laurowe 5-6 ząbków czosnku zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy
W kuchennym oknie Ewyakceptuję!)4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką
Kitchens Alphabetryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa)siemię lniane mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy
głodny alergikuniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas
głodny alergiksteki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g sól pieprz łyżeczka oleju sos: 50 ml wina czerwonego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez
Niezły Młynekponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy sos będzie gotowy, Wy będziecie już na finiszu w produkcji klusek. Pod koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ tradycyjne
Nerds Kitchencytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka
Tajskie smakipuszki 4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy cebulka papryka czerwona Opcjonalnie: makaron sojowy, groszek. Kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek do garnka i delikatnie smażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę
Mango PapajaMoja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce
Mia Cucina SofietaW okresie świątecznym pozwalam sobie na duże ilości słodyczy. Na moim talerzu królują ciasta, ciasteczka, czekoladki, kremy... dlatego dla równowagi w najbliższych dniach postawię na zieleninę
Kasia SarnaZastanawialiście się jak podać deser chia? Co zrobić by wydobyć z niego jak najwięcej smaku? Mam dla was świetną propozycję! Deser chia podany na sorbecie z
healthy dreamsWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNie kotlety, a kotleciki. Nie przepadamy za zdrobnieniami, ale są tak małe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno
slodkokwasnaplSkładniki na 7-8 sajgonek:1 długa marchewka1/2 świeżego ogórka1 cukiniaszczypior7-8 płatów papieru ryżowegoSos do sajgonek:1 łyżka sosu sojowego2 łyżki wody1 łyżeczka cukru trzcinowego1
Tajskie smaki