sojowy - 500 przepisów (strona:26/34)

Żeberka w sosie BBQ 243

nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE Sos BBQ: Wszystkie składniki wkładamy do małego

OstryKęs
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 179

Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 219

proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan

Zofiana
Domowe sushi 228

produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

kulinarnyJa
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 157

pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę

Kulinarna rozmowa
Żeberka na ostro z miodem 205

Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!Składniki:1 kg żeberekMarynata:2 liście laurowe1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki musztardy ostrejsól, pieprz3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy

Kuchnia domowa Ani
Noodle po pekińsku 326

łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy  i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były

Smaki Edyty
Kurczak po chińsku 495

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do

Marta Gotuje
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 330

wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej

Gospodyni Miejska
Domowa kostka rosołowa 329

kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona

Poezja smaku
Domowe zdrowe i najlepsze - pieczona szynka 214

laurowe 5-6  ząbków czosnku  zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz  czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy  szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem  nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
ZG... Zgrana paczka, czyli szybki makaron, warzywa i kurczak 374

akceptuję!)4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką

Kitchens Alphabet
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 241

ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa)siemię lniane mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka  aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy

głodny alergik
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

uniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g drożdże instant  1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas

głodny alergik
Stek wołowy 213

steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g  sól pieprz łyżeczka oleju sos: 50 ml wina czerwonego  1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska  grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania