papryka - 32566 przepisów (strona:17/2172)

Nadziewana papryka 73

Pyszny i samo robiący się obiad lub kolacja. Nadziewana papryka z ryżem i mięsem mielonym. Farsz przypomina farsz na gołąbki, lecz przyprawy są nie co inne. Osobiście używam papryk czerwonych, ale też zielonych.  Papryka jest tak idealnie ugotowana/upieczona, że skórka odchodzi praktycznie sama, więc nie ma z tym problemu. Polecam bardzo! Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * pół szklanki(...)nieugotowanego ryżu * 4 papryki * sól, pieprz, słodka papryka w proszku * wegeta Papryki myjemy i odkrawamy główki. Delikatnie wydrążamy wnętrze papryki, tak aby pozbyć się nasion i dużych błonek. W garnku wlewamy 1/2 pojemności wody i zagotowujemy. Do zagotowanej wody wrzucamy ryż, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przed dokładnie 18 minut. Po 18 minutach, odcedzamy i lekko studzimy. Dodajemy

Klasyka Gotowania
Sos jogurtowy z papryką i kaparami 74

Przepis Gennaro Contaldo w mocno odchudzonej wersji! Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 1 słoik grilowanej papryki (może być z zalewy octowej, ja taką przynajmniej użyłam) – 1 garść kaparów – kilka łyżek jogurtu *u mnie roślinny – 1 garść świeżej pietruszka Paprykę i kapary dobrze opłukać w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Całość zmiksować na jednolitą masę. Najlepiej zostawić

Szybko Tanio Smacznie
Makaron z papryką i boczkiem 126

kolejny przepis na szybkie i smaczne danie. Makaron świetnie komponuje się z papryką i niedużą ilością boczku. Nasyci każdego głodomora więc śmiało możecie je podać na późny obiad. Faktem jest, iż z talerza znika bardzo szybko :-) Makaron z papryką i boczkiem MAKARON Z PAPRYKĄ I BOCZKIEM 400 g makaronu penne (lub innego) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka(...)zielona 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku boczek wędzony kawałek 5x5x5 cm 4 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 2 kule mozzarelli  sól pieprz Papryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek

peggiwkuchni
Karkówka duszona w papryce 163

mało pracochłonny Pomysł na dzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki(...)kości 2-3 papryki różnokolorowe - u mnie akurat tym razem jednokolorowo czerwono 4-5 średnich cebul - przyjmuje się generalnie proporcje 3 cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry

Grunt to przepis!
Papryka w ketchupie 190

Papryka w ketchupie... Paseczki kolorowych papryk. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w zalewie ketchupowej. Idelany dodatek do mięs i kanapek. Pyszna przekąska na imprezy czy grilla. Polecam! Składniki: 3 kg papryki (u mnie żółta i czerwona); 1 kg cebuli.  Zalewa: 1 litr dobrej jakości ketchupu pikantnego; 1 szklanka octu spirytusowego 10%; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka oleju; 2 łyżeczki(...)soli. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w większe kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy (tj. ketchup, ocet, olej, cukier i sól) przełożyć do dużego garnka i zagotować. Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule. Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając

Gospodyni Miejska
Papryka faszerowana jak zrobić ? 102

Papryka faszerowana jak zrobić ? Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.       Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak jak faszerowaną kalarepę oj bardzo lubiłam, ale jako matka szczerze sama nie wiem czemu, ale rzadko je robię. Czas to zmienić !   Papryka faszerowana  papryka ( u mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej(...)łyżki oleju  0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku    Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek ) tak żeby dostać się do wnętrza papryki, wyjęłam gniazda nasienne.  Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam

Kuchnia na wzgórzu
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 157

już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć w zimnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z Pieczonej Papryki czyli Zupowy Wtorek odc.33 85

Na bazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czerwona papryka nadziewana mięsem czyli Niedzielne Mielenie odc. 12 162

Oprócz słodkości w weekend jedliśmy również dania nie słodkie. Jak co sobotę piekłam pizzę a w niedzielę mieliłam, tylko czasu na posta nie miałam :( upiekłam papryki faszerowane.Tym razem wołowiną, kuskusem i bakaliami. Lubicie???4 czerwone papryki, umyte, z odciętymi czapeczkami z ogonkiem, bez pestek500 g wołowiny do zmieleniaząbek czosnkumała cebulka sól, pieprzgarść rodzynek2

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 158

ilości, by zakrywała mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić.3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki.4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec

Kuchnia domowa Ani
Pasta serowa z mieloną papryką 160

kanapek.Składniki:200 g twarogu2-4 łyżki jogurtu naturalnegosólmielona słodka paprykaSposób przygotowania:1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji.2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Frittata z papryką i twarogiem 171

