Przepis na : śniadanie
Kaiserschmarrn to austriacka wersja naleśników. Nazwa pochodzi od cesarza ( Kaiser ) Franciszka Józefa I, a historii powstania tychże cesarskich omletów jest wiele. Każda z nich ma jednak coś wspólnego z Franciszkiem Józefem I. Żadna z nich nie wydała nam się jednak na tyle ciekawa, aby warto było o niej coś więcej napisać. Składniki (4 porcje): - 4 jajka - 300 ml mleka - 125 g mąki - 2 łyżeczki cukru - łyżeczka cukru waniliowego - szczypta cynamonu - szczypta soli - 3 łyżki rodzynek - 2 łyżki rumu... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...