najlepiej rozpocząć dzień? Oczywiście pysznym, pożywnym (ale w miarę lekkim) śniadaniem! Co powiecie na pyszne omlety z pieczarkami z dodatkiem pora (który wspaniale zastępuje tu cebulkę) oraz zielonego groszku? Myślę, że będziecie zachwyceni :) Po takim śniadaniu można zawojować świat! Składniki (na 2 omlety): 4 jajka 80 g pieczarek 10-15 g mrożonego groszku 50 g pora (biała część(...)pieczarek oraz połowę pora. Smażymy często mieszając przez kilka minut. Potem dodajemy połowę groszku i połowę jajecznej masy. Całość smażymy na wolnym ogniu do delikatnego ścięcia się wierzchniej warstwy omletu. Tak samo postępujemy z pozostałą porcją składników smażąc drugi omlet. Gorące omlety przekładamy na talerze. Możemy posypać je dodatkowo szczypiorkiem i podać z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami oraz świeżym pieczywem
MyCookBook.pljeszcze lepiej, jak cesarzowa? Ach, któraż kobieta o tym nie marzy, to wręcz nasz obowiązek! A kiedy mam taką przemożną chęć, sięgam po jedno z moich ulubionych śniadań, czyli omlet, ale podrasowany tak, że nawet sama Cesarzowa Sisi, obsesyjnie dbająca o figurę, nie mogła mu się oprzeć. Nie jest to z resztą jakoś szczególnie tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz(...)moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą ją znacznie mniej, a klasyczne omlety ledwo podziubie. Ten omlet natomiast wywołał w niej jakieś dzikie szaleństwo, ponieważ po raz pierwszy pochłonęła śniadanie szybciej niż ja. Może to za sprawę powideł śliwkowych, cudotwórczego przetworu? Albo skarmelizowany
Przepysznik - BLW i nie tylkoZima czy lato, niezależnie od pory roku, każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na pyszny omlet. My proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet(...)słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego :) PS - My preferujemy omlet bez dodatków, bo tak duża ilość owoców zapewnia idealny smak. Jednak każdy z was może udekorować go na swój
Banana SmilesOmlet z kurkami i szynką to pomysł na szybkie danie obiadowe. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt dużej ilości składników. Składniki na 2 porcje: 4 duże jajka lub 5 średnich 100 g konserwowej szynki 100 g kurek 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz posiekany świeży koperek Kurki umyć, obrać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło(...)Jajka wbić do miski, dodać mleko oraz mąkę i za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu. Gdy masa się zetnie - omlet przewrócić na drugą stronę (ja na początku przesuwam omlet na czysty talerz i następnie szybkim ruchem talerz układam do góry nogami tak, aby omlet mógł się upiec z drugiej strony
UgotowaćRano zjedzone jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jak wiadomo można jeść je na wiele sposobów. Jeden z naszych ulubionych chcemy wam pokazać dzisiaj, czyli omlet. Nasz dzisiejsza wersja jest prosta i łatwa do zrobienia. Chociaż jak się robi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę(...)cierpliwości, i wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :) Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, gałka muszkatołowa Zaczynamy od pokrojenia pieczarek, cebuli, kopru włoskiego w drobną
vegetanieWitajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak jemy go nie zbyt często. Raczej skupiamy się na warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej(...)ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :) Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść roszponki 8 średnich pieczarek 1/2 szalotki 1/4 opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka
vegetanieKiedyś już robiłam podobny omlet . Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości. A ponieważ robiłam wczoraj ciasteczka z bezą i orzechami i zostały mi białka (do ciasteczek potrzebowałam 7 żółtek i tylko dwa białka), to wykorzystałam 5 pozostałych białek do zrobienia śniadania. Powstał omlet ziołowy z warzywami bogaty(...)białko :) Składniki: 5 białek 2 całe jajka 2 garści różyczek brokuła do omletu daję surowe różyczki, ale jeśli ktoś nie lubi to może najpierw je trochę podgotować, żeby w omlecie był miękkie - ja akurat lubię takie twardsze 1 duży pomidor lub 2 małe 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 łyżeczka swieżej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compisałam wcześniej bez jajek i mięsa nie potrafię żyć, nawet podczas diety! Dlatego dzisiaj kolejny przepis z jajkami. Dzisiejszy omlet jest dietetyczny i wpisuje się w serię moich przepisów light, które są składnikiem mojego dietetycznego menu. Inne dietetyczne przepisy zarówno wytrawne jak i słodkie znajdziecie tutaj. Pietruszkowy omlet z pomidorami w wersji light usmażony został bez tłuszczu. Składniki: 2 jajka(...)wody, dodajemy 1 łyżkę siekanej pietruszki, mieszamy. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, posypujemy ziołami, obkładamy plasterkami pomidora koktajlowego, przykrywamy pokrywką i smażymy na 140 stopniach (indukcja) kilka minut. Omlet nie potrzebuje tłuszczu i sam odchodzi od patelni. Można też nie dodawać wody tylko dodać szczyptę soli i użyć miksera do mieszania omlet jest wtedy bardziej puszysty. Ale tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli znudziły Wam się tradycyjne śniadania to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Pyszny, sycący omlet z dodatkiem szpinaku. Omlet ze szpinakiem i serem feta Składniki: Omlet: 3 jajka 1 łyżka wody sól, pieprz 1 łyżka masła Nadzienie: 50 g sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora(...)czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy omlet. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy solą i pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Masło rozgrzewamy
Mania Gotowaniazniewalajacy smakiem i swa prostota - klasyk kulinarny - omlet.Prostota dotyczy zarowno doboru skladnikow jak i samego wykonania.Trzeba wiedziec,ze w prostocie wlasnie tkwi sila wyrafinowanego smaku tego omletu.Jedynym dodatkiem do omletu jest tu czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne(...)danie i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje: 2 czerwone cebule 3 lyzki masla 1,5-2 lyzek bialego octu balsamicznegu sol pieprz z mlynka 4 jajka 2 lyzki mleka swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: cebule obrac,pokroic w polkrazki.Rozgrzac 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jakoś nigdy nie przepadałam za omletami, aż przyszedł taki dzień, że uznałam iż czas w końcu się przełamać. Miałam trochę doprawionego szpinaku z wczoraj. Bruno nazostawiał ścinków wędliny i sera - jak na omlet zestaw idealny. Zmiksowałam 2 jajka, dodałam 1 łyżkę mąki, na koniec szpinak z pokrojonym w kosteczkę żółtym serem i wędliną. Wszystko wlałam na patelnie(...)rozgrzaną łyżką masła. Przykryłam pokrywką. Smażyłam na małym ogniu. Gdy omlet był wstępnie ścięty odwróciłam go na drugą stronę i posypałam startym żółtym serem. Jeszcze chwila na patelni pod przykrywką i śniadanie gotowe. Pomidorek dla smaku i efektu wizualnego i zaczęliśmy sobie z Brunem wydzierać omlet i zjadać na wyścigi :) I niech mi ktoś powie, że dzieci nie lubią szpinaku
Z butelką mleczka w tleentuzjazmem poinformował mnie ostatnio, że widział ową perkusję spakowaną). Niemożność przyjęcia wygodnej pozycji horyzontalnej skierowała moje myśli na zawartość żołądka, a raczej zawartości brak. Przed oczami stanęły mi piękne omlety, które wcześniej widziałam u Kasi i Kerali . Darzę omlety płomiennym uczuciem, niestety, nieodwzajemnionym. Za każdym razem rozpadają się na patelni i choć smakują przyzwoicie, wyglądają jak niezidentyfikowane(...)ruszyłam do kuchni, żeby zrobić sobie takie coś ... Właśnie, z dżemikiem, przygotować. Coś mnie podkusiło, żeby dać nieco mąki więcej niż zazwyczaj, i wiecie co...? Podziałało! Bez problemu przerzuciłam omlet na drugą stronę, a on zachował swój pierwotny i zamierzony przeze mnie kształt. Nie mogąc wyjść z podziwu od razu przystąpiłam do robienia zdjęć (bo nie wiadomo, kiedy taki
Pożeraczka, czyli raz adobrzegospodarstwa rolnego prowadzącego sklepik warzywny w Warszawie, gdzie podobno można kupić boćwinę: www.majlert.pl . Jestem ciekawa, czy u was boćwina jest łatwo dostępna? La Trouchia La trouchia to po prostu omlet przygotowany z dodatkiem boćwiny , tradycyjny przepis wywodzący się z Nicei. Czy Wam również przywodzi ona na myśl włoską frittatę? Jeżeli tak, to całkiem słusznie. Ciekawostką jest to, że wasze(...)prowansalskich i liguryjskich. Na przykład makarony pełnią istotną rolę w nicejskiej kuchni od trzynastego stulecia. A teraz wreszcie przejdźmy do sedna tego postu, czyli do przepisu:) Przepis na prowansalski omlet z boćwiną przepis pochodzi z książeczki Kuchnie świata Włochy Hiszpania Francja będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim wypadku omlet wystarczył
Chilli Czosnek i Oliwapietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów i naprawdę(...)potrzeba już nic więcej, o czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu
Chilli Czosnek i Oliwa