sojowy - 500 przepisów (strona:3/34)

Bibimbap 167

łyżka cukru/miodu 2 łyżki octu jabłkowego 125 g szpianaku/roszponki 1 łyżka tahini 6 łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół(...)pieprzu do smaku. Zdjąć z patelni i dołożyć do piekarnika cebulkę razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju sezamowego, dodać mięso, 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i umieścić w piekarniku na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski  grzyby shiitake. Odłożyć do piekarnika z reszty składników przygotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najprostsze sushi maki 154

łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia sprawę(...)torebki mają 100 czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować

Proste-przepisy.pl
Wegańskie pączki 168

Można za to zrobić własne w domowym zaciszu i zajadać do woli (nie tylko w tłusty czwartek) :) Wegańskie pączki Przepis na ok. 8-9 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mleka sojowego(u nas naturalne, słodzone) 2 szklanki mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania  ok. 35 g (ok. 1/3 opakowania) świeżych drożdży 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta(...)smażenia Na wierzch: cukier puder lub lukier Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki gorącej wody   Przygotowanie: (uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej) Na początku robimy zaczyn - odrobinę mleka sojowego (dosłownie 3-4 łyżki) podgrzewamy chwilkę, aby było ciepłe (nie gorące, inaczej drożdże nie urosną; najlepiej sprawdzić temp. palcami czy jest okej). W mleku sojowym rozpuszczamy pół łyżeczki cukru

Bananowe Pole
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 165

Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka(...)małym ogniu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone

wegujemy
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 117

wegańskie (chodzi o witaminę D) Warto do wykonania naszego roślinnego masła użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno oraz bezzapachowego oleju kokosowego. Jeśli chodzi o mleko roślinne, to ja polecam sojowe słodzone , ponieważ najbardziej mi przypomina w smaku mleko, ale jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka migdałowego lub mleka z nerkowców . Wersje smakowe Żeby uzyskać masło smakowe, wystarczy dodać(...)trzeba używać niesamowicie dziwnych składników lub technik. Wystarczy trochę chęci i kilka minut w kuchni. Masło roślinne Wydrukuj przepis Porcji: 420g Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150ml mleka sojowego słodzonego (ewentualnie inne) 150ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno) 120g oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta kurkumy dla koloru Wykonanie: 1 W garnuszku rozpuść olej kokosowy

Blendman
Sajgonki z mięsem mielonym 157

mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego(...)pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko i dodać mięso. Można dolać trochę wody, żeby mięso się rozpadło ale też należy je mocno mieszać i rozcierać łyżką

Ze smakiem bez glutenu
Azjatycki bulion z wolnowaru 160

laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki 1-2 gwiazdki anyżu 1 łyżka cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym) 3-4 łyżki sosu sojowego sól do smaku natka kolendry lub pietruszki albo szczypiorek do dekoracji   *** wegetarianie mogą pominąć mięso, bulion jest bardzo aromatyczny i może doskonale służyć jako baza do innych potraw. Przygotowanie Cebule(...)cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym końcu umieść w wolnowarze mięso. Całość zalej zimną wodą do 3/4 wysokości garnka (wszystkie składniki powinny być zakryte

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki 161

kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki 100 g ugotowanej fasoli azuki łyżeczka sosu sojowego wymieszana ze szczyptą papryki i pieprzu   Dzień lub 2 wcześniej nastawiamy kiełki niepalonej kaszy gryczanej. Najlepiej jeśli masz kiełkownicę, ale spokojnie wystarczy zwykłe sitko. Zaczynamy od namoczenia ziaren gryki(...)pleśnieją. Poprzedniego dnia można też namoczyć fasolę azuki. Następnego dnia gotujemy fasolę. Jak przygotować sałatkę z kiełkami kaszy gryczanej i fasolką adzuki?   Na talerzu ułóż sałatę. Sos sojowy wymieszaj z przyprawami. Następnie ułuż warstwami kiełki kaszy, kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę i fasolę. Polej kiełki sosem sojowym. Posyp całość szczypiorkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł

Ugotowane pozamiatane
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CZARNYM SEZAMEM 140

średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 czerwona papryka garść mrożonego groszku 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka oleju sezamowego ok. 4 cm imbiru. pieprz sól (opcjonalnie) oliwa z oliwek lub masło klarowane WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki. Marchewkę zagotować w całości, bez obierania(...)patelnia/wok będzie bardzo gorący, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut. Po chwili dodać imbir i czosnek i podsmażyć całość bardzo krótko. Dorzucić mięso i smażyć chwilę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego i  1 łyżkę sosu rybnego. Smażyć cały czas mieszając. Dorzucić paprykę i  marchew, podsmażyć delikatnie mieszając. Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, olej sezamowy, pieprz, groszek i czarny

Calzonella.com
Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką 195

Pyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 195

Coraz szerzej znane tofu- twarożek sojowy, często spożywany przez wegetarian i wegan. Jest źródłem cennego białka i wielu składników mineralnych m.in. wapń, żelazo, potas, fosfor. Występują dwa rodzaje tofu – twarde i tzw. silken tofu, czyli delikatne, jedwabiste. Do tego przepisu polecam użyć tego pierwszego typu, ponieważ jest bardziej zwarte. Sos jest na bazie mleka kokosowego. Trzeba pamiętać, aby użyć(...)puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną

Jaglusia
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 181

400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona) 0,5 łyżeczki kuminu 70ml(...)kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę

Obiad gotowy
Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą 155

słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach Wykonanie ŁOSOŚ I SALSA Oczyść łososia ze skóry i ości. Włóż go do szklanej miseczki i zalej marynatą z 4 łyżek sosu sojowego i 4 łyżek wody. Odstaw na dwie godziny do lodówki. Przygotuj salsę – umyj ręce a potem przetnij granat na pół i z jednej połowy nad miseczką przy pomocy łyżeczki wyjmij(...)awokado, wyjmij pestki i obierz owoce. Pokrój mango i awokado w kostkę o wielkości około 1 cm. Wymieszaj ziarna granatu z sokiem, z mango, awokado i 2 łyżkami sosu sojowego. Możesz dodać kilka kropel zielonego tabasco. Odstaw salsę – niech składniki się integrują. Rozgrzej patelnię grillową lub teflonową. Łososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje. Smaż przez

Eat me! Fit me!
Smażony ryż z kalafiora z krewetkami 165

uważajcie – smażony ryż z kalafiora z krewetkami potrafi wciągnąć :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex ok. 30 dkg krewetek – obranych, z ogonkami 2 jajka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra(...)Wykonanie: Kalafior rozmrozić do połowy. W malakserze zblendować go na drobne ziarna rozmiaru ziarenek ryżu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Jajka dobrze rozmieszać z 1 łyżka sosu sojowego i wlać na patelnię – rozprowadzić tak, jak omlet. Na niewielkim ogniu usmażyć (ok 2-3 minuty) i zsunąć z patelni na talerz – odstawić i trzymać w cieple

Pociąg Do Kuchni
Klopsy w sosie grzybowym 126

kilkanaście pieczarek 20 g suszonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich posiekanego pora. Doprawić solą, pieprzem i sosem(...)sojowym - odstawić do przestygnięcia. Suszone borowiki zalać wodą (ok 1,5 l - ile nam na sos potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże klopsiki. Każdy obtoczyć w mące

Gaździnka warzy
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 151

pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody(...)większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Policzki wieprzowe marynowane w miodzie, sosie sojowym i winie 175

Już raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki wieprzowe ( 5 sztuk ) 40 ml sosu sojowego 50 ml miodu 100 ml wina białego wytrawnego 1 czerwona cebula 50 ml oleju ¼ łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej(...)śmietany Wykonanie: Cebulę drobno siekamy. Z miodu, sosu sojowego, oleju i pieprzu cayenne, wina oraz posiekanej cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos miksujemy i przecieramy przez sito

Smaki Ewy
Chińskie pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami 149

ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy – 3 łyżki Sos rybny – 1 łyżka                   Świeża kolendra – 4 łyżki posiekanej Skrobia ziemniaczana(...)dodatkiem mąki żytniej.    Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką. Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć kuleczkę farszu i zawinąć. Gotowe pierogi gotować przez

Kuchnia Bon Appetit
Chińska patelnia 202

książki "Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej" Marka Bardadyna, która to kiedyś wygrałam, w jakimś konkursie. Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek(...)szklanka bulionu, sól, pieprz, i i mbir do smaku. Przygotowanie: ryż ugotować. W tym czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i  pokroić w piórka

Państwo Wojtczuk gotują
Fried Rice Chicken - smażony ryż po tajsku 229

mrożonego 1/2 marchewki grubo posiekanej 1/4 cebuli grubo posiekanej 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 dymka pokrojona w 2 cm kawałki ogórek 1/4 pomidora pokrojonego w plastry jasny sos sojowy sos rybny limonka biały pieprz olej cukier kokosowy lub inny Przygotowanie: Kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu(...)dodaj marchewkę i chwilę smaż.  Dodaj jajka i kurczaka, wymieszaj, smaż aż zetnie się białko w mięsie.  Dodaj groszek, ryż, smaż mieszając.  Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego i pieprz. Dodaj szczyptę cukru kokosowego i szczypior. 3. Przełóż ryż do dwóch miseczek lub ringów cukierniczych i lekko ugnieć, przełóż na talerze. Podaj z plastrami

SzczyptaSmaQ
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 160

imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * olej sezamowy – 3-4 łyżki SOS ORZECHOWY: * mleczko kokosowe(...)masło orzechowe – 4 czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili

Ostra na Słodko
Schab z warzywami i makaronem 118

czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 mała ostra papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle SOS: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy(...)kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Tuż przed rozpoczęciem krojenia warzyw wstawiamy wodę na makaron.Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy razem z czosnkiem. Cebulki

Kuchnia od dwojga
Pierś z kurczaka w cieście 118

łatwa do przygotowania, także każdy jest w stanie spróbować :) Składniki:  * 2 duże piersi z kurczaka * 2 jajka * mąka ziemniaczana * sól, pieprz * przyprawa 5 smaków * olej * olej sezamowy * sos sojowy * czosnek Czas przygotowania: 1 godzina (plus 1 godzina marynowania) Poziom trudności: łatwy porcja: 8-10 osób kaloryczność: wysoka Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na dużą kostkę. Łyżkę oleju(...)sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego oraz pokrojonym w duże ćwiartki czosnku. Do gotowej marynaty dodajemy kurczaka i szczelnie zawijamy folią. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powoli dodajemy stopniowo po łyżeczce mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy tyle mąki aby powstało ciasto konsystencji

Klasyka Gotowania