Prawdziwe węgierskie leczo przygotowuje się z papryki pomidorów i cebuli smażonych na prawdziwym dobrej jakości oleju rzepakowym lub na wędzonej słoninie, w oryginalnej wersji nie dodaje się mięsa ani cukinii (tak przynajmniej podają niektóre źródła). O czym trzeba pamiętać przygotowując prawdziwe idealne leczo? Po przeanalizowaniu wielu przepisów z wielu różnych książek kulinarnych (zarówno tych starszych jak i tych młodszych) oraz(...)blogów kulinarnych w końcu otrzymałam leczo, które bardzo mi smakuje, zazwyczaj nie mogę wytrzymać zjadam je przed zimą i później dorabiam kolejne. Smak letnich pomidorów i papryki w środku zimy to luksus na który mogą sobie pozwolić tylko ci, którzy mają siłę i czas na przygotowanie przetworów :) :) A oto sekrety lecza idealnego :) Papryka- prawdziwe leczo robi się z węgierskich papryk
zdrowa vege kuchniaZupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula, 3 ząbki czosnku, 15 pomidorków cherry, 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 puszka
Moniki Smakołykimoich przepisach często używam chili. Dziś pokażę, jak w prosty sposób przygotować własne chili, które będzie miało doskonały aromat! Do przygotowania domowego chili potrzebujemy: Ostra papryka Szczelny słoiczek Paprykę wybieramy taką, jaka nam najbardziej odpowiada. Kolor nie ma żadnego znaczenia. Im ostrzejszą paprykę wybierzemy, tym ostrzejsza będzie nasza przyprawa. Umytą i osuszoną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Trzymamy paprykę w piecu przez 25 minut. Po tym czasie możemy wyłączyć piekarnik, ale bez otwierania zostawiamy paprykę w środku. Pozwalamy jej się dobrze wysuszyć. Czynność tę powtarzamy do momentu, aż papryka będzie sucha (zazwyczaj 2-3 razy, można trzymać dłużej włączony piekarnik i wysuszyć paprykę od razu – ja preferuję oszczędnościowe rozwiązanie). Jeżeli masz maszynę do suszenia – z powodzeniem
MarcinChefDzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka(...)domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę
Smak mojego domunadmiar soli i glutaminianu, ale też mąkę, cukier, karmel czy olej. Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do mięs: wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, mąka pszenna , sól, papryka (7,9%), cukier , cebula (2,5%), koncentrat pomidorowy (2%), olej palmowy , czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, ekstrakty warzywne (cebula, papryka), oregano, tymianek, barwnik: karmel amoniakalny , majeranek, papryka ostra, substancja(...)uwzględniłam soli. Myślę, że najlepiej dodawać ją w trakcie robienie potraw, w ilościach jakie preferujemy. Oczywiście im mniej tym lepiej :) 1. Czerwona przyprawa do mięs 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cząbru 1 łyżeczka pieprzu 2. Przyprawa do marynowania mięs 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka oregano
Powiedz dietom niePapryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami to moja propozycja jesiennego dania. Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo dużo chętnych, bo niby ta papryka taka apetyczna, a i farsz niczego sobie, wszyscy byli chętni by je przygotować Napisałam, więc szybko ten przepis, który jest szybki i łatwy. No i danie smaczne, gwarantuję(...)Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale w tym zestawieniu smakowym, które ja proponuję na 100 % danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa Czytaj więcej »
Pasja tworzeniawszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki (przepis na Zapiekankę wegetariańską już niebawem pojawi się na blogu). Składniki: 4 papryki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Papryki umyj(...)osusz. Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż
Moja DelicjaTak szczerze powiedziawszy to nie jestem entuzjastką tego typu dań, ale muszę przyznać, że jest całkiem dobre, a nawet powiem, że pyszne. Pierwszy raz jadłam i
Smakowy Raj