Sierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Noodle z warzywami Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa(...)włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kuskus z papryką, kukurydzą i cukinią w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami
Moja smaczna kuchniaMiałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam do mięsa świeże zioła i dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:7 papryk o równych spodach (różnokolorowe)500 g mięsa mielonego (użyłam(...)szynki)1 cebula3 ząbki czosnkugałązka tymianku gałązka rozmarynu2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek1 torebka ryżu basmatiWYKONANIE:Papryki umyj, osusz i odkrój górne części, aby powstały "daszki". Wydrąż i wyrzuć pesteczki ze środka. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
Słodko-Słony Świat IlonyKolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale są naprawdę smaczne. Już po raz kolejny dodałam do farszu szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!składniki16 średnich papryk - podłużnych farsz250(...)szklanki ryżu1i 1/2 szklanki bulionugotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)300 g mielonej wieprzowinygarść pietruszki2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusos1 puszki pomidorówłyżeczka płatków chili1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki
Stare GaryWczoraj nic nie parowałem, zjadłem na mieście ;) Dziś trzeba było się w końcu zabrać za coś dobrego, co by parowar się nie obraził, że jest zaniedbywany ;) Po jajecznicy z papryki, przyszła kolej na jajko na twardo :) Dziwnym zbiegiem okoliczności, również z papryką :) Nie było to może zamierzone, po prostu użyłem tego co miałem w lodówce :)Ogólnie miało to być śniadanie(...)wyszła kolacja, ale czasem tak bywa :)Składniki :1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 jajka mix sałat ( ilość zależy od wielkości papryki) szczypiorek 3 łyżeczki majonezu Jajka parowałem wcześniej, jak lubicie obierać i jeść je gorące możecie zrobić wszystko razem.Jajka wstawiamy do parowaru i włączamy go na 15 minut. W parowarze
Parowar FacetaJeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej paprykiSkładniki (na 4 porcje(...)papryki (czerwone lub pomarańczowe)1 kg marchwi1 czerwona cebula100 g masłapół łyżeczki kminu mielonegoszczypta gałki muszkatołowejszczypta cynamonuszczypta imbirupół łyżeczki papryki500-600 ml bulionusól, pieprzolej Kujawski czosnkowy – do skropieniaorzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie)1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy
UgotujmyTo.plrozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :)Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:) Składniki:dynia- około 1200g2 czerwone paprykicebula 3 ząbki czosnku 2 litry bulionusól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostraczosnek granulowanykminekDynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka. Następnie ją obieramy i kroimy na mniejsze części. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia(...)posypujemy solą i czosnkiem granulowanym. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze.Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny).Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna).Ja tego nie robiłam, ponieważ moja papryka miała strasznie cieniutki miąższ i odrywał się razem ze skórką
Czerwona Porzeczkabardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek(...)dyni oliwa z oliwek olej 1 czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki z ulubionego pieczywa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę z piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz
Mania GotowaniaOpiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb.Bazylia.Oliwa do posmarowania papryki.SólSos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu. Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią(...)alu.Papryki układamy na blaszce i pieczemy 45min w temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona.Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia.Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej.Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią.Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret.Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli
Kulinarny karnet ChristopheraPapryka wychodzi smaczna i chrupiąca Papryka konserwowa SKŁADNIKI: 6 szkl woda, 4 kg papryki kolorowej 1 szkl ocet 10%, 7 łyżek cukier, 1 łyżka Sól, 8 ziarenek ziele angielskie, 0,5 opak gorczyca, 1 łyżka na słoik olej(...)liść na słoik liść laurowy czosnek -2 ząbki PRZYGOTOWANIE: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do dużego garnka wlać wodę,zagotować. Pokrojoną paprykę wrzucać na wrzącą wodę, na 5 minut by ją sparzyć. Następnie paprykę odcedzić na durszlaku,gorącą nakładać do słoików,układamy ciasno paprykę w słoikach. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym,gorczycę i łyżce
Kuchnia DanusiBędąc na zakupach zobaczyłam ładne i świeże papryki, nie mogłam się oprzeć aby ich nie kupić i nafaszerować mięskiem. Papryki polałam Olejem Rzepakowym, bo właśnie ten olej jest zdrowy i zawiera więcej omega 3 niż oliwa z oliwek. Papryczki wyszły super, polecam. Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego Składniki: papryka - 4 szt mięso mielone wieprzowe(...)kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzone pieczarki z cebulą i pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą , pieprzem i wegetą. Paprykę umyć odciąć górne wierzchy , 2 cm od strony ogonka. Następnie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i oprószyć środek papryk solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć ściętymi wierzchami, polać odrobiną
Kuchnia DanusiDzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena po mału spada, a owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie(...)pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki:1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnkusok z 1 cytrynyświeżo zmielony pieprzsóloliwa z oliwek EVWykonanie:Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około
Kulinarne przygody GatityPapryka faszerowana pieczarkami i kuskus to danie z cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam(...)kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się emailowe pytania o przepis, że niby ta papryka jest taka apetyczna, do tego dietetyczna a farsz musi być smaczny, było wielu chętnych aby ją przygotować. Przepis jna paprykę faszerowaną pieczarkami i kuskus jest szybki i łatwy, do tego danie jest bardzo smaczne. Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką, w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi(...)średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem "odsolone". Pokroić w paseczki.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła
Codzienna kuchnia niecodziennaWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)szczypiorku;Sól;Pieprz.Farsz:1 średnia cukinia;1 średnia cebula;1/2 czerwonej papryki;1/2 zielonej papryki;1/2 żółtej papryki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru, dobrze wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.Do miski (u mnie od robota
Gospodyni MiejskaSałatka z pomidorów i zielonej papryki...Kosteczki soczystych pomidorów.Chrupiąca, zielona papryka.Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.Polane olejem i oprószone słodką papryką.Pyszny dodatek do dania głównego.Smacznego! Składniki:2 duże pomidory;1 średnia, zielona papryka;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 łyżka oleju;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pomidory umyć, osuszyć, pokroić(...)kostkę.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.Cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno pokroić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać olej, słodką paprykę. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku oleju można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go oliwą.Pomidory można
Gospodyni Miejska