Stałym Czytelnikom bloga, oraz przypadkowym gościom, życzę zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! :) Kochani, jak z pewnością zauważyliście, ostatnio jestem mało aktywna na blogu. Cóż, nie samym blogiem człowiek żyje, czasem życie wymusza na nas zmianę priorytetów. Tak też stało się u mnie. Problemy ze zdrowiem utrudniają mi normalne funkcjonowanie i znacznie ograniczają czas jaki mogę(...)często rozpieszczać nowymi przepisami. Jeśli będziecie mieć do mnie pytania, pytajcie śmiało w komentarzach lub wiadomości e-mail, na wszystkie pytania odpowiem. Pozdrawiam i jeszcze raz życzę pięknych Świąt Bożego Narodzenia
Kuchenne zapiski Edyty... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła
Czerwień i błękitocet figowy, malinowy, rozmarynowy, a może z anyżem i pomarańczą? Dziś chciałam Wam opowiedzieć, jak przygotować domowy ocet aromatyzowany i oczywiście zachęcić, abyście podarowali go Waszym bliskim w czasie Świąt Bożego Narodzenia. We wpisie ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem, ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru, oraz ekspresowy ocet balsamiczny miodowo-figowy! Słyszeliście wcześniej o możliwości aromatyzowania octów(...)receptury pomagające przy różnych dolegliwościach. W standardowej metodzie składniki powinny macerować się z octem od 2 do 4 tygodni. Wiem, jest już za późno, aby zdążyć z tym do Świąt. Z powodu przeziębienia nie wyrobiłam się z tym wpisem wcześniej, ale mam nadzieję, że mimo to Wam się przyda i zrobicie taki ocet na inną okazję. Ale przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwa! Powoli zaczyna pojawiać się śnieg za oknem, ale nie wiem, czy cieszę się z tego powodu. Wolę go jednak wtedy, kiedy jestem na nartach zagranicą, bądź w czasie świąt. W innym razie - jak dla mnie, mogłoby go nie być. Generalnie wolę, gdy jest ciepło, świeci słońce i nie trzeba chodzić opatulonym w puszyste kurtki, szaliki, czapki i rękawiczki
Be Fit Be Strongpotem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy
Smaczne Zdrowepoprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY(...)takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny
Karo in the Kitchenświąt nietypowych, już za parę dni, a dokładnie 25 października, ujrzycie kartkę zatytułowaną "Światowy Dzień Makaronu". Przyznać muszę, że poza Dniem Czekolady, to jedno z moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu
kolorowotorcikowopotrawę sięgnęliśmy po imbir, goździki, owoce jałowca - przyprawy, które kojarzą nam się ze Świętami. Nie wiem dlaczego, ale może tęsknimy już za tą specyficzną, wspaniałą atmosferą? Do Świąt jeszcze kawałek - póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób
W kuchni Katiejuż wspomniałam w poprzednim poście, kolejnymi nadchodzącymi świętami, oczekiwanymi przeze mnie jest Boże Narodzenie. W Galerii Krakowskiej pojawiły się już świąteczne ozdoby, zatem ani się obejrzymy i już będziemy w szaleństwie świątecznych zakupów i kuchennej krzątaniny. Chcąc zatem uprzedzić Wasze rozterki związane z przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość(...)sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam to uda mi się tą obietnicę spełnić jeszcze przed świętami (w razie czego - czekam na motywacyjne słowa od Was :D). Dla wielu z Was zapewne przedstawione porady nie są niczym nowym, dlatego też te porady kieruję w szczególności do osób początkujących
psgotujemytych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo(...)roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto się na nie skusić i wypróbować np. na karnawał :) Podany przepis jest już po zmianach, oryginalny pochodzi z magazynu "Burda". Orzechowe ciasteczka z powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej
FitKotmój kot(i pewnie nie tylko) świętuje cały rok, ale warto pamiętać, że jeden dzień w roku jest wyjątkowy. Dlatego też kształt ciasteczek musiał być adekwatny do dzisiejszego święta :) A że dodatkowo mamy końcówkę karnawału to warto te ciastka upiec - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie zawierają mąki pszennej ani dodatkowego cukru(chociaż miłośnikom słodkich wypieków(...)Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie, ciasteczka powinny być gotowe. źródło przepisu I jeszcze najważniejszy kot tego dnia(postanowiła swoje święto spędzić w ulubionym ostatnio pudełku
FitKotDzień Świętego Patryka to święto patrona zielonej wyspy, czyli Irlandii. Jako że jeszcze niedawno i My mieliśmy być zieloną wyspą warto co nieco się o tym święcie dowiedzieć. Jego charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest kolor zielony i symbol koniczyny. Co warto podkreślić dzień ten w Irlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach
Rozpustne gotowanieChociaż w Święta na naszym stole pojawiły się ciasta czekoladowe, to chłopcy mocno wyposzczeni przez Wielki Post w dalszym ciągu się ich domagają. A ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej. Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią. Czytaj
Wiem co jemŚwięto Wielkiej Nocy to czas radości i nadziei. Czas odradzania się wiary w Chrystusa i w człowieka. Moi mili czytelnicy życzę Wam abyście te święta spędzili z nabliższymi przy smacznie zastawionym stole z uśmiechem na ustach i radością w sercu w iście wiosennym nastroju pomimo chłodu i deszczu jaki zesłała nam pogoda
Wiem co jem