Jakiś czas temu jedna z moich koleżanek podzieliła się ze mną przepisem na prosty dwuskładnikowy omlet z chrupiącą serową skorupką. Od razu wiedziałam, że to proste danie przypadnie mi do gustu i mam nadzieję, że z Wami będzie tak samo. Omlet przygotowywałam dwukrotnie: za pierwszym razem z serem pecorino, za drugim z parmezanem. Ten drugi jest nieco mniej słony i z nim smakowało mi bardziej. Oryginał przepisu znajdziecie tu –>KLIK. 1 porcja jajko 3 łyżki drobno startego parmezanu opcjonalnie natka pi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...