papryka - 32566 przepisów (strona:8/2172)

Faszerowana papryka cztery sery 34

Faszerowana papryka z serem Faszerowana papryka to świetny pomysł na obiad lub kolację. A jeśli w dodatku podamy ją w towarzystwie pysznych serów, to z pewnością nikt nie zdoła się oprzeć! Faszerowane warzywa to dania, które dają nam ogromne pole do popisu. Nie musimy iść utartym szlakiem i pakować w nie farszu mięsnego, ale możemy kombinować do woli i nadziewać(...)czym tylko chcemy! U mnie tym razem padło na mocno serowy, wyrazisty w smaku farsz. Wykorzystałam między innymi mocno charakterystyczną bryndzę oraz parmezan. Bazą w mojej faszerowanej papryce jest brązowy ryż, ale możecie także wykorzystać w tym celu różnego rodzaju kasze. Pin Print Faszerowana papryka Recipe by Healthy Creations Course: Przepisy Porcje 4 Porcje Składniki 2 czerwone papryki Ugotowany ryż

Healthycreations.pl
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 149

zejść z tapetu kasza jaglana. Skoro tak, to zdecydowałam się spróbować kolejnej wariacji z jej udziałem. Tym razem użyłam jej przy okazji przygotowywania jednego z moich obiadowych faworytów, mianowicie papryki faszerowanej. Niniejsza wersja posiłku charakteryzuje się znakomitym smakiem i dużą aromatycznością. Ponadto stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób, które nie spożywają mięsa.   Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: – kaszę(...)jaglaną (korzystałam z kaszy w woreczkach, wykorzystałam 1/3) – kilka pieczarek – świeże zioła – koncentrat pomidorowy – 1 czerwoną paprykę – opcjonalnie ser do posypania Przekrójcie paprykę na dwie połówki, oczyśćcie, opłuczcie, a następnie osuszcie. Z kolei kaszę jaglaną ugotujcie na sypko. W międzyczasie porządnie opłuczcie i oczyśćcie pieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie

Szybko Tanio Smacznie
Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 145

wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa

Kolorowy Przepisownik
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 128

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka(...)masła 82% tłuszczu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży) szczypta ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano   sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Węgierska papryka z nadzieniem :) 124

czytającym i tym oglądającym tylko zdjęcia  :) Ostatnio udało nam się zdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy sobie lata dzieciństwa, kiedy to papryka była głównie węgierska lub bałkańska w sklepach. Ten jej zapach jak jakiś wehikuł czasu przypomniał wspomnienia, kiedy mama robiła leczo czy inne cuda z papryki. Węgierskie papryki są nieco inne(...)tych, które znamy na co dzień sprowadzane z Hiszpanii. Są bardziej aromatyczne, kształtem przypominają sople. Papryka to też bogate źródło witaminy C i nie ważne czy ostra, czy słodka. Idealnie zwiększa odporność organizmu na choroby typu przeziębienia, włącznie z grypą. Wszystko za sprawą witaminy C. Papryka jest jej najbogatszym źródłem. Wybitne walory lecznicze ma także olejek z nasion. Stymuluje krwioobieg

vegetanie
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 162

propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!Składniki:500 g śledzi typu matiaswoda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy(...)kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Mrożona papryka na zimę 200

Trudno nazwać ten wpis przepisem. Chciałam Was tylko zachęcić do mrożenia papryki, szczególnie teraz, kiedy jest dość tania.Mrożę wszystkie kolory papryki, mieszam je razem lub wkładam do osobnych worków, kroję na mniejszą lub większą kostkę. Świetnie się nadaje papryka do wszelkich gulaszy, sosów, sałatek itp. Należy pamiętać, że przed krojeniem trzeba paprykę dobrze umyć i usunąć gniazda nasienne.Dobrze jest(...)też wysuszyć paprykę papierowym ręcznikiem.Mrożone warzywa nie tracą zbyt dużo na wartości więc tym bardziej zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takich zapasów.Polecam

Kuchnia domowa Ani
Śledziki w papryce 164

Mała odmiana, czyli śledziki w papryce konserwowej.   Składniki:-konserwowa papryka pomidorowa-filety śledziowe ( mogą być marynowane lub w oleju )-ogórek kiszony-szczypiorek   Wykorzystamy konserwową paprykę pomidorową.Przygotowujemy tak samo, jak zwykłą paprykę konserwową ( przepis na naszym blogu ).Jedyna różnica jest taka, że używamy całych owoców z wyciętym gniazdem nasiennym.   Paprykę odsączamy, do środka wkładamy

Maminek kulinarny
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą 611

Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki

Gospodyni Miejska
Wściekła papryka – pikantna konfitura 149

koszt transportu naliczono od kilkukrotnego okrążenia kuli ziemskiej. Odzwierciedla się to w niebotycznych cenach, często nieadekwatnych do użytych składników i nakładów wykonanej pracy. Pikantna konfitura z naszej krajowej papryki, równie smacznej, co ta wygrzewająca się w słońcu Toskanii :). Dodatek do dań wytrawnych i deserów, do mięs, serów, wędlin, owoców lub lodów. Piękny, krwisto czerwony kolor, ożywiający i zachęcający(...)osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników."Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ładnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe

