Święta świętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :) Składniki: 2 jajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaki klasyk, na który chyba przepis znają wszyscy, ale każdy ma inny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej sałatki, właściwie przyrządzam ja dwa razy w roku, w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, bardzo rzadko zdarza mi się przygotować ją w ciągu roku, może dlatego zawsze smakuje tak magicznie i zjadam ją z chęcią. Dietetyczna
dom-agi.plserdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 1 łyżeczka sody
Pożeraczka, czyli raz adobrzezeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka nie doczekały świąt :)Tym razem zrobiłam je dla mojej córki do przedszkola. Okazja nie byle jaka - pasowanie na przedszkolaka :)Ciastka półfrancuskie nie są idealne do takich przekładańców, ponieważ w trakcie pieczenia dość nierówno
bistro mamamoja jedyna praca w kuchni na te Święta.No dobra, jeszcze obiad jakiś zrobię ;)Zdrowych i spokojnych Świąt Wam życzę!Czytaj więcej
bistro mamaŚwiąt zostały zaledwie dwa dni. I choć w tym roku Święta wypadły wyjątkowo późno, to i tak te ostatni dni biegną za szybko.Czytaj więcej
bistro mamawielu lat podstawa moich Świąt. Jedne były udane inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je zrobić na różne sposoby. Te czekają na święta już od tamtego tygodnia, schowane w puszce, odłożone do dekoracji, którą zrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność
Słodkie Przyjemnościjedno ciasto upiekę do Sylwestra. Lubię ten czas kiedy mogę robić co tylko chcę. Zapominam o szkole, o pracy... Ach! Jak ja lubię święta! A co do świąt. Na tegorocznym świątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy
Słodkie Przyjemnościlekko chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku. Wisienką na torcie jest w tym wypadku intensywny kolor babki. Prawdziwie marmurkowy :) Nic, tylko sięgać po następny kawałek, choć w święta nie jest to wcale takie proste!"Składniki:5 białek130 g cukru125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki1,5 łyżki kakaoSposób przygotowaniaDo miski wlewamy białka
Słodkie PrzyjemnościJuż za chwilę, już za momencik Mikołajki, a dosłownie chwilę później Święta. Dlatego nie ma na co czekać, trzeba korzystać z ego okresu i cieszyć się korzennymi smakami, które mi najbardziej pasują właśnie w okresie świąteczno noworocznym. Dlatego ostanio tak często dodaję do wypieków takie przyjemne aromaty(...)Dziś na przykład przedstawiam Wam przepyszną, korzenną chałkę, która jak zwykle, według mnie, najlepiej smakuje dla mnie z masłem śmietankowym i mlekiem. Już sobie wyobrażam drugi dzień świąt i tą chałkę na śniadanie! Skuście się, warto!Składniki:1/2 szklanki mleka1/4 szklanki wody25 g drożdży250 g cukru2 jajka600 g mąki1,5 łyżeczki ekstraktu goździkowegoszczypta cynamonuSposób przygotowania:Z mleka
Słodkie Przyjemnościbyć, to koniecznie musicie się przygotować na tę wizytę! Bez dwóch zdań dla świętego należą się jakieś słodkości, a to czego nie zje siwobrody staruszek, zje na pewno z chęcią Wasza rodzina i znajomi. Przepis jest banalnie prosty i przesmaczny! Bo czym byłyby święta bez Czekoladowych ciasteczek Świętego Mikołaja? :) Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym
Słodkie Przyjemnościbędzie bardzo często gościć w moim domu. Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów
Słodkie Przyjemnościbiałej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnóstwo czasu w kuchni.W nowym zestawieniu są zmiany. Inny lider;)Miejsce 1: Szynka peklowana i wędzonaNic a nic nas to nie dziwi. Gdzieś tam na horyzoncie pojawiają się święta(...)trudno sobie je wyobrazić bez samemu uwędzonej szynki. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Wkrótce sami znów wybierzemy się na działkę, by przygotować się godnie do świąt. Wam też polecamy to samo!Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania
Jakugotujesz.plprzepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi. Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy" to dźwięk dzwonka dochodzący z domu. Tego samego, który Święty Mikołaj ma przytwierdzony do swojej długiej laski. Wtedy już wiedziałyśmy, że Mikołaj nas przechytrzył i podczas naszej nieobecności, wślizgnął się przez komin do babcinego domu i podłożył prezenty pod choinką. Ciągle(...)swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć o ciepłych Świętach. Bo naprawdę nie ma nic lepszego niż rodzinne Boże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się
Gotowanie to kochanie