Ciacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;). Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.Składniki:3 łyżki miodu700 g gotowej masy makowej3 szt jabłek5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia7 łyżek
Malinowe PocałunkiŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej kawy będzie doskonałe.Torcik czekoladowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCzekoladowy
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób
Basia w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu- 10 szt goździków- 5 g startej gałki muszkatołowej- 10 szt ziela
Basia w kuchniLubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa
Basia w kuchniczasu kulki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i otaczamy rozdrobionymi orzechami ponownie schładzamy- praliny trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce - jest też to cudowny prezent na święta także serdecznie polecam
Basia w kuchniNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz
Basia w kuchniPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka
Basia w kuchnidzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry . Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta). Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem tej dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż
Symfonia SmakówKolejna fajna propozycja na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę i tego co najbardziej lubimy. Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy
Malinowe PocałunkiNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier
Malinowe Pocałunki