SzczyptaSmaQ
PAPRYKA KONSERWOWA 166

półce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiaduSkładniki:4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) : 12 szklanek wody3 szklanki octu3 szklanki cukru3 łyżki solina każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy15 łyżek oleju- po łyżce(...)każdy słoikWykonanie:Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody

Z Majeczką w kuchni
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 150

Składniki:300 gram szynki wieprzowejsólpieprz2 łyżki musztardyłyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść orzechów włoskichSzynka wieprzowaZ musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni(...)łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekaną w bardzo drobną kostkę pigwę oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-paprykaMango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki.Prażone orzechy włoskieOrzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif...Na talerzu układamy kilka łyżek

Mango Papaja
FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ 201

fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy:1kg fasolki szparagowej2 czerwone papryki2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude)kopereksól, pieprzsłodka paprykaolej do smażeniaWykonanie:Fasolkę(...)będzie miękka ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na centymetrowe kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w paseczki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego

Walijskie Pichcenie
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ 156

wątróbką to już tak jest jak wspominałam wcześniej: albo się ją kocha - albo nienawidzi :)) Dziś wersja: na kolorowo. Obowiązkowo z cebulką, a dodatkowo z pieczarkami i kolorowymi paprykami.  Było smacznie i kolorowo. Składniki: 4 cebule   600 g wątroby drobiowej  po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej 250g pieczarek łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli i papryki olej(...)pietruszki Wykonanie: Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Podajemy papryki oraz pieczarki. Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej

Walijskie Pichcenie
ryż z marchewką,pieczarkami,mozarellą w papryce... 147

Składniki: ryż ugotowany 2 szklanki, marchewka ugotowana 3 sztuki, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka czerwona 7 nieduże, kucharek - do smaku, mozarella 1 kulka ryż ugotować z pokrojoną marchewką w osolonej wodzie i wylać na sito pieczarki usmażyć z cebulką na oleju i wsypać odsączony ryż, paprykę ostrą, mieszając podsmażać do odparowania wody(...)smaku dodać kucharka nieduże papryki przekroić na połowę, usunąć pestki i poukładać w naczyniu posmarowanym olejem do papryk nałożyć pokrojoną mozarellę i nałożyć nadzienie, wlać z 1/2 szklanki wody i zapiec w 180C około 25 minut.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klops z papryką 155

Składniki: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu(...)Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami

Aga w kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym 221

Wyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :) Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła  2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)ilość mleka musi być 2 krotnie większa niż kaszy ). Po ugotowaniu kaszę zostawiamy w garnku pod przykrywką aby napęczniała i wolno wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Apetyczna babeczka
Papryka nadziewana warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 152

chyba najlepsza rekomendacja ;)   Składniki: 4 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych(...)Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku.  Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wylewamy kilka łyżek bulionu z gotowania jarzyn. Zapiekamy pół godzinki w piekarniku ustawionym

chwile dla mnie
Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 188

Uwielbiam paprykę marynowaną. Mam kilka sprawdzonych przepisów, z których korzystałam co roku. Jednak odkąd zaczęłam odżywiać się bardziej świadomie z żalem zrezygnowałam z przetworów zawierających ocet spirytusowy. Długo szukałam godnego zastępstwa, aż w końcu znalazłam tutaj ten przepis. Jest rewelacyjny i śmiało mogę go polecić. Papryka jest jędrna i delikatna, lekko kminkowa w smaku.  Znacznie lepsza niż marynowana(...)papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku  3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 l wody 3 dag soli Wodę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami (poza czosnkiem) i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę oczyszczamy, kroimy na duże kawałki, układamy w wysterylizowanych słoikach, przekładając

chwile dla mnie
Sałatka z kolorowej papryki. 358

Jeżeli danie jest ładne i kolorowe, to mogę gwarantować, że jest smacznie. Sałatka z kolorowej papryki jest właśnie taką sałatką. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, no i te piękne kolory pysznej domowej papryki z ogródku. Pycha! Sałatka znikła w mgnieniu oka, co bardzo mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki(...)oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie:  Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy.  W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa

Kuchnia Łukasza
Frittata: szparagi, papryka 173

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6 jajek 10-12 ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili sól, pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy(...)dobrze ubijamy. Dodajemy do nich w obydwie papryki i pokrojone na kawałki szparagi. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy

Kulinarne przygody Gatity
Papryka pieczona z mięsem, serkiem i jajkiem na popcornie 158

Składniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól(...)smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy z pestek. Papryki wypełniamy przygotowanym nadzieniem mięsnym, pozostawiając ok. 1 cm na miejsce dla jajka. Paprykę przy dnie nakłuwamy w 4 miejscach wykałaczkami, aby mógł

