papryka - 32566 przepisów (strona:9/2172)

Cukinia marynowana z papryką 140

zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecamSkladniki na 5 sloikow a 800 ml:6-7 sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki1,5 l wody200 ml octu 20%3 pelne lyzeczki soli6(...)papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej papryki skorke zdejmuje sie bardzo latwoprzygotowac zalewe.Zagotowac odmierzona ilosc wody z dodatkiem 6 lyzek cukru i 3 lyzeczkami soli.Dodac ocet.Odstwic do przestudzenia cukinie umyc ,odkroic pietki i przyciac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w papryce, czyli świąteczna sałatka śledziowa 337

klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić.Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować!Składniki:1 czerwona słodka papryka,2 większe cebule,5 płatów śledziowych,1 łyżka cukru,2 średnie liście laurowe,7-9 ziaren ziela angielskiego,30 g ziaren gorczycy (1 opakowanie),około(...)oleju.Paprykę opłukać, wykroić nasiona ze środka i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z papryką na otrębach 87

Papryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli(...)otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki,1 cebula,4-5 ząbków czosnku,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżeczka suszonego tymianku,  1 łyżeczka suszonego estragonu,sól, pieprz - do smaku,1 szklanka naturalnego jogurtu,2 jajka,około 10 dkg żółtego sera.Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1049

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek

Gospodyni Miejska
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 143

łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka(...)gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku.      Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć

SzczyptaSmaQ
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 157

podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy: Sól, świeżo mielony(...)mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Tosty francuskie z serem, salami i papryką na ostro. 196

finezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i sposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy  ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania:Chleb tostowy wałkujemy na płasko i odkrawamy skórki. Smarujemy kromkę serkiem topionym i układamy na niej(...)plaster salami i kawałki papryki.  Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka, papryką słodką i ostrą.  Nasze tosty obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu.Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Aby uzyskać

Malinowe Pocałunki
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 410

Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.  Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu. Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki

głodny alergik
Papryki na Halloween 221

Żeby nie było, że proponujemy same słodkości na Halloweenową imprezę to wrzucamy coś obiadowego. Papryki imitujące dynie, do tego makaron spaghetti i ulubiony (koniecznie w czerwonej tonacji) sos. Pychota sama w sobie, a i wygląd niczego sobie :) Ilość porcji:3 Składniki: 3 papryki Odpowiednia ilość makaronu Sos do makaronu np. Spaghetti Bolonese wg Gordona Ramsay’alub Spaghetii z warzywnym sosem(...)inny dowolny czerwony sos do makaronu jaki robicie:)) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Wycinamy papryki: odcinamy wierzch oraz ścinamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe błonki ze środka. Następnie ostrym nożem wycinamy oczy i usta w imitację dyni. Przyrządzamy sos według upodobań. Papryki napełniamy makaronem i ustawiamy na talerzu z sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 135

Peppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron(...)oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast

Kulinarny karnet Christophera
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 154

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni

Niezły Młynek
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 142

Białko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami  Dostępność: Lidl Składniki :  woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona(...)spirytusowy, przecier pomidorowy, sok jabłkowy, przyprawy], cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, 1,8% sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), 1,8% cebula, 1,2% czosnek, 1,1% papryka, sól, papryczka chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 2,99zł / 115g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 151 g Tłuszcz: 9,8 g / w tym kwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany

Zielona Kuchnia
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone 123

Kremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)nich bez dodatku tłuszczu w ogóle nie zostanie przyswojona! Wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie każdy zwraca uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek oleju rzepakowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych

Kolorowy Przepisownik
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 137

Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar – pasta z papryki i bakłażanów (także ajwar ) dostępna w sklepach zwykle produkowany jest z przemysłowo gotowanych warzyw. Dlatego warto poświęcić trochę czasu(...)przygotować własną wersję z pieczonych papryk i bakłażanów. Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki

Pociąg Do Kuchni
Papryka faszerowana mięsem wołowym 191

Danie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej(...)jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy

Kuchcik gotuje