nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE Sos BBQ: Wszystkie składniki wkładamy do małego
OstryKęsMarchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy
IMPRESJA SMAKUproszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan
Zofianaprodukty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJapokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę
Kulinarna rozmowaDziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!Składniki:1 kg żeberekMarynata:2 liście laurowe1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki musztardy ostrejsól, pieprz3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy
Kuchnia domowa Aniłyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były
Smaki EdytyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do
Marta Gotujewadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej
Gospodyni Miejskakaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona
Poezja smakulaurowe 5-6 ząbków czosnku zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy
W kuchennym oknie Ewyakceptuję!)4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką
Kitchens Alphabetryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa)siemię lniane mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy
głodny alergikuniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas
głodny alergiksteki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g sól pieprz łyżeczka oleju sos: 50 ml wina czerwonego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez
Niezły Młynek