Domowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie(...)mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli. Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego
Gotowanie PatkiPrzygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką. Składniki: - 1 perliczka ok 1 kg - 1/4 pomarańczy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz - papryka Przygotowanie: Perliczkę myjemy pod bierzącą wodą, uważając na skórę aby jej nie uszkodzić. Solimy i pieprzymy a do środka wsadzamy cząstki pomarańczy(...)folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Po 45 minutach zdejmujemy folię, smarujemy grzbiet perliczki częścią przygotowanej glazury. Pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia w trakcie pieczenia kilkakrotnie smarujemy glazurą i polewamy sosem
Kulinarne życieawokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) Składniki na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania marynaty(...)sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski
KukuleczkiSkładniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku lub ostra papryka w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Grzybki przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pokroić(...)paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć (najpierw boki, a potem zrolować). Tak przygotowane sajgonki ułożyć
Fabryka pomysłówdorsza ( u mnie mrożony ) 1 mieszanka chińska 750 gram 1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę ! ) 2 łyżki sosu sojowego 1 tofu 3 litry wody 1 puszka mleka kokosowego pęczek świeżych liści kolendry Do garnka wlałam wodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza i całość zagotowałam. Dodałam(...)pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz jeśli tylko masz pod ręką dodać kilka krewetek to na pewno dobrze
Kuchnia na wzgórzumakaronu ryżowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron(...)marchewkę, solimy i podsmażamy na oliwie do lekkiego zmięknięcia. Dodajemy pieczarki i całość podsmażamy, aż pieczarki przestana puszczać wodę i się troszkę podsmażą. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i pieprz. Gdy pieczarki są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 1 minutę. Dodajemy kiełki oraz kapustę, całość mieszamy i podsmażamy około
Smak mojego domuwszystko zje..? Składniki na ok 20 sztuk: 200g jasnego biszkoptu 100g płatków owsianych 100g wafelków czekoladowych 3 łyżki drobnych rodzynek 50g płatków migdałów 30g orzeszków sojowych ok 120ml mleka 2 łyżeczki miękkiego masła mały kieliszek likieru np. toffi Dodatkowo: ziarna sezamu młody, zielony jęczmień Sposób przygotowania: Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały(...)orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym dodajemy odmierzoną ilość alkoholu, masła i stopniowo mleka- w trakcie wyrabiania lepiej dolać jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać więcej ziaren lub biszkoptów jeśli stanie się zbyt rzadka. Nabieramy łyżką porcję masy i formujemy w dłoniach kulki. Obtaczamy je w ziarnach sezamu
Kuchnia w czekoladzieopakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.) - 1 czerwoną paprykę - 1 małą cukinię - 4 łyżki kukurydzy - 4 łyżki czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili - 3 łyżki oleju do smażenia - po 1 łyżeczce bazylii, tymianku i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili - kilka(...)następnie dodajemy paprykę i podsmażamy przez 10 minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw. 5. Pieczarki płuczemy, osuszamy i odcinamy ogonek. 6. Na tak przygotowane pieczarki układamy porcję farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
Bez Cebulikiełbasy z grilla . Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Pobite gary Barbarypodudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy i 2-3 liście limonki kaffir. Przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso przez półtorej do dwóch godzin, na małym ogniu, do czasu aż łatwo zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzamy(...)pikantna, rozgrzewa. WYWAR DROBIOWY 800-900g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 liście limonki kaffir 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 1200ml świeżo zagotowanej wody sól pieprz POZOSTAŁE SKŁADNIKI 2 łyżki oleju kokosowego 1 czerwona papryka 120-150g 1 duża marchewka 150-200g 1 puszka gęstego mleka kokosowego 1 garść
Karo in the Kitchenminut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku, zielona pietruszka Dodatki: 2-4 jaja ugotowane(...)wody dodajemy ją do garnka. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i wylewamy do talerza, na którym przygotowaliśmy wcześniej połówki jajek SMACZNEGO! Autor
Kuchcik gotujewegan! Kotleciki możemy podawać z sosem lub bez w obu wersjach są smaczne :-) Zapraszam do spróbowania przepisu. Składniki: kasza jaglana 1 woreczek, soczewica czerwona pół szklanki, sos sojowy 1 łyżka, czosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, sol i pieprz do smaku, bułka tarta(...)Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości (co jakiś czas mieszamy). Ugotowaną kasze i soczewice łączymy razem i dodajemy sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Formujemy małe kotleciki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy
kulinarne odsłony patikuskus 2 0 dag brokułów np mrożonych 1 łyżka wegety Pieprz do smaku 6 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 łyżka suszonej bazyli Olej do smażenia np.rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego 50 ml wody Sos 15 dag sera żółtego tartego cheddar (lub innego) 250 ml mleka 1 łyżka pasty curry tikka masala ( można innej) Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)czosnku mielonego PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie przekladam do garnka o grubym dnie i smażę na rumiano. Dolewam 50ml wody i 2 łyżki sosu sojowego. Duszę aż płyny wyparują. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotuję ok 5 min. Odcedzam. Można podzielić na mniejsze części. Przygotowuję sos. Do miski wlewam mleko
Gotowanie Patkimasła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, świeże kiełki np. rzodkiewki WYKONANIE Piekarnik(...)średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy czosnek, imbir i soczewicę. Dorzucamy pokrojone buraczki i krótko obsmażamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy
cool and minty