sojowy - 500 przepisów (strona:19/34)

Sos barbecue do grilla, kanapek, itp. 113

ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej ale może też być zwykła 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne - oczywiście można w zależności od preferencji więcej lub mniej kilka łyżek wody Jeśli chodzi o wykonanie to sos można zrobić dwoma metodami - szybszą i wolniejszą

Ze smakiem bez glutenu
BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy ) 148

też ulubionymi bakaliami. Zobaczcie, że bezglutenowe przepisy również są pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 7 szt ) * jajko – 2 szt * średnia marchew – 1 szt * mleko 2 % bezlaktozy lub sojowe – 150 ml * olej kokosowy – 1 pełna łyżka * cynamon – 1 łyżeczka * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * cukier trzcinowy – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 6 pełnych łyżek * mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i żurawiną 201

liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej ⅓ łyżeczki białego pieprzu 2 łyżeczki syropu z agawy 3 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego 25g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Przepłukaną w zimnej wodzie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy bez przykrycia z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy woda

Fill The Bowl
Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami ) 156

posypki ze zwykłego sera. Polecam.  N a ciasto :  500 g mąki pszennej chlebowej Melvit 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych  280 ml mleka sojowego  2,5  łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli  Na farsz :  300 g pieczarek   1 średniej wielkości marchewka  1 opakowanie Tofu naturalnego

vaniliowoczekoladowa
Wegański mazurek jaglany 165

mazurek wegański.  Wszystkim nam bardzo smakował.  Koniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne . Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki agaru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 138

łyżeczki suszonego majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki śmietanki 30% 1 płaska łyżeczka cukru (nie jest wyczuwalny, ale pogłębia smak zupy) sól, sos sojowy do smaku pieprz ziołowy do smaku 1 cebula olej do smażenia cebuli sól papryka wędzona w proszku 1 kg ziemniaków olej  jajka gotowane  Przygotowanie żurku: Obraną i przekrojoną cebulę

Codziennik Kuchenny
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 192

kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą

Ugotowane pozamiatane
Faszerowana kula cukiniowa 178

może powstać całkiem smaczne połączenie. Składniki na 2 porcje: 2 szt. okrągłej cukinii 5 szt. rzodkiewek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu słodkiego orientalnego (lub jasny sos sojowy) 100 g czerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny) 120 g sera mozzarella   1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) do smaku: sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, słodka papryka

gutfut
LOSOS W PANIERCE SEZAMOWEJ 111

wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu z łososia bez skóry 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej

Moja Książka Kucharska
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 228

szklanka posiekanego filetu z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki posiekanego czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)  Krok 2. Łyżką nabieram porcje z miski

Moja Książka Kucharska
Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :) 149

cebuli (1 duża) 2 ząbki czosnku odrobina oleju 190 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki sosu Worcestershire lub ewentualnie sosu sojowego szczypta cukru kokosowego – można pominąć szczypta czarnego, mielonego pieprzu szczypta soli i oregano 1/2 pęczka świeżej bazylii 15 g parmezanu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage

Eat me! Fit me!
Przepis na placki z cukini 139

Placki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpety w sosie pomidorowym 161

WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! Ten składnik to SERCE💖!!! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej  garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 146

szklanka wrzącej wody.  szczypta soli 250 ml śmietanki kokosowej- możecie kupić gotową śmietankę lub schłodzić dwie puszki mleka kokosowego z którego zdejmijcie delikatnie śmietankę 1/2 szklanki jogurtu sojowego 1/2 szklanki cukru do wypieków lub stewi albo innego naturalnego środka słodzącego 100 g czekolady deserowej  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżeczki wegańskiej żelatyny (użyłam Vege-gel Dr. Oetker) Możecie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI 150

kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia  Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Duszę ok 2-3 minutt

Gotowanie Patki