żółtego100 g wędzonego twarogusiekany koperek1 mała czerwona paprykaSposób przygotowania:1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.3. Paprykę pokroić w kosteczkę.4. Wszystko wymieszać.5. Formę żaroodporną cienko natrzeć margaryną, wylać masę i piec całość ok 20-30 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta serowa z papryką i ogórkiem 142

Składniki:250 g sera białego3 łyżki jogurtu naturalnegokawałek świeżego ogórkakawałek świeżej czerwonej paprykisól, pieprzsiekany szczypiorekSposób przygotowania:1. Obranego ogórka i paprykę pokroić w kosteczkę.2. Ser rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku.3. Dodać pokrojone warzywa, jeszcze raz zamieszać, ewentualnie dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Klops z papryką i ziołami 186

papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).5. Na wierzch ułożyć

Kuchnia domowa Ani
Sałata lodowa z ogórkiem i papryką 192

grillowanego mięsa. Polecam!Składniki:1 główka sałaty lodowej1 czerwona papryka2-4 ogórki gruntowe1 czerwona cebulaprzyprawa do sałatek2 łyżki olejuSposób wykonania:1. Warzywa umyć. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki.2. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a obrane ogórki w półplasterki.3. Cebulę posiekać.4. Wszystko doprawić przyprawą do sałatek, dodać oleju i wszystko wymieszać. Schłodzić przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 445

ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze plastry.2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z szynką i papryką konserwową II 472

Składniki:25 dag szynki drobiowej1 słoik papryki konserwowej1 słoik selera krojonego w paski1 puszka kukurydzy1 porsól, pieprzmajonezSposób wykonania:1. Szynkę kroimy w kostkę.2. Pora kroimy w plasterki, sparzamy wrzątkiem i odciskamy z nadmiaru soku.3. Paprykę kroimy w kostkę.4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez wedle uznania i doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą 124

druga propozycja na wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku.  Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu.2 kg ogórków ( po obraniu )1 duża czerwona cebula1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego2 łyżki soli1/3 szk octu1/3

Ewa w kuchni
Roladki drobiowe z papryką i rukolą 188

piersi z kurczakaprzyprawa do drobiusól200 g rukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut(...)każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej. Rozgrzać

Świat Domowej Kuchni
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 120

wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:1/4 plastrów karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut

upichcic
Fajitas 177

Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę. Dodać około 2 łyżek oleju/oliwy, przyprawę do fajitas, ostrą paprykę w proszku, sok z połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.Cheddar zetrzeć na tarce

Gospodyni Miejska
Pomidorowa po faszerowanych paprykach ( z wermiszelem) 158

Zawsze  kiedy robię faszerowane  papryki, cukinie, kabaczki lub  gołąbki  w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy-  to zamrozić i podać potem np. z pulpetami(...)podać ten sos jako zupę np. z makaronem.Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje.Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą 6480

Składniki: 200 g makaronu Czaniecki,1 podwójną pierś kurczaka, 1 papryka,1 puszka kukurydzy Develey,400 ml kremówki,2 jajka,20 g żółtego sera, sól,pieprz,zioła prowansalskie,.  Przygotowanie:   Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego(...)makaronu dodajemy podsmażoną  pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
PASTA Z TUŃCZYKA, PAPRYKI I SELERA NACIOWEGO 213

kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie:Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce połączyć pokrojone w drobną kostkę: obie cebule, seler naciowy, paprykę. Posolić i popieprzyć do smaku

Walijskie Pichcenie
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 137

Składniki: 10 średnie ziemniaki, 1 sztuka jajko, 1 pęczek liście pietruszki, 4 łodygi liście selera, 1 mała cebula, 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 2 sól różowa himalajska Royal Brand, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia, - ile potrzeba śmietana gęsta obrane i opłukane ziemniaki mocno zmiksować w pojemniku blendera na razem z jajkiem masę(...)przełożyć do miski w tym samym pojemniku po ziemniakach zmiksować liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z papryką słodko-ostrą w oleju... 106

Składniki: 3 filety matiasy, 1 sztuka cebula biała, 1 mała papryka słodka, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki ocet, 1/2 szklanki olej rzepakowy matiasy wymoczyć raz w zimnej wodzie z 30 minut wodę wylać i matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić matiasy na 2-3 cm porcje dodać pokrojone papryki i cebulę posypać cukrem i skropić octem wlać

W Mojej Kuchni Lubię
żeberka wieprzowe z papryką i cebulą... 136

Składniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka vegeta, 2 sztuki papryka zielona, 2 sztuki cebula biała, 4 szklanki woda, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę

W Mojej Kuchni Lubię
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 146

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć

W Mojej Kuchni Lubię
pałki w cytrynie z papryką w sosie własnym... 157

Składniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 184

Składniki: 1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodkaryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż(...)papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
bób z masłem, papryką ostrą, koperkiem... 130

Składniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez soli - nie będzie twardy gdy jest już ugotowany to wodę odlać z garnka i do bobu dać masło, paprykę ostrą, koperek i sól czosnkową do smaku wszystko w garnku zamieszać i bób jest gotowy

W Mojej Kuchni Lubię
makrela z twarogiem Strzałkowo,ogórkiem,papryką do kanapek... 104

Składniki: twaróg Strzałkowo 25 dag, makrela wędzona 1 średnia, ogórek zielony 1 mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy, dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z pieczarką,papryką,konserwowym ogórkiem,cebulą w oleju... 124

Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 sztuka, ogórek konserwowy Smak 4 sztuki, pieczarki 10 sztuk, papryka czerwona 1 mała, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć z 2 razy po 20 minut zmieniając wodę zimną, potem je wylać na sito aby odciekły z wody pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i w misce zalać(...)wrzątkiem na 3 minuty, potem na sitko je wylać matiasy pokroić na 2 cm kawałki i posypać cukrem, pieprzem mielonym dodać pokrojone ogórki konserwowe, paprykę, cebule i pieczarki sparzone wlać z 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków, oleju rzepakowego tyle, aby zakryć składniki i wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-udziec indyka z kością z marchewką,papryką,czosnkiem,cebulą... 183

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą(...)szybkowara wlać oliwę i z każdej strony zrumienić udziec i na dnie garnka na skórze położyć wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić surówkę z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem? 174

Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Składniki: 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 1 małe jabłko obrane ze skórki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie:Warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach", skrapiamy olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Karczek kanapkowy z cubrzycą i papryką 147

Kolejna propozycja na domowe kanapkowe wędliny. Dziś mój karczek marynuję w czerwonej cubrzycy i słodkiej papryce :) Składniki: 1.2 kg karczku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czerwonej cubrzycy kilka ziaren ziela angielskiego 1i 1/2 łyżeczki grubej soli pieprz biały  3-4 łyżki oliwy Po sprawdzone przyprawy zajrzeć do www.owocowyraj.eu Karczek myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 100

wzięcia, więc do dzieła!. A w najbliższych dniach zapewne jeszcze inny wyśmienity sos z pomidorów, które czekają na mnie w kuchni. Składniki: 2 i 1/2 kg pomidorów 2 żółte papryki 1 mała cukinia 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki bazylii lub świeże liście 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 10 łyżek cukru(...)blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów.3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę.4. Gotowy

Apetyczna babeczka
Strogonow z papryką i pieczarkami 200

Strogonow z papryką i pieczarkami SKŁADNIKI: 1 kg polędwica wołowa sól 1,5 l woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski

Kuchnia Danusi
Pierś kurczaka z dynią i czerwoną papryką 161

warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni  200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili kilka gałązek tymianku Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić(...)dużą kostkę i przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły.  Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 268

szklanka octu 10 % Jamar1 łyżka soliBuraczki umyć i ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 3 kg już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę

Monia miesza i gotuje
Szczypiorkowa pasta twarogowa z grilowaną papryką i pomidorkiem :) 191

pracy, i do szkoły, a choć pomysł to nienowy, to z pewnością odlotowy :) Składniki:20 dag sera białego,1 mały pęczek szczypiorku,2-3 łyżki jogurtu naturalnego,1/2 papryki żółtej,sól, pieprz,1 mały pomidor,oliwa,Ser, jogurt i połowę szczypiorku miksujemy na gładką masę. Paprykę grilujemy na patelni z odrobiną oliwy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora parzymy

Delicious Titbits
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 42

sumie w temacie. Za Chiny nie połączyłabym tak składników, jak zrobiła to Marta. Nie żebym miała coś przeciwko, zupełnie nie. Ja jednak jestem po uszy zakochana w połączeniu pieczonej papryki z czosnkiem i kminem rzymskim. Ciężko mi po prostu wymyślić coś innego, kiedy jest się uzależnionym od tego trio. Pastę z papryki zażyczył sobie My. Dieta wątrobowa jeszcze trwa (mimo(...)pomysłów na tego typu pasty, ale zawsze ładuję do nich jakieś ziarna, strączki albo inne wypełniacze, których My jeść jeszcze nie powinien. Wpisałam więc w google pasta z pieczonej papryki i pierwsze co, wyświetliła mi się Jadłonomia. No dobra, weszłam w sumie z ciekawości. Spodziewałam się ciecierzyc i innych soczewic. A tu nic, niewiele składników, wszystko miałam w domu, produkty

Kardamonovy
Pulpety w sosie z papryką i porem / Meatballs with Leeks and Bell Pepper 49

