Podsmaż cebulę przez 3 minut na 2 łyżkach oleju roślinnego, po czym dodaj nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki rozmarynu Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronen, dodaj pozostałe grzanki i posyp świeżym rozmarynem. Smacznego
greenscarfWEGAŃSKA JAGLANKA NA ZIMNO /przepis własny/ 50 g płatków jaglanych mleko migdałowe (lub inne) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu sojowego malinowego łyżka mielonego siemienia lnianego mus truskawkowy wymieszany z łyżeczką bio proszku z moringi (The Essence of Africa) poziomki i maliny karmelizowane nerkowce dżem domowej roboty Płatki zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad ich poziom i wymieszać
Poranek na słodkowww.naturalniezdrowe.com.pl , który równocześnie jest polskim producentem zdrowej żywności, a oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki na budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki (na 2 obiady, dla dwóch osób, lub jeden na 3-4 osoby) Sos: 4 łyżki słodkiego sosu chilli 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru
Kocham Czekoladęsię pod rękę. Składniki: - kilka liści sałaty lodowej - 1 papryka (u mnie zielona, ale każdy kolor jest w porządku) - 1 pomidor - garść grubo posiekanego koperku Sos: - 1 łyżka sosu sojowego - 3/4 łyżeczki octu jabłkowego - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku - pieprz do smaku Sałatę targamy na małe kawałki, paprykę kroimy w kostkę o takiej wielkości, jaka nam pasuje
Kulinarne zapędy Kokosaduże burgery): 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć
wegujemybezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 170 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g roztopionego masła klarowanego lub oleju rzepakowego 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) 5 jajek przepiórczych 150 g jagód kruszonka: 50 g mąki owsianej 25 g cukru 25 g masła klarowanego Kruszonkę wyrobić ręcznie. Do miski przesiać mąki, proszek, sodę
Humanistka w kuchnizdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól. Składniki: Chleb (najlepiej tostowy, czerstwy) – 8-10 kromek Mąka z ciecierzycy – 150g Mleko sojowe – 250g Czarna sól – 2 spore łyżeczki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Warzywa suszone – 2 łyżki Pieprz i papryka wędzona – po szczypcie Olej – do smażenia
BlendmanSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie
czarrna od kuchnipewno. Składniki (na 2 - 3 porcje) 2 łyżki oleju sezamowego 70 g poszatkowanej czerwonej kapusty 80 g posiekanej cebuli 150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki
Sto kolorów kuchniprzepis na czekoladowy krem z tofu i nerkowców. Świetnie nadaje się na kanapki, do placuszków, omletów, naleśników, wafli, gofrów czy innych, podobnych smakołyków. Składniki: - 200g naturalnego tofu - 150ml mleka (sojowego) - garść nerkowców - 2 łyżki kakao - 1 łyżka masła orzechowego PRIMAVIKA - 2 łyżeczki miodu Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody. R ozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki
Be Fit Be Strongdużym wrażeniem jak mięso może być delikatne wręcz aksamitne Mięso umyć i osuszyć. Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą
Kuchnia Pokoleńbazie miodu,kolendry i limonki, rozkosz dla osób lubiących kuchnię orientalną.Polecam i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPolecam i zapraszam serdecznie! OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH. Składniki: 500 g polędwiczki Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki bia łego wytrawnego wina 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny pieprz cayenne Sposób
Zakątek rozkoszy kulinarnychchińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy ) 2 gwiazdki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata