papryka - 30066 przepisów (strona:3/2005)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 87

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 2016-04-09 14:33:18 Ilość porcji: 8 Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków(...)gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 59

zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;)  to te także bardzo nam smakowały(...)warunkiem, że z jednej szklanki ze mną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej

Kolorowy Przepisownik
Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi 78

boki tortownicy ;) ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się przykleja, można to więc zrobić dosyć sprawnie :) Składniki: 70 dag piersi z indyka 250 g makaronu typu łazanki 1 duża papryka 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka 20 dag sera żółtego masło do wysmarowania formy Przyprawy(...)fileta: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej mielonej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej Przyprawy do jajek z jogurtem i serem: 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki majeranku 1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania

Kolorowy Przepisownik
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 69

zupę:700 g czerwonej i żółtej paprykioliwa do pieczenia warzyw0,5 l bulionu warzywnego1 cebula2 pomidory1 główka czosnkusól, pieprzszczypta mielonej, ostrej papryki1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracjaprzepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając(...)skórka papryki przypiekła się ze wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę i główkę czosnku przekroić na pół i także opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja,  dodajemy bulion

Bon Appetit Małgorzaty
Papryka faszerowana 80

zawsze lubiłam paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej papryki kiedy jest teraz tak tania, a na rynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżkę soli, pieprz oraz można, jak ja, dodać świeże oregano drobno pokrojone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Nasze papryki dokładnie myjemy, ucinamy im z góry "kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy, a następnie nakładamy farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie

upichcic
Sałatka warzywna w papryce 81

Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.   Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki   Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe(...)zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru-2 szklanki octu-4 łyżki soli   Z papryki wydrążamy gniada nasienne.Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.   Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.   Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.   Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki

Maminek kulinarny
Kiełbasa smażona z papryką i cebulą 145

Kiełbasa smażona z papryką i cebulą...Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.Który z tych wariantów należy do Was?Zapraszam do spróbowania!Składniki:250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski);1 średnia czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;2 średnie cebule;Pieprz;Sól;Kilka kromek chleba(...)Ewentualnie olej do smażenia.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez dodatku tłuszczu) lub na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i delikatnie podsmażyć na złocisty kolor.Do lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę

Gospodyni Miejska
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 105

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku(...)hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół.Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć ogonek i wydrążyć z nasion.Cebule obrać, przekroić na pół.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Bakłażana wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę skórą do góry

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 132

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu spaghetti;Puszka tuńczyka w sosie własnym;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 ml gorącej, przegotowanej wody;1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)pęczka koperku;Sól;Pieprz;Olej/oliwa.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć z płynów.Koperek drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić.Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 76

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!składniki6 podłużnych papryk2 ząbki czosnkuok 700 g pomidorów1 cebula - drobno posiekana1/2 szklanki ryżupęczek pietruszkiok 15 listków mięty1 łyżeczka suszonej miętysól, pieprzoliwa(...)oliwekprzygotowaniePapryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji)   można

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem 107

Przepyszne faszerowane papryki.   Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią.  Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu(...)zioła (oregano, mięta, bazylia)sól, pieprzsos1/2 puszki pomidorów1/2 dużej czerwonej cebuli1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać

Stare Gary
Papryki faszerowane chili con carne 63

Lato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa(...)puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać

Food Square
Winogrona marynowane w papryce 107

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy(...)szklankaPieprz czerwony - 1 łyżeczkaPieprz syczuański - 1 łyżeczkaZiele angielskie - 1 łyżeczkaGorczyca - 1 łyżeczkaChrzan korzeń - 1 cmCynamon - 1 cmLiść laurowy - 3 szt.Sól - szczyptaPrzygotowanie:Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować

SzczyptaSmaQ
Papryka marynowana w occie 99

Taką paprykę robimy w domu od kiedy tylko pamiętam. Jest jędrna, nie za ostra i nie wymaga pasteryzacji przez co czas jej wykonania skraca się bardzo dużo.Porcja na ok 12 słoiczków 520 ml5 kg paprykiZalewa:3 l wody1/2 l octu3 czubate łyżki soli35 dkg cukruDodatkowo:ziele angielskieliść laurowypieprz ziarnistygorczycaolejWykonanie:Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i pokroić w słupki.Składniki(...)zalewy zagotować ( wszystkie składniki zalewy łączę w jednym garnku, aż do rozpuszczenia soli i cukru a następnie rozlewam do dwóch i zagotowuję ) Na wrzącą zalewę wkładam do garnków obraną paprykę , doprowadzam do wrzenia i gotuję paprykę 1 minutę. Do słoiczków wkładam po ziarenku ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Ciepłą paprykę wkładam do słoików, zalewam łyżką oleju

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
K... Kurczak z porem i papryką! 1428

małymi, żółtymi dziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam(...)niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :)  Zapraszam na dzisiejszy obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól, pieprz, papryka

Kitchens Alphabet