Pulpety w sosie z papryką i porem  Nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego ? Dziś polecam pulpety w sosie z papryką i porem - są łatwe w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych klopsików. Pulpety w sosie z papryką i porem mogą być przygotowane z dowolnego rodzaju mięsa. Pyszne będą klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z mięsa mieszanego(...)Możecie je doprawić ulubionymi przyprawami lub mieszanką przypraw.  Sos do pulpetów może być łagodny lub ostry - jak wolicie. W wersji łagodniejszej użyjcie słodkiej papryki, w tej na ostro sprawdzi się szczypta papryczki chili. Do obu wersji dobrze pasuje papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowego aromatu.  Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem

Lekcje w kuchni
Królewska sałatka meksykańska z nachosami 165

Gotowanie 10 min. Kalorie 110 kcal Warstwowa sałatka meksykańska z mięsem mielonym, pikantną salsą i nachosami. Królewska sałatka ozdobiona koroną z chipsów. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 100 g sera żółtego mozzarella 300 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 czerwona cebula 100 g nachosów DODATKI 1 słoiczek(...)salsy pomidorowej średnio pikantnej (około 130 g) 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % 2 ząbki czosnku ekologicznego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i grubo mielony pieprz olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę poszatkuj drobno i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Po chwili dodaj mielone mięso i smaż je do całkowitego

ProstePesto.pl
Sałatka z Brokułem Porem i Papryką | Pyszna Prosta i Kolorowa 263

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i kolorową sałatkę z brokułem, papryką i porem. Sałatka jest smaczna, prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 brokuł 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duży por 1 puszka 400 g czerwonej fasoli  1 puszka 400 g kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)kremowego do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję brokuł: Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru). Brokuł gotuję około 6 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Nadziewana papryka 136

Nadziewana papryka to idealna propozycja na lekki bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i z całą pewnością każdemu z Was będzie smakowało. Nasza wersja papryki jest przygotowana z ryżem, cukinią i mięsem mielonym. Zobaczcie jak szybko będziecie w stanie wyczarować pyszny obiad. Nadziewana papryka – składniki na 2 porcje 1/2 cukinii 250g mięsa mielonego 1 cebula(...)duże papryki pieprz cayenne ostra papryka olej do smażenia 100g sera mozzarella sól Nadziewana papryka – przygotowanie Cukinię myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem cayenne (tutaj uważajcie, aby danie nie wyszło zbyt ostre). Dodajemy pokrojoną cukinię i całość smażymy aż mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z pieczonej papryki i kalafiora 115

powinno być lepiej. Na szczęście gotowanie mi się nie nudzi. Chociaż ciągle gotuję bardzo zimowo - zupy, mięsiwa, gulasze, kasze, jednogarnkowce i zapiekanki. Dziś na stole gęsta zupa z pieczonej papryki i pieczonego kalafiora. A na wierzchu garść żółtego, rozpływającego się sera. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonej papryki i kalafiora   Drukuj Prep time 15 min Cook time(...)Total time 45 min   Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem Serves: 4 Ingredients 1 kalafior 3 papryki 4 łyżki oliwy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie) 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo

Cooking for Emily
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 127

ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła (zwani gulyás – stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.   W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień

Karo in the Kitchen
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym 78

Dzisiaj kontynuujemy serię zupną na blogu U nas w kuchni cały czas rządzą zupy. Dzisiaj pyszna zupa dla odmiany z pieczonych pomidorów i papryk. Co by nudno nie było, wzbogacona mleczkiem kokosowym. W zupie wyraźnie wyczuwalna jest nuta pieczonej papryki. Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim(...)była przepyszna. Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe i pomidorów i papryki o mleczku nie wspominam Drukuj Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg pomidorów 2 papryki 6 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu

Mieszam w Garnku
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 140

Składniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek; 1 duża cebula; 50 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki bulionu (u mnie 1/4 szklanki gorącej wody + 1/4 łyżeczki vegety); 1/2 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia. Dodatkowo: 50 g startej mozzarelli do posypania po wierzchu(...)szklanki bulionu do zapiekania (u mnie 1 i 1/2 szklanki gorącej wody + 1 łyżeczka vegety); Naczynie żaroodporne/brytfanka do zapiekania z przykryciem/pokrywką. Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Papryki umyć, osuszyć, wyciąć ogonki i wydrążyć z błon i nasion. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki

Gospodyni Miejska
Pieczona fasolka 176

dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic(...)dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write

Poezja smaku
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 147

popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka(...)pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 138

Hola! :) Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati(...)parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować) jedno jajko ser mozzarella w wiórkach  olej masło papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi

Taste Therapy
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 181

pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)nich wywodzi się właśnie leczo.   Ja wolę delikatniejszą (mniej tłustą i mniej pikantną) i odrobinę bardziej płynną, ale nie przypominającą zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć

Karo in the Kitchen
Nadziewana papryka 110

zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki(...)uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy. Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki

Kulinarna Patilogia
Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 425

kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny

głodny alergik