Moniki Smakołyki
Sałatka makaronowa z pomidorowym pesto 14

Sałatka przepięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Do sałatki potrzebujesz drobnych kawałków aromatycznego kurczaka marynowanego w przyprawie paprykowej, czerwonego pesto z suszonych pomidorów, świeżego pomidora i papryki, suszonych pomidorów oraz uprażonych orzeszków piniowych i słonecznika łuskanego. Osobiście uwielbiam suszone pomidory, ta sałatka będzie dobrym wyborem dla miłośników pomidorów. Sałatka świetnie sprawdzi się na przyjęciach okolicznościowych, a także(...)makaronu kokardki 1 słoik 1 suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni 1 słoiczek 1 czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 1 duży pomidor malinowy 1 1 niewielka czerwona papryka 50 g 50 orzeszków pinii 30 g 30 słonecznika łuskanego 3 3 niewielkie filety z piersi kurczaka 3 łyżeczki 3 oleju rzepakowego 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki 1 łyżeczka

ProstePesto.pl
Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami 180

Danie z pieczoną papryką chodziło za mną już od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o paście do kanapek, ale jestem ostatnio przejedzona pieczywem wszelkiej maści, więc ten pomysł spalił na panewce. Potem myślałam o sałatce, ale ile można jeść sałatki? Pomyślałam więc o zupie. Gęstej, sycącej, typowo zimowej, choć niekoniecznie mocno rozgrzewającej.  Ze wszystkich warzyw "kanapkowych", czyli tych mocno aromatycznych(...)pomidor, ogórek czy właśnie papryka tylko ta ostatnia zimą ma jakikolwiek smak. Do zupy wybrałam klasycznie czerwoną paprykę, choć zupa jest równie smaczna gdy wymiesza się odmianę czerwoną i żółtą. Nie polecam dodawania zielonej papryki ze względu na goryczkę, która może się pojawić przy dużej ilości zielonej papryki. Dla wielbicieli pikantnych smaków, tę gęstą i sycącą zupę krem z papryki

Pełna Lodówka
Cukinia marynowana z papryką 141

zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecamSkladniki na 5 sloikow a 800 ml:6-7 sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki1,5 l wody200 ml octu 20%3 pelne lyzeczki soli6(...)papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej papryki skorke zdejmuje sie bardzo latwoprzygotowac zalewe.Zagotowac odmierzona ilosc wody z dodatkiem 6 lyzek cukru i 3 lyzeczkami soli.Dodac ocet.Odstwic do przestudzenia cukinie umyc ,odkroic pietki i przyciac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w papryce, czyli świąteczna sałatka śledziowa 338

klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić.Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować!Składniki:1 czerwona słodka papryka,2 większe cebule,5 płatów śledziowych,1 łyżka cukru,2 średnie liście laurowe,7-9 ziaren ziela angielskiego,30 g ziaren gorczycy (1 opakowanie),około(...)oleju.Paprykę opłukać, wykroić nasiona ze środka i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z papryką na otrębach 88

Papryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli(...)otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki,1 cebula,4-5 ząbków czosnku,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżeczka suszonego tymianku,  1 łyżeczka suszonego estragonu,sól, pieprz - do smaku,1 szklanka naturalnego jogurtu,2 jajka,około 10 dkg żółtego sera.Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1054

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek

Gospodyni Miejska
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 143

łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka(...)gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku.      Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć

SzczyptaSmaQ
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 157

podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy: Sól, świeżo mielony(...)mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Tosty francuskie z serem, salami i papryką na ostro. 196

finezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i sposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy  ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania:Chleb tostowy wałkujemy na płasko i odkrawamy skórki. Smarujemy kromkę serkiem topionym i układamy na niej(...)plaster salami i kawałki papryki.  Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka, papryką słodką i ostrą.  Nasze tosty obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu.Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Aby uzyskać

Malinowe Pocałunki
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 411

Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.  Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu. Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki

głodny alergik
Papryki na Halloween 222

Żeby nie było, że proponujemy same słodkości na Halloweenową imprezę to wrzucamy coś obiadowego. Papryki imitujące dynie, do tego makaron spaghetti i ulubiony (koniecznie w czerwonej tonacji) sos. Pychota sama w sobie, a i wygląd niczego sobie :) Ilość porcji:3 Składniki: 3 papryki Odpowiednia ilość makaronu Sos do makaronu np. Spaghetti Bolonese wg Gordona Ramsay’alub Spaghetii z warzywnym sosem(...)inny dowolny czerwony sos do makaronu jaki robicie:)) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Wycinamy papryki: odcinamy wierzch oraz ścinamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe błonki ze środka. Następnie ostrym nożem wycinamy oczy i usta w imitację dyni. Przyrządzamy sos według upodobań. Papryki napełniamy makaronem i ustawiamy na talerzu z sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 135

Peppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron(...)oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast

Kulinarny karnet Christophera
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 154

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania