zdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól. Składniki: Chleb (najlepiej tostowy, czerstwy) – 8-10 kromek Mąka z ciecierzycy – 150g Mleko sojowe – 250g Czarna sól – 2 spore łyżeczki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Warzywa suszone – 2 łyżki Pieprz i papryka wędzona – po szczypcie Olej – do smażenia
BlendmanSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie
czarrna od kuchniprzepis na czekoladowy krem z tofu i nerkowców. Świetnie nadaje się na kanapki, do placuszków, omletów, naleśników, wafli, gofrów czy innych, podobnych smakołyków. Składniki: - 200g naturalnego tofu - 150ml mleka (sojowego) - garść nerkowców - 2 łyżki kakao - 1 łyżka masła orzechowego PRIMAVIKA - 2 łyżeczki miodu Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody. R ozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki
Be Fit Be Strongdużym wrażeniem jak mięso może być delikatne wręcz aksamitne Mięso umyć i osuszyć. Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą
Kuchnia Pokoleńbazie miodu,kolendry i limonki, rozkosz dla osób lubiących kuchnię orientalną.Polecam i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPolecam i zapraszam serdecznie! OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH. Składniki: 500 g polędwiczki Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki bia łego wytrawnego wina 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny pieprz cayenne Sposób
Zakątek rozkoszy kulinarnychchińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy ) 2 gwiazdki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około 50 g olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie
greenscarfziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę
moj przepis nakolejne porcje mięsa :) Składniki: 1,5-2 kg kawałek boczku 10 ziaren ziela angielskiego 10-13 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki soli 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dodatkowo: 1 duża główka czosnku 1/2 łyżeczki kminku pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła
Kolorowy Przepisownikłyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego) 2 łyżki keczupu 1/3 szklanki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 3-4 łyżki brązowego
karmelowykawowe puddingi z kaszy kukurydzianej na jogurcie sojowym z domowym dżemem rabarbarowo-różanym~ Wczoraj mieliśmy spokojny dzień. Zwiedziliśmy skansen, potem wybraliśmy na "przejażdżkę" tratwa po Oravie i zobaczyliśmy zamek który zwiedzalismy poprzedniego dnia z dołu. .. :) Dzisiaj opuszczamy Liptovski Mikulasz i udajemy się do Bratysławy gdzie trochę pochodzimy po mieście, pozwiedzamy a następnie czeka na nas nocleg w nietypowym
breakfast of dreamsłyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Do posypania
Apetyt na ZielonePyszny sposób na urozmaicenie grilla - przepis na grillowaną kiełbasę w ostrej glazurze :) SKŁADNIKI 8 kiełbasek grillowych 1 szklanka ostrego keczupu 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru w proszku PRZYGOTOWANIE Keczup mieszamy z pozostałymi składnikami glazury. Kiełbaski nacinamy i podpiekamy na grillu. Smarujemy glazurą
Moje Kuchenne Rewelacjefiletów z kurczaka 150 g pieczarek pęczek natki pietruszki papryczka pepperoni pełna łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka estragonu łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii łyżeczka oregano łyżka sosu sojowego 2 jajka łyżka żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach
R'n'G Kitchen