doskonale. Z ziemniakami, makaronem, chlebem, kaszą. W końcu samo. Szybkie do zrobienia w zasadzie z dowolnych warzyw, jakimi dysponujemy. No dobrze, nie tak dowolnych. W moim leczo musi być papryka. I to najlepiej kilka jej rodzajów. Nie przejdzie u mnie np. jednobarwne leczo np. tylko z czerwonej papryki. Co to, to nie. To musi być feeria barw. Takie wegetariańskie leczo(...)też przy robieniu leczo, nie spędzimy pół dnia. Leczo pochodzi z Węgier, gdzie funkcjonuje pod nazwą lecsó. I tutaj jedna uwaga, oryginalne leczo, nie zawiera cukinii, a w zasadzie paprykę i pomidory oraz charakterystyczną kiełbasę węgierską, której osobiście nie lubię. Może właściwsza nazwa dla polskiego leczo to potrawka warzywna? Sama nie wiem. W każdym razie jeśli my, Polacy mówimy leczo
Mieszam w GarnkuSkładniki: 800 g mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić(...)nagrzanego piekarnika (funkcja grill, maksymalna temperatura, półka jak najwyższa - u mnie 2 od góry, gdyż na 1 od góry nie zmieściła się blacha z paprykami) i opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut). Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka
Gospodyni MiejskaAparat w naprawie , na szczęście zanim odmówił współpracy, zrobił jeszcze nieco zdjęć :)Szybka do zrobienia i smaczna przekąska.przepis znaleziony kiedyś na stronie BBC Bood Foodskładniki4 długie papryki, przekrojone wzdłuż, oczyszczone z nasion1 łyżka oliwy z oliwek, oraz dodatkowo do spryskania2 opakowania mozzarelli (po125g), podzielona na małe kawałki2 łyżki czarnych oliwek, bez pestek, pokrojone1 łyżka oregano2 ząbki(...)czosnku, rozgniecioneprzygotowaniePiekarnik rozgrzać do 220 st.C.Papryki po przekrojeniu i wypestkowaniu, natrzeć z obu stron oliwą. W miseczce wymieszać mozzarellę, oregano, oliwki, czosnek Rozłożyć farsz do papryk, skropić z wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika na 12- 15 minut. Przybrać zielonym i podawać. Smacznego
Stare GaryWołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni. Inspiracją był przepis z tej stronyskładnikiok 1300 g wołowiny(...)poprzeczne plastry3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie pomidory, pokrojone w ósemkiczosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsaryż lub makaron do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien
Stare Garygo.Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez.Przyciac 2 wymierzone kawalki foli i ulozyc na nich ryby.Do srodka wlozyc po galazce rozmarynu,po 2 zabki czosnku i pare wiorkow masla.Z papryki usunac gniazda nasienne i pokroic ja w cienkie paseczki.Koniecznie cienkie,zeby papryka sie upiekla i nie pozostala surowa.Papryke ulozyc dookola ryby.Naciac skore pstragow pod skosem,robiac miejsce dla cytryny.Cytryne wyszorowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKLADNIKI4 duże paprykioliwa z oliwek1 ząbek czosnkułyżka kaparów12 oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, zabek czosnku, kapary, oliwki, pokrojoną paski paprykę ( usunąć nasionka ) Podsmażyć na silnym ogniu przez około 5 minut często mieszając. Dolać 1 nalewkę wody, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem 10 minut.SMACZNEGO
zielonacukinkarozcieramy z solą.Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Brzuszki ŁakomczuszkiIdealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :)Składniki:3 kg buraków ćwikłowych1 kg cebuli1 kg paprykiZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju2 szkl wody3 łyżki cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziarenek ziela angielskiegokilka listków laurowychBuraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę w paseczki. Wszystko razem mieszamy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i wlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju
Sylwetka Od KuchniDzisiejszy wpis to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni arabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki(...)Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania, ponieważ praktycznie nie posiadają pestek. Wystarczy naciąć taką paprykę wzdłuż, szybko oczyścić ręką i nałożyć łyżką apetyczne nadzienie. Oczywiście papryki Ramiro możecie zastąpić w tym przepisie zwykłymi czerwonymi paprykami. W takim wypadku weźcie 4-5 sztuk, przekrójcie je wzdłuż na pół i nafaszerujcie. Jestem fanką kuchni arabskiej, o czym świadczą m.in
Chilli Czosnek i Oliwajesteśmy wstanie wyczarować smaczny obiad/kolację lub przekąskę w bardzo korzystnej cenie. To kolejne danie, które robi się samo. Do przygotowania tortilla de patatas potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 czerwone papryki (ale możecie je pominąć, wykorzystać to co aktualnie macie w lodówce np marchewki) 1 cebule 400 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 7 jajek 3 małe ząbki czosnku łyżka oliwy sól(...)pieprz płatki chili garść kaparów Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy (usuwamy gniazda nasienne), kroimy w grubą kostkę i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przenosimy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy mieszaninę jajek i mleka. Zapiekać w piekarniku +/- 30 minut
Szybko Tanio SmacznieWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka(...)mleka sól , pieprz olej lub oliwa do posmarowania papryki i naczynia przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana https://www.youtube.com/watch?v=Z7pzd22jbDQ Przygotowanie: Przygotowanie papryki: Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał. Przygotowanie farszu: W misce rozkruszam widelcem
Uwaga Babcia Gotujezawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 1/2 szkl. octu 10% 2 płaskie łyżki soli Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy ze skórką(...)miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy
