sojowy - 500 przepisów (strona:20/34)

Marchewka z groszkiem do obiadu 206

dzisiaj z duszonymi ziemniakami oraz udkiem kurczaka. Kto się skusi? Miłego kucharzenia!😃 Składniki: marchew duża 3  szt, groszek 2 szklanki, masło 5 dag, mąka pszenna 2 łyżki, sos sojowy 1 łyżka, sól, pieprz i cukier do smaku, Sposób przygotowania: Marchew kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby marchew była nią przykryta. Następnie stawiamy na palnik i gotujemy. Gdy marchewka

kulinarne odsłony pati
Zapiekany łosoś 152

cebuli garstka natki pietruszki Sos 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać w rondelku i podgrzać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Nie zagotowywać. Łososia pokroić na mniejsze cząstki, cebulę

Delusional Trine
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 155

rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie

Gotowanie Patki
Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem. 325

marchewka 1/2 szkl. mrożonego groszku 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio) 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Filet pokroić w poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić. Bulion wlać

Codziennik Kuchenny
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 257

pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - szczyptę chili - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu, tymianku oraz granulowanego czosnku 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę

Bez Cebuli
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes) 137

zamiast nasionek chia? Jeśli nie masz nasionek chia, to nie koniec świata. Z powodzeniem możesz użyć siemienia lnianego lub innego roślinnego zamiennika jajek. Jakie mleko roślinne? Ja użyłem sojowego niesłodzonego. Myślę, że każde mleko roślinne się sprawdzi. Artykuł Placuszki z mąki gryczanej (pancakes) pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Czekoladowe brownie dietetyczne z powidłami 121

powidłami. Czekoladowe brownie – składniki domowe powidła śliwkowe – około 1,5 szklanki pół szklanki posiekanej drobno gorzkiej czekolady cukier trzcinowy – 3/4 szklanki mleko roślinne – dałam sojowe – 1/4 szklanki 0,5 szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej olejek waniliowy lub prawdziwa wanilia mąka pszenna RAZOWA – 1,5 szklanki 1/4 szklanki karobu (może być kakao

Matylda Gotuje
Orientalna ciecierzyca 134

później czas na trening i już dzień będzie lepszy! Składniki 1/4 cukinii pół czerwonej cebuli garść ugotowanej ciecierzycy 4 pieczarki 2 łyżeczki sezamu makaron ryżowy Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki

Delusional Trine
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 189

oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę

JejKuchnia
Zielony koktajl i wiosenne kwiaty z foamiranu 181

ciała - pyszny zielony detox w postaci koktajlu. Proste składniki, chwila i gotowe! Zielony koktajl 1/2 opakowania roszponki (6 dag) 1 duża pomarańcza 1 duży banan 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe) 1 cytryna szczypta imbiru syrop klonowy do smaku (lub płynny miód) woda źródlana Oczyść sałatę, obierz banana, wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Do blendera do koktajli włóż

Gotuj Sam!
Mielone z pieczarek i peczaku 132

razem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych

Kuchnia od dwojga
Sałatka szpinakowa 155

łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyża sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny   Składniki sosu połączyć ze sobą i wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Smacznego

Jadło i czytadło
Tarta z wołowiną i zieloną fasolką 161

Składniki 400g wołowiny 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, sos sojowy łyżeczka miodu 250 g mąki 115 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli i estragonu 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki śmietany 2 jajka szczypta soli, tymianku i estragonu 1/4 szklanki mleka Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć

Gaździnka warzy
Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu 143

zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu: około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę). Tofu pokrój w 1-1,5 cm kostkę i wymieszaj z marynatą

greenscarf
Dyniowe wegańskie racuchy 147

starczy dla 4 osób: około 500 g dyni, czyli nie więcej niż 500, a waga podana po obraniu ze skóry i bez zbędnych farfocli 200 ml mleka roślinnego/najlepiej sojowego sok z połowy cytryny (do zakwaszenia mleka) 400 g mąki pszennej, z czego połowa to może być pełnoziarnista i np. orkiszowa łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu

greenscarf