talerz przyjemności
Tajskie zielone curry (Thai green curry) 198

green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette ) 1 duża cebula (1 big onion) 2 łyżki sosu sojowego (2 tbs of soya sauce) 2 łyżki sosu rybnego (2 tbs of fish sauce) sok z połówki limonki (1 tbs of lime juice) szczypta cukru (a pinch of sugar) Przygotowanie (Recipe(...)Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor

Jacob Tastes
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Zupa grzybowa z kaszą 152

kaszy jęczmiennej np. perłowa, opcjonalnie 4 średnie ziemniaki przyprawy: sól, 3 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz suszone zioła: tymianek lub majeranek opcjonalnie do zabielania mleko roślinne lub śmietanka sojowa. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę(...)garnka z warzywami. Dodajemy suszone zioła i gotujemy razem parę minut, dodajemy wywar z gotowanych grzybów. Doprawiamy całość do smaku. Jeśli chcemy zabielić możemy użyć: mleka roślinnego lub śmietanki sojowej. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biała kasza gryczana z krewetkami, szpinakiem i sosem sojowym 145

krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz(...)momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj szpinak, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj i smaż 2 minuty (aż szpinak ‚zwiędnie’). Następnie dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 193

Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję(...)dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem zapiekany w Piekarniku 203

Znakomity Filet z Kurczaka zapiekany ze szpinakiem z dodatkiem sosów sojowych ciemnych z dodatkiem chilli i sosu słodko-kwaśnego dodaje pazura tej potrawie.  Jest bardzo Łatwy w przygotowaniu. Lubię tę wersję kurczaka bo jest bardzo soczysty w smaku a zarazem delikatny. Polecam bo warto spróbować:) SKŁADNIKI: 2 Filety z Kurczaka bez Skóry 50 g Świeżego Szpinaku 2 Łyżki Sosu(...)Słodko Kwaśnego lub Chilli 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 10 Dag Sera Żółtego Tartego  Pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Kurczaka Myjemy Przekrawamy  na Pół  Filet Polewamy Sosami Kładę Szpinak Dodać Przyprawy Włożyć do Piekarnika piec ok 40 min  Na sam Koniec dodaję ser Żółty  Zapiekam

Gotowanie Patki
Faszerowana ćwiartka kurczaka 151

ćwiartki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 1 słodko-kwaśne jabłko sól, pieprz 2  łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego. 1 łyżeczka imbiru  Wykonanie - Oliwę , miód ,ocet,sos sojowy  i imbir wymieszać. - Wytrymować ( usunąć) kości górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze

Eli Gotowanie
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 229

Wyjmujemy ziele i liście, a resztę przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy ze śmietanką (sojową lub 30%) lub jogurtem (np. sojowym), posypujemy koperkiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 197

Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7.  Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8.  Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9.  Spaghetti od Nicole / Nicole(...)vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 321

Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić

kulinarnyswiatdomi
Bób z cukinią 102

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz
Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem 116

chili                    - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę(...)oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado

Wegańska kuchnia orientalna