Kolorowy PrzepisownikSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia(...)kilku wodach i ugotować w potrójnej ilości wody al dente. Pęczak po wyparowaniu wody zestawić z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by trochę się ostudził. Odciąć górę (z ogonkiem) papryki i ociupinkę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę przeznaczonego do przepisu oleju. Do środka papryk wlać
Weekendy w domu i ogrodzieziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony w plastrysól jodowana,1 ząbek czosnkupieprz cytrynowy1 cytrynaRybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz(...)zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit Małgorzatysmażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną(...)drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.burgery z papryką
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na jajeczne śniadanie znalazłam na jednym z blogów. Polecam!Składniki:4 jajka150 g serka wiejskiego1/3 papryki czerwonej świeżejsiekany koperek1/2 cebulisól, pieprzSposób przygotowania:1. Serek odsączamy z nadmiaru wody.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Paprykę kroimy w kosteczkę.4. Cebulkę rumienimy na oleju, dodajemy paprykę i jajka. Kiedy jajka będą lekko ścięte dodajemy serek wiejski.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki:1 główka lodowej sałaty1 czerwona paprykasiekany szczypiorekkawałek porasos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy w paski.2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek
Kuchnia domowa Anipatelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić z błonek i pestek.4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem.5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Anicukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków cukinii z obu stron. Paprykę(...)opłukać, wykroić gniazdo z pestkami i pokroić w drobną kostkę. Bryndzę rozetrzeć, połączyć z papryką i doprawić pieprzem do smaku. Bryndza jest wystarczająco słona, nie ma konieczności dosalania :)Przestudzoną cukinię smarować pastą serową i zwijać. Prawda, że szybko i prosto? :)W Wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział:Dorotahttp://doodorka.blogspot.com/Iwonahttp://izioni-smaki.blogspot.com/Magdahttp://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/Martahttp://www.magicznezyciemarty.pl/Sabinahttp://kobietywsieci.blogspot.com/baner autorstwa Magdy
Codzienna kuchnia niecodziennaogórek Sos:2-3 łyżki jogurtu naturalnego2-3 łyżki majonezu łyżeczka granulowanego czosnku lub roztarty 1 ząbek świeżego czosnkusólpieprzLiście sałaty porwać na drobne kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Ogórek i paprykę pokroić na słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a na koniec dodać
Świat Domowej KuchniProste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone(...)mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego
Maminek kulinarnyugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4 paprykiząbek czosnkułyżka oliwy ziołowejSkładniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm.Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu.Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mienta blogkuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób:30 dag grochu omielanego30 dag świeżej dyni hokkaido(...)masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2
Apetyczna babeczkabólu. Cokolwiek do niej nie dorzucimy - będzie ok :))Dziś kolejna odsłona naszej pospolitej jajecznicy, oparta na trochę innych dodatkach. Tym razem oprócz szynki znalazła się w niej konserwowa czerwona papryka i mozzarella. Niebo w gębie!Składniki na 2 osoby:6 jajekkilka plasterków szynki1 cebulapapryka konserwowasól pieprzszczypiorekmozzarellamasło klarowaneWykonanie:Rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dorzucamy pokrojoną(...)szynkę. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojoną paprykę konserwową. Jajka roztrzepujemy w miseczce, pieprzymy i lekko i - uwaga nie solimy! Do jaje dodajemy startą na drobnych oczkach mozzarellę, która jest słona, więc soląc jajka bardzo łatwo przesolić potrawę. Rozkłócone jajka wylewamy na patelnię, smażymy do lekkiego ścięcia. Próbujemy i teraz ew. dosalamy. Posypujemy szczypiorkiem
Walijskie PichcenieDziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami
Buniabaje w kuchniSkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 sztuki papryka słodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe, po 1 łyżce oleju do słoika pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrane pokroić(...)plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach
W Mojej Kuchni Lubięszklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso gulaszowe z indyka 30 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać pokrojone dość drobno pieczarki(...)większym ogniu mieszając podsmażać z 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę średnią w niesolonej wodzie do smaku dodać pieprz, kucharka, natkę pietruszki i podsmażać do odparowania nadmiaru wody z papryk odciąć czubek, usunąć pestki, opłukać i nadziać kaszą do pełna lekko ubijając nadzienie do rondla dać olej i podsmażyć papryki z 2 minuty z każdej strony i pod przykryciem dusić
W Mojej Kuchni Lubięcórkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam..Składniki:6 kg buraczków,1 kg czerwonej papryki,7 dużych cebul,1/2 szklanka octu,1 szklanka cukru,1 łyżka soli,1/2 l wody.Przygotowanie:Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem(...)cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut
Anioły w kuchni