na swieta - 5074 przepisów (strona:60/339)

Pieczony udziec jagnięcy 331

siatami. Ciepłe poranki minęły, a pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest sięgnięcie po ciepły szlafrok. Zaczął się grudzień, czas w którym nasze myśli głównie skierowane są na zbliżające się święta. Czas, aby pomyśleć co mogłoby znaleźć się na naszym świątecznym stole i dziś właśnie mamy dla Was idealną propozycję. Piękny i okazały pieczony udziec jagnięcy z kością! Wygląda

Plate of Joy
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 74

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób będzie musiał przygotować bolo

królestwo garów
Babka piaskowa z cytrynową nutą 229

Delikatna babka piaskowa z nutą cytryny. Miała być na Święta... ale coś mnie podkusiło, żeby zmodyfikować przepis i dodałam mleka. Wyszedł piękny zakalec, choć trzeba przyznać, że wciąż smaczny ;) Ale uparta jestem, a babka musi być idealna, dlatego po Wielkanocy zrobiłam drugie podejście, tym razem już zdecydowanie bardziej udane. Babka wyszła dokładnie jak trzeba - delikatna, puszysta, rozpadająca się

Kraina Tysiąca Smaków
Szynka domowa pieczona 163

Święta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona.       Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie

mojewypiekiinietylko
Wielkanoc 2015 585

dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu wiosny I nadzieii. Chciałabym Wam przedstawić część potraw które znajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa  :)      Wiekanocne zajączki    Wielkanocne gniazdka    Sernik wiedeński II    Sałatka warzywna

Smaki Edyty
Paprykowa biała kiełbasa 122

Ostatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab wędzony z domowej wędzarni 217

już ostatnia chwila by zapeklować schabik, aby uwędzić go na zbliżające się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 640

wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Babka na piwie cytrynowym z makiem 179

Święta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 160

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 201

wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala

Moja Delicja
Mandarynkowe ciasto świąteczne 197

naszych smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta

Moja Delicja
Paszteciki z kapustą i grzybami. 146

oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko

Kuchnia Beaty
Makowiec świąteczny. 223

upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama

Kuchnia Beaty
Krokiety z kapustą i pieczarkami 126

Krokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania