zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu(...)świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy, jak mawia Tata...Teraz już przestaję roztkliwiać się nad sobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika. Z dynią. Ta dam!Na początku chciałam upiec zupełnie inny, pięknie prezentujący się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia(...)Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej...Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków. Uśmiecham się do siebie, i marzę o białych Świętach. Moje krasnalki zerkają na mnie ze wszystkich kątów, i jest nam razem tak dobrze... Lubię grudzień.Na przekór tym wszystkim ciepłym akcentom, chciałabym Wam dzisiaj zmrozić języki. Dawno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoddać ubieraniu choinki i pakowaniu prezentów, kiedy dzieci już głęboko śpią...Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone(...)wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent.A jeśli nie jesteście w stanie opędzić się od cynamonu, to koniecznie przypomnijcie sobie o tych babeczkach po Świętach - zdecydowanie bowiem zasługują na uwagę.Przepis z Saved by cake Marian Keyes - uwielbiam tę książkę!A jeśli już o książkach mowa - miałam ogromną przyjemność być gościem w cyklu Kulinarni
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesteśmy zachwycone i nie możemy się doczekać powtórki z rozrywki (tylko wtedy polecimy na dwa piekarniki bo jedna kaczka to stanowczo za mało!).Podobno w wielu domach całe święta są całkowicie bezmięsne (choć to aż niemożliwe dla nas). Dla tych którzy mają jednak chrapkę na kawał mięcha - oto dobra propozycja.Swoją drogą - opowiedzcie jak to jest
Wypisz WymalujJest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu. SKŁADNIKI:- 1 litr mleka- 100 g płatków migdała- laska wanilii- 3 łyżki cukru- szczyptę soli
Basia w kuchnitutaj wg legendy odbył się chrzest GruzjiZ monastyru Dżwari widać inną zabytkową budowlę – katedrę Sweti Cchoweli. Przez wieki była miejscem koronacji, ślubów i pochówku królów. Legenda głosi, że święta Nino uzdrowiła żonę króla i namówiła parę na przyjęcie chrześcijaństwa. Chrzest Gruzji (IV wiek) miał się odbyć właśnie w tym miejscu. Zbudowano na tą okazję kościół. Potem katedrę
Poezja smakuChoć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające(...)się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej przyprawy jest
peanutbuttermonstersamym początku chciałabym Wam wszystkim życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych ! Życzę Wam również, aby te święta były spędzone w jak największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :) A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek
charlotte gotujemiskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta. Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad: przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety
Pora coś zjeśćPowoli zbliża się najcudowniejszy okres w roku, Święta Bożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu. Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto(...)tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki). W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania. Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami. C.D.N. Źródło: Moje wypieki
W mojej holenderskiej kuchnimyśl, że za miesiąc już święta. Masakra, jak ten czas szybko leci... Nie wiem jak wam, ale dla mnie jednym ze smaków nieodłącznie kojarzących się ze świętami jest mak i wszystkie rzeczy z niego wykonane np. makowiec czy kutia. Dlatego wczoraj, robiąc zakupy, gdy poczułam świąteczny nastrój, skusiłam się na masę makową z bakaliami, taką
Kuchenny Skrawek Niebawielu kombinacjach) rozpoczęła się wraz ze spróbowaniem sernika z brzoskwiniami. Od tamtej pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ: - 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być
Wypisz Wymalujjest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy. Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni. Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej
Walijskie Pichceniepiękna jest Miłość, gdy pięści rozwiera. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu wieków, pod dachem tkliwej kolędy Bóg rodzi się w człowieku... Emilia Waśniowska Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę(...)wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, a Nowy 2014 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt! Helena
Walijskie Pichcenie