papryka - 32566 przepisów (strona:7/2172)

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 220

posiłek.Składniki:około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki tradycyjny o pojemności około 250 ml. ;)1 średnia świeża papryka,1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku,5 większych ząbków czosnku,1 mała cebula,mały pęczek natki pietruszki,2 jajka,2 łyżki bułki tartej,bułka tarta do opanierowania,sól, pieprz(...)ostra papryka - do smaku.Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej.  Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 481

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno

Gospodyni Miejska
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 294

smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana(...)bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina z indyka, 200 g,- Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy

Wypisz Wymaluj
Pieczeń rzymska z papryką 178

Pieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno.Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem SKŁADNIKI:mięso mielone - 2 kgbułka kajzerka - 2 sztcebula - 1 szt dużatłuszcz do smażeniapapryka czerwona - 1 sztpapryka żółta - 1 sztogórki małosolne - 2 sztjajka - 2 sztnatka pietruszki - 1 pęczeksól i pieprz do smakupapryka ostra w proszkumleko(...)mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego

Kuchnia Danusi
Sałatka z pieczonej papryki z kozim serem 161

Jeśli lubicie paprykę, to najtańsza jest właśnie teraz :) Możemy ją jeść nie tylko w postaci świeżej (surowej) czy marynowanej, ale też pieczonej, np. jako główny składnik sałatki. Składniki: papryki w różnych kolorach ser kozi (można go zastąpić zwykłym lub fetą) łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy(...)nią umyte i osuszone papryki w różnych kolorach. Ja upiekłam paprykę czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą, w sklepie zabrakło zielonej :) Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, do chwili aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy

Taste Of My Day
Wołowina z woka z papryką na ostro 190

Beef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki wódki czystej lub sherry 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1/2 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i odstawić. Obraną cebulę pokroić w piórka, paprykę(...)kwadraty, a cukinię w półplasterki.. Nagrzać woka, na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę, potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały olej. Włożyć mięso i smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowana papryka cztery sery 49

Faszerowana papryka z serem Faszerowana papryka to świetny pomysł na obiad lub kolację. A jeśli w dodatku podamy ją w towarzystwie pysznych serów, to z pewnością nikt nie zdoła się oprzeć! Faszerowane warzywa to dania, które dają nam ogromne pole do popisu. Nie musimy iść utartym szlakiem i pakować w nie farszu mięsnego, ale możemy kombinować do woli i nadziewać(...)czym tylko chcemy! U mnie tym razem padło na mocno serowy, wyrazisty w smaku farsz. Wykorzystałam między innymi mocno charakterystyczną bryndzę oraz parmezan. Bazą w mojej faszerowanej papryce jest brązowy ryż, ale możecie także wykorzystać w tym celu różnego rodzaju kasze. Pin Print Faszerowana papryka Recipe by Healthy Creations Course: Przepisy Porcje 4 Porcje Składniki 2 czerwone papryki Ugotowany ryż

Healthycreations.pl
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 169

zejść z tapetu kasza jaglana. Skoro tak, to zdecydowałam się spróbować kolejnej wariacji z jej udziałem. Tym razem użyłam jej przy okazji przygotowywania jednego z moich obiadowych faworytów, mianowicie papryki faszerowanej. Niniejsza wersja posiłku charakteryzuje się znakomitym smakiem i dużą aromatycznością. Ponadto stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób, które nie spożywają mięsa.   Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: – kaszę(...)jaglaną (korzystałam z kaszy w woreczkach, wykorzystałam 1/3) – kilka pieczarek – świeże zioła – koncentrat pomidorowy – 1 czerwoną paprykę – opcjonalnie ser do posypania Przekrójcie paprykę na dwie połówki, oczyśćcie, opłuczcie, a następnie osuszcie. Z kolei kaszę jaglaną ugotujcie na sypko. W międzyczasie porządnie opłuczcie i oczyśćcie pieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie

Szybko Tanio Smacznie
Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 164

wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa

Kolorowy Przepisownik
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 147

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka(...)masła 82% tłuszczu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży) szczypta ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano   sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Węgierska papryka z nadzieniem :) 144

czytającym i tym oglądającym tylko zdjęcia  :) Ostatnio udało nam się zdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy sobie lata dzieciństwa, kiedy to papryka była głównie węgierska lub bałkańska w sklepach. Ten jej zapach jak jakiś wehikuł czasu przypomniał wspomnienia, kiedy mama robiła leczo czy inne cuda z papryki. Węgierskie papryki są nieco inne(...)tych, które znamy na co dzień sprowadzane z Hiszpanii. Są bardziej aromatyczne, kształtem przypominają sople. Papryka to też bogate źródło witaminy C i nie ważne czy ostra, czy słodka. Idealnie zwiększa odporność organizmu na choroby typu przeziębienia, włącznie z grypą. Wszystko za sprawą witaminy C. Papryka jest jej najbogatszym źródłem. Wybitne walory lecznicze ma także olejek z nasion. Stymuluje krwioobieg

vegetanie
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 180

propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!Składniki:500 g śledzi typu matiaswoda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy(...)kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Mrożona papryka na zimę 214

Trudno nazwać ten wpis przepisem. Chciałam Was tylko zachęcić do mrożenia papryki, szczególnie teraz, kiedy jest dość tania.Mrożę wszystkie kolory papryki, mieszam je razem lub wkładam do osobnych worków, kroję na mniejszą lub większą kostkę. Świetnie się nadaje papryka do wszelkich gulaszy, sosów, sałatek itp. Należy pamiętać, że przed krojeniem trzeba paprykę dobrze umyć i usunąć gniazda nasienne.Dobrze jest(...)też wysuszyć paprykę papierowym ręcznikiem.Mrożone warzywa nie tracą zbyt dużo na wartości więc tym bardziej zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takich zapasów.Polecam

Kuchnia domowa Ani
Śledziki w papryce 177

Mała odmiana, czyli śledziki w papryce konserwowej.   Składniki:-konserwowa papryka pomidorowa-filety śledziowe ( mogą być marynowane lub w oleju )-ogórek kiszony-szczypiorek   Wykorzystamy konserwową paprykę pomidorową.Przygotowujemy tak samo, jak zwykłą paprykę konserwową ( przepis na naszym blogu ).Jedyna różnica jest taka, że używamy całych owoców z wyciętym gniazdem nasiennym.   Paprykę odsączamy, do środka wkładamy

Maminek kulinarny
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą 635

Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania