sojowy - 500 przepisów (strona:13/34)

KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 139

masła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru 1,5 - 2 l bulionu 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól, kminek 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach.  W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy(...)bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.  Zupę podajemy z grzankami

Kuchnia MagdaLeny
Szybki obiad, czyli warzywa na patelni 130

kurczakiem. Szybki obiad, czyli warzywa z patelni Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 opakowanie  warzywa na patelnię Poltino 2 łyżko sosu sojowego sól pieprz gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mrożone

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ryżowy z warzywami i tofu 147

minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad. Składniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około(...)posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką

Pyry na Gaz
Zapiekany bakłażan 96

oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - pół puszki pomidorów (ok. 200 g), - pół kulki mozarelli light (ok. 63 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, sos sojowy, oregano. Sposób przygotowania 1. Kroimy bakłażana w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. 2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy(...)zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym. 4. Mozarellę kroimy na drobno. 5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia. 6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano. 7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min. Zapiekany z pomidorami bakłażan jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 175

słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek

Coś z niczego
Kociołek węgierski 143

papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić

Dobra karma
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM Z SEZAMEM 92

Delikatny pieczony łosoś w przepysznej marynacie.  Składniki: 2 filety z łososia  4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  łyżeczka soku z cytryny  sezam do posypania szczypiorek Przygotowanie:  Przygotuj marynatę: sos sojowy połącz z miodem i cytryną. Łososia włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 4-5 minut

Kukuleczki
Chiński makaron z marynowanym tofu 125

Tofu to taki ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 153

chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja 1 :2 jedna(...)robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 190

słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu(...)Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć.  Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć je ok. 2 minut (ja lubię jak papryka jest

Fabryka pomysłów
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 153

pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można(...)zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Jarmuż z grzybami. 154

cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz(...)Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal

Powiedz dietom nie
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 172

Dzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut(...)zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij z nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać listki

SMYKWKUCHNI
Sajgonki z kurczakiem i warzywami. 208

miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju(...)gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie

Magia jedzenia.
Pikantna zupa z soczewicą, mleczkiem kokosowym i kurczakiem 154

czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy na maśle(...)smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny