dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu wiosny I nadzieii. Chciałabym Wam przedstawić część potraw które znajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa :) Wiekanocne zajączki Wielkanocne gniazdka Sernik wiedeński II Sałatka warzywna
Smaki EdytyOstatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż ostatnia chwila by zapeklować schabik, aby uwędzić go na zbliżające się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi
Moja Delicjawywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala
Moja Delicjanaszych smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta
Moja Delicjaoczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia Beatyupiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama
Kuchnia BeatyKrokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodczas rozmowy z moją ciocią usłyszałam sałatka jarzynowa z jabłkiem, tego pomysłu właśnie było mi potrzeba. Już następnego dnia podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta to czas, kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera
W poszukiwaniu inspiracjimoim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy
karmelowy