Uwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej
Ptasia KuchniaBlueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie … Przeczytaj cały artykuł Post Pierniczki świąteczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerJakiś czas temu pod postem,kóry dodałam pojawiło się pytanie: "Czy warto zakupić formę silikonową do pieczenia?".Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia,więc postanowiłam odpowiedzieć wam na to pytanie. W swoim domu mam mnóstwo form silikonowych,przy czym zaczęło się oczywiście od tej jednej,upragnionej.Gdy już ją nabyłam byłam szczęśliwa:) Zaczęłam szparać w internecie i dowiedziałam się kilku(...)odwarzę,dam wam znać jak wygląda foremka po takim czyszczeniu. Ostatnią swoją foremkę nabyłamw sklepie internetowym http://takakuchnia.pl/ ,który oferuje sporo fajnych gadżetów za rozsądną cenę a przed Świętami ten aspekt nabiera ogromnej mocy. Podsumowanie: Polecam! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWiec tak, życzę wam smacznych,aromatycznych świąt, cudownej rodzinnej atmosfery i oczywiście mokrego dyngusa (i nie chodzi mi tu o odwilż stulecia). Dziękuję wam serdecznie,że te święta przygotowaliście razem z moim blogiem i życzę smacznego! A tak na osłodę zobaczcie co się działo podczas Wielkanocy pod naszym dachem. Smacznego! Ps. świąteczne
Wielki apetytAlsace Brut Rose (29,99 zł). W pierwszym dominują aromaty tostowe, jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny. Pachnie kwiatami, owocami południowymi. Dobra kwasowość z przyjemnym długim finiszem. Przechodząc
królestwo garówWyjazdowa rehabilitacja Mamy postawiła mnie przed koniecznością zmierzenia się z tym tradycyjnym wypiekiem. Na szczęście wspomogła mnie Babcia - wiekowa ostoja tradycji, również tych kulinarnych. Ponieważ zbliżają się kolejne święta, w które na stole nie może zbraknąć pasztetu postanowiłam podzielić się z Wami naszą rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore
Kuchnia po mojemukonsola i te bezcenne, pamiątkowe jak krzyżyk produkcji mojego św. pamięci Dziadka - jubilera czy obrazek i medale ze świętym Janem Pawłem II. Wartość tych bezcennych zrozumie pewnie za kilka lat, tak jak i prawdziwy wymiar uroczystości kościelnej. Pierwsza Komunia Święta to pierwszy krok w dorosłość. Pierwszy świadomy wyraz wiary dziecka. Wiadomo, że szkoła i rodzice kształtują
Kuchnia po mojemuZbliżają się Święta Wielkiej Nocy a z nimi kolejne inspiracje i mnóstwo przepisów do wypróbowania. W najbliższym czasie będę umieszczać tu przepisy związane ze świętami. Będą zarówno słodkości jak i jaka pod różnymi postaciami czy pomysły na dekoracje z wykorzystaniem jajek. Zapraszam do zakładki Wielkanoc, która ukaże się już niebawem
Mama Gotujeżeby można się było dobrać do domku. Wiadomo przecież, że żaden piernik nie smakuje tak dobrze jak ten, na którego trzeba trochę poczekać ;) Tak więc drugiego dnia świąt przyszedł ten upragniony moment w którym Patryk mógł nareszcie zjeść cukrowego bałwanka. Coś mi się zdaje, że jak maluchy podrosną będę musiała robić 3 takie bałwanki, po jednym
Mama Gotujeświąteczny do poświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko
MarciochaKucharzytemperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyjeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche
Ciasteczkowy Potwórwielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu
Stare Garyorzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi już podobne wariacje (camembertem i gruszka < 3) Święta, świętami, ale teraz trzeba w końcu do książek zajrzeć, miłego dnia :) Ask Facebook
More food, love and dreamsuznał, że należy C. zapoznać ze starą, polską tradycją, jaką jest Lany Poniedziałek. Na szczęście nie zostałam zbyt mocno podtopiona, ale już obmyślam plan zemsty... Jak Wam minęły Święta? Nam bardzo spokojnie. W niedzielę wybraliśmy się do siostry C., gdzie posiedzieliśmy kilka godzin, porozmawialiśmy, pośmialiśmy się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego(...)czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały
Pożeraczka, czyli raz adobrze