sojowy - 500 przepisów (strona:7/34)

Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 172

moim zdaniem marynata jest lepsza po wykorzystaniu świeżych przypraw i ziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki do szaszłyków Mięso(...)masę w glinianym lub kamiennym naczyniu. Potrzebujesz: około 100 g orzechów ziemnych szczypta soli 2-3 łyżki cukru brązowego (rozpuszczonego w gorącej wodzie) łyżka soku z limonki łyżka sosu sojowego papryka chili (jeśli zależy ci na ostrym smaku) kolendra (najlepiej świeża) opcjonalnie odrobina mleka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji

Moja smaczna kuchnia
Stir-fry z kurczakiem 100

marchewkę - 1 cukinię - 1 paprykę - 1 kalarepę - 4 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 cm korzenia imbiru - kiełki rzodkiewki - 4 łyżki oleju sezamowego - 4 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku - wok lub głęboką patelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie, podłużne paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Paprykę i kalarepę kroimy w wąskie(...)mięso, które podsmażamy przez 5 minut. 7. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i całość podsmażamy przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie dodajemy sos sojowy. 8. Następnie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. 9. Do gotowych warzyw i mięsa dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy ze świeżymi kiełkami. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 133

smaczne. Zapraszam na przepis i życzę smacznego 😉 Składniki: kasza jaglana 1 woreczek, suszone pomidory 3/4 małego słoika, oliwki 10 szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 1 łyżka, chili do smaku, papryka słodka mielona pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy(...)kostkę, oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do kaszy. Do kotletów użyłam oliwek kalamata, ale możecie użyć dowolnego rodzaju. Do kaszy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, sos sojowy i przyprawiamy do smaku. Następnie formujemy dowolnej wielkości kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na papierowym ręczniku, aby usunąć

kulinarne odsłony pati
Świąteczna karkówka 221

karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy(...)ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę na patelni

Mama z miasta
Zupa orientalna z makaronem mie 120

mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka  5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka masali w proszku 250 g makaronu mie szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa kroimy(...)lubimy, podsmażamy   na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Chińszczyzna z ryżem basmati 161

selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light Dodatkowo: - czarny i biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego(...)Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka strunowego, wlewamy marynatę, zamykamy worek i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Odstawiamy na minimum godzinę (można przygotować wieczorem – dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki

mojewypiekiinietylko
Wegetariańskie leczo 127

żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona  1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany świeży lub mrożony(...)warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 139

smaku, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, 100 g ryżu białego, ząbek czosnku, ok. 150 g mrożonych liści szpinaku,  ok. 50 g mrożonego groszku, 1 łyżka sosu sojowego jasnego. Przygotowanie: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu(...)Między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.  Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy

Moniki Smakołyki
Zupa z soczewicy z selerem konserwowym 143

łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2  łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę. Na patelni rozgrzać masło(...)kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę, wędzoną paprykę i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać jedną chochlą wody z zupy i wymieszać. Wlać do garnka z zupą i wymieszać. Dolać sos sojowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować i gotowe. zupa z soczewicy z selerem konserwowym

O kuchni z uczuciem
USMIECH LATA I BURRITO (SLODKO-KWASNY LOSOS Z GRILLA W SOSIE Z PRAZONYM MAKIEM w tortilli)) 113

pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz  sos: 1/2 szklanki majonezu(...)łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE:  Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, drobno posiekany imbir, miód, dymkę pokrojoną w paseczki, skórkę startą z limonki, sok z limonki oraz przyprawy - polewamy filety, tak aby marynata dokładnie pokryła rybę, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 85

puszki 1 owoc papai 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) 80ml ciemnego rumu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm. Krok 2. Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy. Krok 3 . Plastry ananasa odsączamy(...)gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku 131

czosnku granulowanego Galeo, 1 płaska łyżeczka chili pieprzu z cayenne Galeo, 1 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej Galeo, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego Galeo, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 350 g mrożonego szpinaku, 400 ml wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki suszonej natki pietruszki Galeo, 400 g kaszy gryczanej palonej, 2 jajka, ok. 200 g mrożonego groszku, tłuszcz(...)kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera i cebulę, podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min. Dodajemy szpinak mrożony, sos sojowy, czosnek, pieprz z cayenne, paprykę słodką, pieprz czarny, dusimy pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania

Moniki Smakołyki
Kurczak w sosie karmelowym 147

porcje: 600g filetów z udźca kurczaka (bez skóry i kości) 2 cebule 4 łyżki cukru 2 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 papryki ostrej 50ml sosu sojowego ciemnego łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (2x2cm), oprószamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką i ostrą i łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły(...)gorąca dodajemy cukier i ciągle mieszając czekamy, aż się rozpuści. Do powstałego karmelu wrzucamy kawałki mięsa, szybko mieszamy by mięso pokryło się sosem. Smażymy kilka minut. Następnie wlewamy sos sojowy, mieszamy i dusimy 10 minut, aż mięso zmięknie. Dodajmy cebule pokroje w piórka, smażymy kolejnych 5 minut, by cebula zmiękła. Jeśli lubimy, gdy mięso jest pokryte sosem dodajemy łyżeczkę mąki

Smak mojej kuchni
Przepis na obiad: Ryż z warzywami 237

torebki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka (ja użyłam żółtej) 0,5 selera 1 rzepa 1 cebula 1 por (biała część) imbir świeży pieprz cayenne sól sos sojowy Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę(...)cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Smacznego :) P.S.  Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy w domu są małe dzieci. Zbyt ostra potrawa może maluchów zniechęcić. Dlatego dobrze jest odłożyć dla dzieci porcje wcześniej, a następnie doprawić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Obiad Tuaregów 146

mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne(...)przykryte i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy fasolkę szparagową i pomidory (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki). Gdy warzywa są już miękkie doprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie