papryka - 32566 przepisów (strona:18/2172)

Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 179

ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła (zwani gulyás – stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.   W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień

Karo in the Kitchen
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym 98

Dzisiaj kontynuujemy serię zupną na blogu U nas w kuchni cały czas rządzą zupy. Dzisiaj pyszna zupa dla odmiany z pieczonych pomidorów i papryk. Co by nudno nie było, wzbogacona mleczkiem kokosowym. W zupie wyraźnie wyczuwalna jest nuta pieczonej papryki. Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim(...)była przepyszna. Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe i pomidorów i papryki o mleczku nie wspominam Drukuj Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg pomidorów 2 papryki 6 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu

Mieszam w Garnku
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 158

Składniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek; 1 duża cebula; 50 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki bulionu (u mnie 1/4 szklanki gorącej wody + 1/4 łyżeczki vegety); 1/2 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia. Dodatkowo: 50 g startej mozzarelli do posypania po wierzchu(...)szklanki bulionu do zapiekania (u mnie 1 i 1/2 szklanki gorącej wody + 1 łyżeczka vegety); Naczynie żaroodporne/brytfanka do zapiekania z przykryciem/pokrywką. Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Papryki umyć, osuszyć, wyciąć ogonki i wydrążyć z błon i nasion. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki

Gospodyni Miejska
Pieczona fasolka 209

dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic(...)dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write

Poezja smaku
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 172

popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka(...)pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 154

Hola! :) Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati(...)parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować) jedno jajko ser mozzarella w wiórkach  olej masło papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi

Taste Therapy
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 223

pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)nich wywodzi się właśnie leczo.   Ja wolę delikatniejszą (mniej tłustą i mniej pikantną) i odrobinę bardziej płynną, ale nie przypominającą zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć

Karo in the Kitchen
Nadziewana papryka 137

zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki(...)uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy. Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki

Kulinarna Patilogia
Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 449

kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny

głodny alergik
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 98

kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki(...)śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na mniejsze fileciki. Obtaczamy dokładnie w przygotowanej marynacie i umieszczamy w plastikowym pojemniku. Wkładamy do lodówki na całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie

Kuchnia MagdaLeny
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 99

kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki(...)śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy na mniejsze fileciki. Obtaczamy dokładnie w przygotowanej marynacie i umieszczamy w plastikowym pojemniku. Wkładamy do lodówki na całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 207

Choć nie jest to szczyt sezonu na papryki, kiedy natrafiłam na dorodne ich okazy w sklepie ekologicznym wprost nie mogłam się oprzeć – warzywa wylądowały w moim koszyku z niechybnym przeznaczeniem: będzie leczo! Ta tradycyjnie wywodząca się z Węgier potrawa doczekała się tylu wariacji, że przyjęło się leczem nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka(...)kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną rolę, cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona papryka – jej dymnemu aromatowi zawdzięczany jest charakter oraz głębia smaku. Choć podawane w przepisie ilości przypraw i ziół zawsze należy traktować orientacyjnie, to żadnych bym tu nie pomijała – kolendra i ostra

Even Better Food
Ajwar-pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 189

Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos z pieczonej papryki i z bakłażanów. Ja dodałam także trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko pikantna. Sosik ten bardzo fajnie smakuje(...)Jest świetnym dodatkiem do kanapek czy potraw z grilla. składniki: 2 kg papryki 1 kilogram bakłażanów 1 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 300 g cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 małe ostre papryczki, ewentualnie mielona ostra papryka 5 łyżek oleju 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Paprykę

Monia miesza i gotuje
Kiszona czerwona papryka 190

przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów.  Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej(...)wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych  i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki

Magiczna kuchnia Darii
Pasta z pieczonej papryki 108

Pasta z pieczonej papryki Co prawda piekarnika u mnie brak, ale z pomocą, na szczęście zawsze, przychodzą gotowce. Tym razem sięgnąłem po pieczoną paprykę ze słoika. Wcześniej się jakoś nie złożyło, żeby zawitała w mojej kuchni, a tu proszę. Akurat jak czasu na gotowanie nie miałem to przyszła mi z pomocą i położyła się razem z pozostałymi składnikami w moim(...)dzbanku, w którym zazwyczaj blenduję. Pasta z pieczonej papryki jest po prostu boska! Ale teraz chyba najważniejsza kwestia, czyli jak polecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona

Blendman