papryka - 32566 przepisów (strona:14/2172)

PRZETWORY - Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg przepisu Ewy Wachowicz 3521

Sezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:)Dziś propozycja zimowej sałatki z ogórków, marchewki, czerwonej papryki i cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ to nie kwestionowany, kulinarny autorytet liczę, że jej smak nie zawiedzie:) Składniki: 2 kg ogórków 50 dag marchwi 50 dag cebuli 50 dag papryki czerwonej pół główki czosnku Zalewa: 2 łyżki oleju 1 szklanka(...)ziela angielskiego Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach - ja cienko posiekałam w plastry. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je  zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pesto z grillowanej papryki 179

Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny.Zaczynamy  Składniki:słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr1 ząbek czosnkunatka pietruszki- dużo :)50 gr startego parmezanu50 gr orzechow cashew4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie:Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy do pojemnika gdzie będzie miksowana. Dodajemy

Smaki Edyty
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 151

prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki  ulubione zioła ewen(...)Jeżeli stosujemy wersję uproszczoną, gotowy smalec roztapiamy w rondlu  na małym ogniu.Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę,  obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana  świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowana papryka 69

Faszerowana papryka to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Jeśli chcemy zaskoczyć gości jakimś fajnym daniem, to również polecam ten przepis Jest troszkę czasochłonna w przygotowaniu, ale warto. Przynajmniej od czasu do czasu Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję. Faszerowana papryka – składniki: 4 większe papryki, 500g(...)łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, woreczek ryżu basmati, 4 łyżki kiełków brokuła ( tutaj kilka słów o kiełkach i ich właściwościach), łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chilli, szczypta soli i pieprzu. *Podana ilość farszu jest na 6 dużych papryk. Ja jednak wykorzystuję go do 4 sztuk, a pozostały farsz zostawiam na inny posiłek Faszerowana

Natka Pietruszki
Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. 179

Wracam, mam nadzieję z regularnymi wpisami, a dziś z przepisem na pastę z papryki. W końcu mamy nadal na nią sezon, a co jak co, sezonowość warzyw i owoców trzeba wykorzystywać. Pasta paprykowa wychodzi aromatyczna, wyrazista w smaku dzięki dodatkowi chili i czosnku. Taki pachnący paprkowy słoiczek, to świetne wspomnienie końcówki lata. Podobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich(...)zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić. Mam to szczęście, że podobnie jak w poprzednim roku, ogóry i paprykę przywiozła mi sąsiadka. I od niej mam też przepis na tą pastę paprykową. W ramce na dole strony, macie oryginalny przepis, ale ja podam wam moje modyfikacje, bo ja to leniwa jestem

Mieszam w Garnku
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 189

Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu . Wyszło całkiem nieźle , dynia nadała fajny smaczek nadzieniu . Faszerowana papryka , nie jest u nas częstą pozycją , chyba głównie dlatego ,że wydaje się ciężko strawna i każdy narzeka , że się ” odbija(...)czasu do czasu musi być , bo jest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia

Ogrodnik w podróży
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 155

Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony(...)dość pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych a zbędnych dodatków. O koszcie oczywiście nie wspominam;) Tradycyjny ajwar robi się z pieczonej papryki i bakłażana, ale wątpię, żeby robiony przemysłowo ajwar się tym cechował. Warto zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk i bakłażanów jest niska. Przepis zaczerpnęłam od Marty z Jadłonomii , jednak trochę zmodyfikowałam

Mieszam w Garnku
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 198

kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki, zarówno tej świeżej, jak i sproszkowanej.  Węgierscy kucharze stosują około 1000 rodzajów i odmian tej rośliny! Nie bez powodu znane powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia(...)stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.” Wcieliłam się więc  w węgierską gospodynię, postawiłam pojemniczki z papryką i dodałam poniższe składniki. Tak powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.    Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula

mojewypiekiinietylko
Paprykowy kurczak na ryżu 2107

Paprykowy kurczak na ryżu...Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;300 g białego ryżu;1 płaska łyżka curry;Pieprz;Sól;250 ml + 125 ml zimnej wody;1/4 pęczka natki pietruszki;Olej.Marynata do piersi z kurczaka:2 łyżki oleju;3 łyżeczki przyprawy gyros;2 łyżeczki curry;5 ząbków czosnku.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą

Gospodyni Miejska
Sałatka z ogórków i papryki 255

Składniki:4 kg ogórków1/2 kg marchwi1 kg papryki najlepiej czerwonej1/2 kg cebuli2 główki czosnkuZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju1 szkl cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziaren ziela angielskiegoOgórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 188

Eggplant and peppers on focaccia. Składniki. 1 mały bakłażan 1 focaccia 2 łyżki  koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić(...)stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku chlebka położyć bakłażan, plaster cebuli, paski papryki, posypać  świeżą kolendrą i wymieszanymi serami. Wstawić do pieca na umiarkowanie gorący grill ,aż sery się stopią

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 66

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Pyszny krem wegański z pomidorów i pieczonej papryki . Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.  Zupa paprykowo-pomidorowa to bardzo smaczny sposób na przywitanie wiosny i powolne zatopienie się w pierwszych promieniach słońca i pachnących przepisach, które będą nam towarzyszyć coraz częściej umilając nam dni. Zamieńmy zatem chrupiące warzywa(...)kremową i zdrową wegańską zupę. papryka ma niesamowite właściwości, usuwa toksyny, nadmiar wody i nawet jeśli pieczona i gotowana, to nadal wartościowa.  Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański.  Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów: - 3 duże słodkie papryki - 500 g dojrzałych malinowych pomidorów lub pomidorków koktajlowych - ok. 400 ml bulionu warzywnego. Jeśli macie zamrożony

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka pieczona 69

Papryka pieczona z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw, skropiona oliwą z oliwek (bądź oliwą z chili, oliwą czosnkową, olejem z pestek dyni) to idealny dodatek do dań z drobiu, np. szaszłyków, sznycli, gulaszy. Jest tak aromatyczna i słodka po upieczeniu, że podasz ją do bagietki lub grzanek maczając je w powstałym pysznym sosie. Papryka pieczona może stanowić kompletny, zdrowy(...)warzywny fit posiłek lub podstawę sałatki – posyp ją wtedy pokruszoną fetą i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. Polecam Ci przepis na paprykę pieczoną, z której możesz przygotować: pastę na kanapki (po zmiksowaniu dodaj kremowy serek), zupę paprykową, krem z papryki lub podstawę leczo. SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka 2 cebule

Zasmakuj Kuchni
Nadziewana papryka 90

Pyszny i samo robiący się obiad lub kolacja. Nadziewana papryka z ryżem i mięsem mielonym. Farsz przypomina farsz na gołąbki, lecz przyprawy są nie co inne. Osobiście używam papryk czerwonych, ale też zielonych.  Papryka jest tak idealnie ugotowana/upieczona, że skórka odchodzi praktycznie sama, więc nie ma z tym problemu. Polecam bardzo! Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * pół szklanki(...)nieugotowanego ryżu * 4 papryki * sól, pieprz, słodka papryka w proszku * wegeta Papryki myjemy i odkrawamy główki. Delikatnie wydrążamy wnętrze papryki, tak aby pozbyć się nasion i dużych błonek. W garnku wlewamy 1/2 pojemności wody i zagotowujemy. Do zagotowanej wody wrzucamy ryż, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przed dokładnie 18 minut. Po 18 minutach, odcedzamy i lekko studzimy. Dodajemy

Klasyka Gotowania
Sos jogurtowy z papryką i kaparami 96

Przepis Gennaro Contaldo w mocno odchudzonej wersji! Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 1 słoik grilowanej papryki (może być z zalewy octowej, ja taką przynajmniej użyłam) – 1 garść kaparów – kilka łyżek jogurtu *u mnie roślinny – 1 garść świeżej pietruszka Paprykę i kapary dobrze opłukać w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Całość zmiksować na jednolitą masę. Najlepiej zostawić

Szybko Tanio Smacznie